Panáček v reality show

X Factor Australia 2014: TOP 9 si troufá na současné největší hitovky! (rekap + video)

8. Září 2014 | napsal(a): | reality show: X Factor Australia

[singlepic id=10097 w=615]
Poté co v minulém kole vypadly XOX zůstala v soutěži jen jedna skupina, ostatní kategorie jsou vyřazováním téměř nedotčené. V již 5. Live show produkce přichystala opět klasické téma – současné největší hity, které věrní pozorovatelé hitparád (jako já :)) dobře znají. To může být výhodou i nevýhodou. V tomto kole nás (bohužel) také čeká twist známý s druhé řady X Factoru USA a dvojí eliminace to není. V zítřejším vyřazování budou soutěžící zasíláni do zóny bezpečí v pořadí, v jakém se umístili v aktuálním hlasování diváků. Pokud australští diváci hlasují pravidelně pro své koně, můžeme se tak předem dozvědět, jak by mohla vypadat TOP 3. Jak si TOP 9 poradila s hity od Adele, Bastille, Ushera nebo nováčků v pop music George Ezry či London Grammar?

Hlavní show

Marlisa Punzalan (Demi Lovato – Let It Go)

Celou show otevírá Marlisa. V poslední době nesmí v žádné soutěži chybět velmi populární filmová skladba Let It Go z Ledového Království. Bohužel ne každá verze je povedená. Marlise se skladbu podařilo sice výborně odzpívat, ale to nestačí. Chybělo mi více sebevědomého projevu a emocí. Díky perfektní hlasové kontrole bude Marlisa vždy pěvecky zářit, s čím mám problém je její nedospělost. Vše, co jsem viděl byla dobře zpívající teenagerka, které jsem to ale vůbec nevěřil. Všichni víme, jak dobrá Marlisa je, tak proč neukázat raději něco adekvátnějšího jejímu věku, čím by mohla bodovat i po soutěži? Právě to posouvá Reigan, Deana a Brothers 3 na vrchol prodejů na iTunes.

Brothers 3 (Bastille – Pompeii)

V týmu Dannii se opakuje podobná situace jako loni, kdy také přišla o většinu své stáje velmi brzy a zbyla jí jen Dami, která se do soutěže také po vyhazovu vrátila. Jestli B3 budou následovat její cestu a později celou soutěž vyhrají je zatím ve hvězdách. Nic ale není nemožné, bratři se minulý týden umístili vysoko v prodejích jejich vystoupení na iTunes, tudíž počáteční pochyby o jejich tržním potenciálu vzaly za své, na Australany fungují. Tento týden chtěla Dannii ukázat jejich trochu jinou stránku. O jejich harmonii nemám pochyb, „eeo eo eeo eo“ neznělo sice tak epicky jako v originále, ale zazpívali to jako jeden. Celkově podali dobrý výkon, ten minulý i přes nepovedené sólo na trubku bylo, co se týče energie, lepší, ale tohle nebylo vůbec špatné. Dannii pochopila, co jim sedne a s tímto přístupem může kluky dostat hodně daleko.

Tee (Drake – Hold On, We’re Going Home)

Jedním slovem – katastrofa! Ať už mohly být moje dřívější problémy s Teem subjektivního rázu, tak tentokrát to opravdu nedopadlo vůbec dobře. Tee se vůbec nesešel s (imho divným) podkladem a falešnost střídala falešnost. Vystoupení jsem od začátku do konce protrpěl. Proč vlastně porota ušetřila Teeho namísto XOX? Myslel jsem, že nám to Tee tentokrát dokáže, ale spíš dal divákům pár dobrých důvodů, proč ho opět poslat domů.

Rochelle Pitt (Adele – Rolling In The Deep)

Stejně jako Let It Go je i tato skladba v soutěžích již ohraná. Rochelle měla tu smůlu, že se navíc na začátku zamotala do textu a chytla se až v refrénu. To se stává i těm lepším, paradoxně jí to nejspíš pomůže víc, než kdyby text zvládla. S největší pravděpodobností dostane spoustu hlasů z lítosti. Proč ten paradox? Rochelle nepřinesla do této písně nic nového, což mi dává vzpomenout na osobitou verzi Jeny Irene z letošního Idolu. Rochelle je jen další z mnoha, která si troufla na tento nelehký šlágr a zapamatovatelnost tomu dala jen skrz zkažený text.

