Panáček v reality show

American Idol 2015: Filmový večer s hollywoodským zvratem na závěr! (rekap + video)

21. Březen 2015 | napsal(a): | reality show: American Idol

[singlepic id=10936 w=615]
V minulém kole jsme se byli nuceni rozloučit se Sarinou-Joi, která byla po semifinále považována za velkou favoritku. Jen se potvrdilo, že je soutěž letos hodně otevřená a na vítězství může dosáhnout kdokoliv. Produkce pro tento týden zvolila jedno z divácky nejoblíbenějších témat a to „filmový večer“. Otázkou je, zda se dočkáme osvědčených výběrů (řekl někdo píseň o asteroidu?) nebo se snad letošní jedenáctka vydá jiným směrem? Na konci opět poznáme jméno toho, kdo si na základě minulého hlasování zazpívá o záchranu. Role hvězdného mentora se ujme hudebník Nile Rodgers a živě vystoupí Jennifer Lopez, která představí soundtrack k animované komedii Konečně doma (Home) píseň Feel The Light. Jak to se celé dopadlo, se jako vždy dozvíte v následující rekapitulaci.

Úvod – společné vystoupení

Hvězdným mentorem v tomto kole byl hudebník a hitmaker Nile Rodgers,  mezi jeho současné úspěchy se řadí hit Get Lucky, na kterém spolupracoval s Daft Punk a Pharrellem, Kromě jiného spolupracoval na nejednom soundtracku. Finalisté si již zmíněný hit krátce (naštěstí) střihli společně hned úvodu.

Obálku s výsledky tentokrát Ryanovi přinesl závodník NASCAR Jeff Gordon. Finalisté budou mít tu čest se zúčastnit a zazpívat národní hymnu při nedělením závodu. Konečně nastal čas na výkony.

Adanna Duru

výběr: Jennifer Hudson – Love You I Do z filmu Dreamgirls

Jak měla Adanna minule při výběru šťastnou ruku, tentokrát sáhla vedle. Už na zkoušce byla značně nervózní. Song byl pro ni místy příliš nízko a pak zase příliš vysoko. Právě ty výšky kvůli nedostatečnému rozsahu spíš odkřičela a odmečela, až jsem se lekl, že je zpět Malaya z loňska. V druhé polovině vystoupení nabrala lepší směr a alespoň se pokusila o dobrou pódiovou prezentaci. Pro mě je ale Adanna během svých vystoupení stále taková nepřesvědčivá. Celkově to nebyl úplný průšvih, ale taky žádný trhák. Vtipný byl pak rozhovor s Ryanem, když se ho Adanna zeptala, zda potkal Jennifer Hudson, ten se povedl…

Daniel Seavey

výběr: Adam Levine – Lost Stars z filmu Begin Again

Moje obavy, že se Daniel bude v soutěži ještě chvíli trápit se stávají realitou. Daniel si vybral na Oscara nominovanou skladbu Lost Stars, kterou v původním podání zpívá Adam Levine, kouč konkurenčního The Voice. Možná je škoda, že Daniel neusedl za piáno, pouze na castingu za piánem měl jeden schopný moment. Obavy JLo o interpretaci smutného textu se potvrdily tak na půl. Díky tomu, jak se Danielovi lámal hlas, by se dalo říct, že za to nemůže tělesný vývoj, ale emoce. Jen kdyby se to nedělo každých pár sekund a nestalo se tak spíše otravným, jak dojemným. Bylo to takové trápení neviňátek a na dětské besídce.

