Panáček v reality show

X Factor UK 2015: Co zatím víme a nevíme o 12. řadě?

31. Květen 2015 | napsal(a): | reality show: X Factor UK

[singlepic id=11014 w=615]

 Castingy do nové řady britského X Factoru jsou v plném proudu. Show sice vstoupí do vysílání až za necelé tři měsíce, ale to neznamená, že se o ní nemluví. Je právě ten čas, kdy vrcholí spekulace o tom, kdo usedne v porotě a jak bude soutěž vypadat. V následujícím článku vám shrneme všechna fakta a spekulace, které se v posledních dnech v souvislosti se show objevily. 

Moderátoři – Olly Murs a Caroline Flack

Začneme tím, co víme. Již v březnu jsme informovali, že dlouholetý moderátor soutěže Dermot O’Leary po 8 letech show opustil. Hlavní show tak bude poprvé v historii moderovat smíšená dvojice. Volba padla na sehranou dvojku, která již v minulosti moderovala spin-off Xtra Factor – zpěvák a stříbrný finalista 6. řady Olly Murs a moderátorka Caroline Flack. Olly byl zpočátku s novou řadou spojován jako nový porotce, ale Simon a ostatní v produkci pro něj měli jiný plán. Nejdříve se uvažovalo, že bude Olly moderovat sám, ale každý věděl, že nahradit Dermota, aniž by se vyhnul přímému srovnání, nebude jednoduché. Produkce se tedy vydala úplně jinou cestou a k Ollymu přidala jeho bývalou kolegyni Caroline Flack. Ta show opustila v roce 2013 po 10. řadě, aby si mohla zatančit v britské verzi Stardance a celou soutěž nakonec i vyhrát. Díky výhře její popularita nabrala na obrátkách a nabídka vrátit se do X Factoru na sebe nenechala dlouho čekat. Kromě X Factoru si Caroline v létě střihne také moderování obnovené reality show Love Island na ITV 2.

Nová moderátorská dvojice má za sebou již první natáčení na producentských castinzích. Oba moderátoři si svou práci pochvalují a jsou rádi, že můžou zase pracovat bok po boku. Jejich vzájemná chemie, díky které si získali diváky Xtra Factoru, se nevytratila. Bezpochyby je staro-nová dvojice sázka na jistotu.

Samozřejmostí je i návrat oblíbeného spin-offu Xtra Factor. Tento odlehčený doplněk neměl žádnou moderátorskou stálici, jako hlavní show. Dá se říct, že nejdéle se zdržela právě Caroline, která moderovala nejdříve s Ollym a pak s Mattem Richardsonem. Loni se produkce vrátila ke konceptu jednoho moderátora, respektive moderátorky. Stala se jí oblíbená moderátorka BBC Radio 1 Sarah-Jane Crawford, která ovšem minulý měsíc oznámila, že návrat do show nechystá. Kdo bude show moderovat zatím není jasné, ale produkce se údajně chystá experimentovat podobně, jako u hlavní show. Mělo by zůstat u konceptu jednoho moderátora, ale nabídky nesměřují na rádiové stálice ani moderátory konkurence, ale na YouTube. Tzv. Youtubers v posledních letech slaví velké úspěchy a popularita některých už dávno přesáhla největší video server na světě.

Horká kandidátka na pozici moderátorky Xtra Factoru je podle informací The Sun youtuberka Zoella, vlastním jménem Zoe Sugg. Pětadvacetiletá Zoella provozuje livestylový kanál na YT, kde má více než 8 milionů odběratelů a sledovanost jejích videí dosahuje necelou půl miliardu. Dá se říci, že se již řadí mezi britské celebrity, dokonce napsala i knihu, která se stala nejrychleji prodávaným ženským knižním debutem. Produkce doufá, že by obsazení Youtubera mohlo přilákat více mladých „online“ diváků. V neprospěch Zoelly (a také dalších) hrají nulové moderátorské zkušenosti, přeci jen je natáčení videí doma v pokoji něco jiného než živé televizní monstrum. Bude produkce riskovat?

Formát

Předmětem velkých diskuzí je formát. Simon již po loňském finále sliboval, že se pokusí formát oživit a zatraktivnit. Podle vrchního producenta se bude jednat o malé i větší změny. V produkci převládá optimistická nálada a všichni jsou z chystaných vylepšení nadšeni. Nic konkrétního ovšem zatím nepadlo. Už teď je jasné, že některé sobotní večery bude X Factor v kolizi se světovým šampionátem v rugby, na který získala ITV práva. Tomu se bude muset přizpůsobit i letošní formát. Čeká nás snad změna stálého času nebo zpěv a vyřazování v jeden večer? Podle Daily Mirror show začne v srpnu, ostatně jako každý rok, ale v některé večery se bude muset přesunout do speciálního prodlouženého slotu v neděli. Plátek dále informuje, že kvůli střetu s rugby nezačnou live shows dříve než poslední týden v říjnu, došlo by tak ke snížení počtu live shows z 12 na 9.

Svému zrušení čelí double auditions, které se v 10. řadě setkaly s úspěchem, ale loni celý průběh soutěže jen zpomalily. Plánuje se tedy návrat k modelu Arena Auditions, který v minulosti přinesl některé nezapomenutelné momenty. Další spekulovaná změna by se měla týkat oblíbených Judges houses, které by mohly být poprvé v historii přenášeny z exotických lokací živě. Otázkou je, zda by taková technicky a logisticky náročná změna nalákala dostatek diváků, aby se vyplatila. Žádná z těchto změn ovšem nebyla potvrzena ani vyvrácena a nejspíš se také nebude jednat o změny jediné.