Sydnee Carter (London Grammar – Strong)

Co se stalo s osobitou Sydnee z castingů? Asi tam zůstala. Ronan nějak ne a ne přijít na to, v čem dalším by Sydnee mohla zazářit. Ani tato, dá se říct éterická, skladba nepomohla k tomu, aby se Sydnee našla. Možná by to chtělo zamířit zpět k jejím folkovým kořenům a nesnažit se jí vnucovat s modernou. Navíc tato skladba zní dobře asi jen od zpěvačky z London Grammar, ta má trochu jiné hlasové vybavení. Na Sydnee to bylo buď příliš nízko nebo příliš vysoko. Tudy opět cesta nevede. Ke všemu se mi zdá, že Sydnee hodně vsází na její zranitelnost, výraz Bambiho před loveckou sezónou se také časem přejí.

Jason Heerah (Usher -She Came To Give It to You)

Zrovna mě Jason začínal minule bavit, ale tentokrát to nebylo nic moc. Tento výkon bych opět zařadil k těm, které jsem hned po vystoupení zapomněl. Jason to umí na pódiu rozjet, ale chybí tomu právě to něco, co udělá vystoupení jedinečné a odlišné od ostatních. Škoda, z TOP 9 už vidím čtvrtého kandidáta na Bottom 2 a to ještě nejsme u konce.

Dean Ray (George Ezra – Budapest)

Wow, konečně další TOUCHDOWN! O Deanovi jsem pochyboval, zda dokáže přinést přesně tu náladu z této písně, která je potřeba. Dean ukázal, že se umí i usmívat a hrát na pozitivní vlnu. Dean je jen důkazem, že X Factor není jen o tom najít největší hlas, star quality je to, co by Dean mohl rozdávat mezi ostatní finalisty a ještě by mu dostatek zbyl pro sebe. Natalie odvádí s Deanem dobrou práci, ukazuje postupně všechny jeho silné stránky. Dean všechny každým týdnem více přesvědčuje, že musí být v TOP 3 a že by se na něj hudební svět měl urychleně připravit.

Caitlyn Shadbolt (Lady Gaga – Yoü and I)

Caitlyn s Taylor Swift minule těžce klopýtla, ale její fanoušci ji naštěstí vytrhli trn z paty. Tentokrát se pokusí o další divu současné pop music. You and I je nepochybně jedna z nejlepších skladeb od LG a také nejvíce ovlivněna country, přesto bych ji Caitlyn nevybral a to ze stejného důvodu jako jsem uvedl u Marlisy. Na tuto píseň ještě Caitlyn nemá odžito. Polovinu práce za ni odvedl její přirozený pódiový projev a hvězdnost, věková neadekvátnost tak nehrála takovou roli, ovšem zpěv nebyl úplně nejlepší.

Reigan Derry (Jessie J & Ariana Grande & Nicki Minaj – Bang, Bang!)

Reigan v minulém kole všem vytřela zrak, na iTunes to dotáhla až k vrcholu a dokonce se umístila i oficiální australské hitpáradě Aria na 20. místě, čímž se potvrdila její role favoritky. Redfoo ale opět zaslepen vytvářením velkolepých show nebral tyto signály od diváků v úvahu. Reigan nyní od něj dostala truet tří velkých žen současné pop music a samozřejmě se dokázala vyrovnat všem třem, troufla si i na rapovou část, který nebyl špatný, ale asi bych ho pro příště vynechal. Velmi energické vystoupení, opět velká show a téměř profesionální výkon.

Osobní TOP 5

1. Dean Ray
2. Reigan Derry
3. Brothers 3
4. Caitlyn Shadbolt
5. Marlisa Punzalan

Tip na Bottom 2

1. Tee
2. Sydnee Carter / Jason Heerah

Shrnutí

Po minulém kole opět kvalitativní sešup. Nevím čím to je, ale loni byla práce s talentem na jiné úrovni už v dřívějších fázích soutěže, přitom sestava špatná není, jen porota (až na výjimky) neví, co s nimi. Tentokrát opět bez pochyby zazářil Dean a v těsném závěsu za ním Reigan a B3. Ostatním se to buď úplně nepovedlo, měli špatný výběr nebo už tam dávno nemají co dělat. Ten třetí případ je u mě Tee a dlouze přesluhuje také Sydnee, která dostala tolik šancí, že další už stejně asi nepromění. Do poslední dvojice by také mohl spadnout Jason. Co se týče zítřejšího vyřazování, tak jsem zásadně proti twistu z XF US, který z celé soutěže vykradl veškeré napětí. Pro jednou může odhalení celého žebříčku soutěži prospět a do dalšího kola pořadím zamíchat, ale dlouhodobě se bojím, že by se stalo to samé, co v XF US, že bychom znali finálovou dvojici dlouho před úplným finále.