Rayvon Owen

výběr: Bee Gees – Stayin‘ Alive z filmu Horečka sobotní noci

Důkazem, že nepřesvědčivé vystoupení v kombinaci s první pozicí nemusí ještě nic znamenat je Rayvon. Ten se rozhodl předělat klasiku od Bee Gees. Musím se přiznat, že song v originále nepatří mezi moje oblíbené klasiky a raději rádio vždy přeladím, když se objeví. Rayvon můj dojem nijak nevylepšil, pomalejší tempo bylo zajímavé, ale provedení už bylo méně dobré. V posledních kolech nebývalo zvykem, že by měl větší problémy s falzetem a zde se mu párkrát dost nepodařil, možná jich bylo nasázených až příliš. U Rayvona (i obecně) si spíš užívám jeho plný hlas a falzet jako koření nebo zajímavý twist. Možná se zase pletu, ale ani pro příště nemá Rayvon postup jistý, měl by dát na Harryho radu a vybírat si i podle textu.

Nick Fradiani

výběr: Kenny Loggins – Danger Zone z filmu Top Gun

Minule Nick těsně unikl vyřazení. Nick po dlouhé době zpíval na pódiu bez kytary a jde vidět, že to jde i bez toho. Tím, že ke stabilně dobrému zpěvu a vzhledu přidal i pohyb určitě na pódiu působil výrazněji, ale představoval jsem si pro něj nějakou lepší a současnější píseň, než takové klišé osmdesátkových akčních filmů. Zase jednou musím souhlasit s Harrym, že na tomto výběru neměl Nick co ukázat. Uvidíme co na to diváci.

Joey Cook

výběr: Tears For Fears/Gary Jules – Mad World z filmu Donnie Darko

Joey se po minulém výkonu z joke actu plně transformovala v seriózní soutěžící a sílu, se kterou je nutno počítat. Tímto výkonem svou pozici znovu potvrdila. Nejdřív jsem myslel, že xté podání této písně už nemůže být ničím zajímavé a že Joey vážnější poloha nebude slušet, ale opět jsem se mýlil. Jednoduché podání, bez jakýchkoliv serepetiček zafungovalo. Na Joey bylo vidět, jak moc je do písně vžitá, až skoro v transu a Joey dala všem okolo i divákům ten moment pocítit. TOUCHDOWN! Od Joey je to již druhý skvělý výkon v řadě, bude příště snad hattrick?

Tyanna Jones

výběr: Elton John – Circle Of Love z filmu Lví král

Druhá polovina večera byla zahájena postupem Tyanny. Ta se také rozhodla pro změnu polohy a zrovna si troufla na velkou baladu z Lvího krále. Zde se taky potvrdily moje obavy, že jakmile Tyanna nebude mít u čeho křepčit, objeví se její nedostatky. Na Tyannu byl tento song příliš velký, stejně jako Adanna si výšky spíš odkřičela a chyběl mi větší prožitek. Tyanna měla svou citlivější polohu ukázat na něčem jiném, méně vyzývavém, jde vidět, že narozdíl od Joey Tyanna nezná tolik svoje možnosti. Právě ta ukázala, že aby člověk zazářil, nepotřebuje velké momenty ve velkých baladách.

Hvězdný host

Jennifer Lopez – Feel The Light z filmu Konečně doma

Filmové kolo bylo také příležitostí pro studio Dreamworks zpropagovat svoji animovanou novinku Konečně doma, ke které titulní píseň nazpívala Jennifer Lopez a zároveň si ve filmu nadabovala jednu z hlavních rolí. V originálním znění bude slyšet také Jim Parsons (Sheldon z Teorie velkého třesku) nebo zpěvačka Rihanna. Právě titulní píseň Feel The Light zazpívala JLo i v Idolu. Opět musím složit poklonu americké produkci, která pro vystoupení využila úchvatný světelný koncept s promítáním na šaty JLo. Píseň jako taková nejspíš nebude další Let It Go, ale jako filmový soundtrack dostačující a JLo v ní také nezněla vůbec špatně. Film Konečně doma dorazí v českém znění i do našich kin a to už příští víkend.