Porota

Každoroční kolečko spekulací o tom, kdo zasedne v porotě nechybí ani letos. Bulvár střílí různá jména jako kulomet, bookmakeři mění kurzy rychleji, než se mění londýnské počasí a ze strany produkce je nečekaně ticho. Jediným potvrzeným porotcem není nikdo jiný než Simon Cowell, netřeba představovat. Na 90 % k němu opět zasedne Cheryl Fernandez-Versini, což je veřejností a fanoušky přijímáno víceméně vlažně. Cheryl měla být loni záchranou pro ratingy, ale místo toho nepůsobila příliš zapojeně a se svou kategorií si také dobře nevedla. Každopádně se od jejího návratu čekalo více. Pokud se vrátí i letos, budou očekávání ještě vyšší.

[singlepic id=11015 w=615]

S největší pravděpodobností neplánuje návrat Mel B, která byla paradoxně tahounem loňského ročníku. Mel ale znovu zasedne v porotě amerického Talentu. O největší překvapení se ovšem postaral Louis Walsh, který nedávno potvrdil, že se do soutěže (konečně) nevrátí. Louis už několik let hrozil, že show opustí, aby se mohl vrátit ke své práci managera, ale pořád se vracel jako bumerang se svými starými hláškami a ničil nadějné soutěžící. Náznaky jeho odchodu se objevily, když Simon prozradil, že chce část poroty obměnit a vnést do ní novou dynamiku. Louis jeho konec potvrdil se slovy, že nebyl vyhozen, jen ho prostě znovu nenajali (což vůbec není to samé). Nebyl by to Louis, aby po cestě neutrousil několik svých náhodných myšlenek. Louis je stále velký fanoušek show, ale předchozí ročník byl podle něj omyl. Okomentoval také údajný návrat Cheryl se slovy, že pokud se má vrátit, musí do toho dát víc energie a poznamenal, že ji už nikdo nebere vážně. Cheryl to jen okomentovala na svém twitteru s tím, že je jí Louis posedlý a že by si měl dát pohov. Bulvár měl zase chvíli z čeho žít.

[singlepic id=11016 w=615]

Zpět k porotě. Jako třetí porotce měl podle tisku smlouvu podepsat populární britský rádiový moderátor Nick Grimshaw, který má na BBC Radio1 vlastní ranní show. Známý je také pro svůj bohémský životní styl. Tisku hraje do karet fakt, že sám Nick se nedávno prořekl, že jako velkého fanouška show, by ho tato práce bavila. Odcházející Louis prozradil, že Simon o něm uvažoval jako o horkém kandidátovi, protože rozumí současné hudbě, ví co teď letí, je vtipný, umí mluvit a lidi ho mají rádi.

[singlepic id=11017 w=615]

Ani tisk, ani bookmakeři nemají jasno, kdo by mohl být čtvrtým porotcem. Není žádným tajemstvím, že se Simon pokoušel již potřetí nalákat současnou porotkyni The Voice UK, zpěvačku Ritu Oru nebo excentrickou Palomu Faith, obě ale účast potřetí s díky odmítly. Dost možná bude čtvrtým porotcem muž, což by narušilo rovný poměr pohlaví 2:2, který show už léta dodržuje. Pozornost se soustředí na členy One Direction, kde největší šanci zasednout v porotě má Louis Tomlinson, který se už  loni hodně pohyboval v zákulisí a radil soutěžícím. Kurz byl také snížen Zaynu Malikovi, který skupinu nedávno opustil. Kvůli vysokým sázkám museli „bookies“ vyřadit irského člena 1D Nialla Horana. Bookmakeři kromě členů 1D favorizují Robbieho Williamse, ten však na svém twitteru uvedl, že jeho účast kvůli turné není časově možná. Mezi další hojně spekulovaná jména patří Tulisa, Demi Lovato nebo Katy Perry, a spoustu dalších. Kdo nakonec v porotě usedne bychom se měli díky blížícímu se natáčení, dozvědět v nejbližších dnech, to už z oficiálních zdrojů.

Koho byste rádi viděli v porotě? Jste spokojeni s novými moderátory?

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

X Factor UK

Diskuze k článku

Počet komentářů: 6
1
Lucas
Reagovat

Já bych rád Ritu, v The Voice byla skvělá :) jinak k Zoelle – někdy v týdnu na svůj twitter napsala, že je to blbost, ale taky může kecat :D fajn by byl její brácha, ale je pravda, že je to něco jinýho, než natáčet videa doma…

2
Ludvík
Reagovat

Zoella by byla super, kdyby ji to dali s jejím bratrem (Joe Sugg) tak by to bylo ještě lepší, Zoellu sleduju na YT už dlouho stejně tak jejího bratra.
Na Cheryl se těším, když už nic tak se na ni aspoň krásně dívá :D Rita Ora mě napadla už minulý rok jako porotkyně, je super.

3
Marek
Reagovat

Já jsem velmi rád, že se zrušil double auditions, Pro mě to bylo docela nudné a nesmyslné.

4
VojtaP
Reagovat

@Marek: mě to bavilo předloni, když arena šla hned na druhý den. Přišlo mi, že jsem si soutěžící líp zapamatoval, v té areně taky padlo několik skvělých vystoupení. Loni tomu nějak chyběl spád a ani arena pak nebyla tak strhující, takže jsem taky rád, že se vrací k tomu konceptu začínat v areně. Letošní talent mi připomněl, jak mi tam to publikum u prvního castingu chybělo, to jsou pak ty pravé momenty.

5
Lucas
Reagovat

Hurá, Louis je teda venku!! :D a Rita Ora v porotě, to mám radost, v The Voice byla úžasná :) a Cheryl, Simon a Nick Grimshaw, na toho jsem zvědavej… ale aspoň změna!

6
VojtaP
Reagovat

@Lucas: článek už se peče, za mě překvapení a spokojenost :)

Přidat komentář