Quentin Alexander

výběr: John Travolta & Olivia Newton-John – You’re The One That I Want z filmu Pomáda

Zdá se, že Quentinovi nakonec možná Amerika přeci jen došla na chuť. Ještě aby ne. Quentin se rozhodl předhodit divákům další originální úpravu a to zrovna nejznámějšího filmového duetu (a zároveň největší filmové odrhovačky). Zde se naprosto rozcházím s porotou, nemám sice ani zdaleka absolutní sluch, jako Harry, ale že by to bylo zase tak příšerně mimo mi nepřišlo, možná místy, ale ne tak silnou kritiku. Na druhou stranu jsem vděčný, že nás ušetřil původní aranže a zajímavě změnil celou náladu písně. Spolkl jsem mu to i s navijákem. Přestože píseň drasticky zpomalil, vystoupení dopředu tlačil Quentinův drive a silná emoce. Porota by se měla rozhodnout, co vlastně chce a očekává.

Maddie Walker

výběr: Deniece Williams – Let’s Hear It For The Boy z filmu Footloose

Maddie minulý týden ihned po svém vystoupení nastoupila do nemocnice s podezřením na prasknuté slepé střevo, což se nakonec naštěstí nepotvrdilo a tak může v soutěži po pár dnech na lůžku pokračovat. Nejspíš ani neměla moc času aktuální vystoupení nacvičit a bylo to dost poznat. Maddie byla dost nejistá a zábavnou píseň si kvůli křeči neužila. Přitom téma jí nabízelo tolik možností zkusit nějakou country baladu, čímž by zůstala ve svém žánru a jsem si jistý, že by baladu se svým country cítěním prodala mnohem snadněji. Tohle se bohužel nepovedlo.

Hvězdný host

Kenny Loggins – Footloose z filmu Footloose

Druhým hvězdným hostem byl Kenny Loggins, který zazpíval titulní píseň z filmu Footloose. Kdo si ještě vzpomněl na Steviho z loňského X Factoru UK?

Clark Beckham

výběr: Maroon 5 – Sunday Morining z filmu Dvanáct do tuctu 2

Minule se pod Clarkem otřásla pozice favorita soutěže, ale zdá se, že to byl jen jednorázový úlet dolů. Výběrem se Clark konečně dostal do tohoto tisíciletí a navíc zvolil akustickou předělávku hitu od Maroon 5. Clark výborně začal a vybudoval skvělou atmosféru, kdy by v sále byl slyšet i špendlík na zem spadnout. Bál jsem se, že se v polovině přidá i kapela, ale nestalo se tak. Opět skvělý zpěv i provedení, Clark se opět vrátil do formy, kde byl před živáky a doufám, že bude pokračovat. Tentokrát mu risk vyšel dokonale a rád bych ho viděl zajít ještě dál. Určitě na to má a není důvod hrát na jistotu.

Vyřazování

V posledni dvojici skončili Qaasim a Jax. Výsledky odhalily, že nejméně hlasů dostal Qaasim a zazpívá si tak o záchranu.

Jax

výběr: Adam Sandler – Grow Old With You z filmu Píseň pro nevěstu

Stejně jako Clark si i Jax minule vybrala slabší kolo a měla z čeho skládat reparát. Kdybychom byli ve škole, tak Jax ve svém reparátu prospěla s vyznamenáním. Nešlo sice o kulervoucí pecku ani hlubokou baladu s tunou emocí, ale o love song s mírnou dávkou humoru a nadhledu. Výborné vystoupení, její hlas k tomu seděl a prezentací přesně vystihla, o čem píseň je. Méně je někdy více a to by si měla vtlouct do hlavy vždy, když bude stát nad seznamem písní pro další kola. Už to tvrdím dávno, že Jax nepotřebuje levné triky na efekt, jen za sebe nechat mluvit talent a ukázat svou muzikálnost.

Qaasim Middleton zpívá o záchranu

výběr: The Beatles – Come Together z filmu Across The Universe

Qaasimovi diváci spočítali celý minulý týden, kdy jeho zpěv stál za starou Belu. Qaasim byl tak namotivovaný, že se rozhodl nechat na pódiu zbytek svých sil. Zpěv stál opět za prd a kdyby jeho verzi slyšeli Beatles už tenkrát, asi by to zabalili mnohem dříve. Porota mu to však sežrala a dokonce to označila za výkon večera. Dělají si p*del? Osobně se nebráním, když zpěvák dělá na pódiu šílenosti a vypouští duši, to k tomu taky patří a obecenstvo to miluje, ale v případě Qaasima je to hodně přehnané a epileptické záchvaty a sady nevkusných grimas mě tedy nijak vábné nepřijdou, spíš mám chuť přepnout program.

Co se však nestalo, podle poroty si Qaasim zaslouží druhou šanci! Qaasim je ZACHRÁNĚN! WTF? Už ničemu nerozumím.

Top 5 a bottom 3

1. Joey
2. Jax
3. Clark
4. Quentin
5. Rayvon

B3:
1. Qaasim
2. Daniel
3. Adanna

Tip na vypadnutí v příštím kole: Adanna, Rayvon/Daniel

Hodnocení 2. finále

Tohle byl opravdu šílený večer. Záchranu Qaasima bych nečekal a myslím, že porota udělala velkou chybu, že si svou jedinou záchranu vyplýtvala na naprosto neperspektivního člověka. Mnohem logičtější by bylo zachránit minule Sarinu, která měla možnost dojít v soutěži mnohem dál a její potenciál po soutěži byl taky mnohem vyšší než je tomu u Qaasima. Pro něj na trhu místo nevidím. Porota místo toho, aby použila záchranu na šokující vyřazení, které teď hrozí, použila záchranu šokujícím způsobem a její smysl zašlapala do země. Qaasim teď bohužel minimálně příští kolo díky efektu záchrany přežije, načež se může stát, že vypadne opět někdo dobrý, ne-li někdo z favoritů.

V ohrožení příští týden mohou být Adanna, Daniel i Rayvon, kteří šli všichni mezi prvními a nijak zvlášť nezazářili, bohužel nic nemá jisté ani Maddie. Ideální verze by byla však Qaasim a Daniel, ale nevěřím, že by Qaasim dostal i po záchraně nejméně hlasů. Adanna to má jako divoká karta každopádně nahnuté nejvíce, o druhém nepostupujícím nejspíš rozhodne aktuální rozpoložení diváků po filmovém kole.

Co se týče výkonů, tak ty byly lepší a zajímavější než minule, i když jsem čekal více současných výběrů, zvláště, když nás příští týden čekají 80. léta. Pořadí v mé osobní top 5 bylo hodně vyrovnané, první čtyři se mi každý moc líbili a každý to „zaklíncovali“ jiným způsobem. Favorité Jax, Clark se vrátili v plné síle a doufám, že svou hru ještě budou každý týden o úroveň posouvat. Quentin je stabilně hodně dobrý a na každé jeho vystoupení se vždy těším. Nově se od minule k favoritům řadí také Joey. Těmto čtyřem taky patří poklona, že předělali již několikrát slyšené songy, případně vykopávky.

Jak již zaznělo, příští týden (již ve středu) se vracíme k hudbě 80. let, jako hvězdný mentor bude působit Boy George a rozloučíme se hned se dvěma finalisty!

Souhlasíte se záchranou Qaasima? Myslíte si, že záchrana byla oprávněná? Kdo byl skutečnou hvězdou filmového večera? 

 

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

American Idol

Diskuze k článku

Počet komentářů: 11
1
Laikka
Reagovat

Co říct.. Porota nebo produkce se zbláznila? Proboha co ten konec, tahle záchrana?!?! Slova mi nějak došla…

2
Willandraify
Reagovat

No ja nevim teda…Co on to tam porad dela za grimasy? Prijde mi to fakt ujety a trapny…Fakt by me vubec nenapadlo, ze ho zachrani…Nechapu…

3
Lucas
Reagovat

Taky naprosto nechápu záchranu. Říkal jsem si, že je úplně jasný, že vypadne a oni ho zachrání :D jinak mi zase opět naprosto průměrnej přišel Nick, potom naprosto ztracenej Daniel a další průměr byla Maddie. Ostatní se mi líbili dost, nejoriginálnější mi zatím přijde Ravony, Quentin a Jax. Jo a Joey!

4
Willandraify
Reagovat

Daniela jsem si radsi ztlumila na minimum, abych nemusela poslouchat jeho trapeni..:D Jinak mne se libi standardne Joey…Ostatni jak kdy…Ale teda Qaasim, ten je nesympatickej az hruza…Hlavne tim, jaky dela divadlo, jak vzdy po pisni kouka radoby „drsne“…Fakt by mu me nekdo rict, ze je to dost smesny…

5
Laikka
Reagovat

Mně se líbil Quentin, opět, nevím co se porotě nezdálo, znělo to hezky. A Joey, dala moji oblíbenou písničku a moc pěkně s tím jejím hlasem. Jax mě tentokrát tolik nezaujala, ten výběr mě nebavil.. Zbytek si moc nevybavuju

6
VojtaP
Reagovat

@Willandraify: s Qaasimem to mám stejně, místy mi dokonce připomíná opici v zoo, které taky občas skáčou po výběhu jak střelené. Na co je v soutěži Qaasim, když je tam Quentin, který má alespoň hlas, umí zpívat a nepotřebuje dělat na pódiu šílenosti, aby byl zábavný a lidi si ho užili. Logiku poroty nepochopím, Qaasim rozhodně nebyl šokující vyřazení, na které se má záchrana šetřit.

7
Frantiszek
Reagovat

:D Ne. To jeden nepochopí. Minule Sarina a teď tohle. Spousta lepších zpěváků (Mark, Katherine, Jaq) se ani do finále neprobojovala a Quaasim jde dál?
Bože, tahle soutěž mě začíná zase neskutečně štvát.
Už mě tam baví jen Tyanna, Joey, Clark, Rayvon. …Zbytek jen Šumsvistu Daniela Nekonečného.

8
Willandraify
Reagovat

Jinak nevite nekdo jak to teda je mezi Qaasimem a Jax? Uz nevim, v jakym kole to bylo, ale Jax tam po nem pokukovala a rozplyvala se nad nim a jeho mama propalila, ze je panic :D Ted mi prave prijde, ze se k sobe zrovna nemaji…

9
Jai Kudo
Reagovat

Je zřejmé, že tyhle soutěže jsou v poslední době všude ve světě v důsledku nesmyslných výroků a rozhodnutí porotců a zásahů produkce totálne ku ho**** :(

Qaasim nejen, že neumí zpívat, ale ještě se má někdo dívat na ty jeho grimasy….bléééé
Další dva do Bottom3 Maddie a Taynna.

Hvězdou večera byla Joey, další dva Clark a Nick…. JAX taky dobrá, ale ten slaďák mě nebavil.

10
VojtaP
Reagovat

@Willandraify: Myslím to bylo někdy na začátku Hollywood weeku, ale zůstalo to bez pointy a následně vyšumělo do ztracena. Podle twitteru má Jax něco spíš s Rileym, než s Qaasimem.

@Jai Kudo: ty zásahy produkce tam byly asi vždy, jen to možná nebylo tak vidět a soutěž si vystačila sama. Nyní, když jde o každého diváka si produkce myslí, že tím něco zachrání a udělají soutěž zajímavější, ale není to tak. Qaasim vypadl právem a porota si měla záchranu šetřit na opravdový šokující exit a ne na toho pošuka. Nejhorší scénář je, že ten šokující exit může díky krátkozrakosti poroty přijít už tento týden a už nic nezmůžou.

11
Willandraify
Reagovat

@VojtaP: Diky za odpoved :) Je pravda, ze produkce musela zasahnout, Harry ma vzdy dobre pripominky a kritiky a pokud se zasadil o nejvetsi WTF moment vetou, ze Qaasim predvedl nejlepsi vykon vecera, tak to nemohlo byt z jeho hlavy…

Přidat komentář