Kdo se vám líbil nejvíce a kdo nejvíce zklamal? Koho tipujete na vyřazení?

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

X Factor Australia

Diskuze k článku

Počet komentářů: 16
1
DJ Vlado
Reagovat

Moje pořadí 5. live show (tentokrát se s Vojtou v hodnocení trochu rozcházím, i když nijak výrazně):

1.Caitlyn – První touchdown :-) Jak jistě víte z mých rekapů, Lady Gagu moc nemusím (i když tato píseň patří k jejím nejlepším), proto se mi podání Caitlyn líbilo víc než originál. Měl jsem pocit, že nesleduju soutěž, ale koncert country hvězdy, ze které sálá velmi příjemná pozitivní energie, pročež jí odpustím i zpěváckou nedokonalost. Přiznám se, že mám pro Caitlyn čím dál větší slabost, jelikož ona je fakt nádherná holka (skoro australská country Monička:-), její úsměv je šíleně nakažlivý (v dobrém slova smyslu) a její grimasy, když prosí o hlasy, jsou neuvěřitelně roztomilé :-)

2.Dean – Druhý touchdown :-) Ač je tato píseň už neskutečně ohraná, tak Deanovi se do ní podařilo dostat výbornou atmosféru a pořádnou dávku muzikantského smradu, díky kterému své podání tohoto songu povýšil nad originál. Objektivně nejlepší vystoupení večera, ovšem subjektivně mě Caitlyn dostala o chlup víc :-)

3.Reigan – Tentokrát to pro mě nebyl touchdown, hlavně však z toho důvodu, že ta píseň je imho absolutní sračka, moc mi nesednul ani kostým a celková výprava, naštěstí Reigan zazpívala jako vždycky výborně, ona prostě špatná ani průměrná být neumí :-) Jen příště bych ji radši opět slyšel v té akustické poloze jako minule :-)

4.Sydnee -Tady se asi nejvíc rozcházím s Vojtou, mně se výkon Sydnee docela líbil :-) ač jsem jí v této písni moc nevěřil, tak nakonec mě příjemně překvapila a měla tam několik moc pěkných momentů, zvláště ty vzlyky v refrénu byly nádherné, škoda těch četných hluchých míst ve slokách. Touchdown to nebyl, ale příjemné vystoupení určitě. I když se obávám, že to Sydnee má asi spočítané, tak bych jí přál, aby po tomto vystoupení ještě aspoň jedno kolo vydržela :-) Jinak si myslím, že už by si nikdy neměla žehlit vlasy, protože k její tváři prostě jednoznačně sedí kudrlinky :-)

5.Brothers 3 – V rámci večera takový průměr, neurazí ani nenadchne, ale rozhodně to bylo lepší než podání Patrika Malého z Hlasu :-) Docela by mě ale zajímalo, proč nedostává vůbec prostor ten kudrnáč, u kterého vůbec nevím, jaký má hlas.

6.Marlisa – Slušně odzpívané, rozhodně lepší než od Elis z Hlasu, ale absolutně strojové a bez emocí. U Marlisy se pořád nemůžu zbavit pocit, že sleduju dětskou besídku (i když kvalitně odzpívanou), i když u soucitných australských maminek jí to může pomoci (vzpomeňme, kam až vloni dotlačily Jaie) :-)

7.Jason – Jakkoliv se mi minule líbil, tentokrát musím sáhnout ke svému otřepanému přirovnání k rychlíku Košičanu, který prosviští a nezanechá žádný dojem, Jason je vážným adeptem na bottom 2.

8.Tee – Pokud jsem Jasona přirovnal k rychlíku, tak Tee mi připomínal mouchu, která ten rychlík ještě předběhla, vystoupení o ničem, navíc plné falešností, bohužel efekt bottom 2 z minula ho tentokrát asi zachrání :-(

9.Rochelle – Za mě tohle byl průšvih, čímž nemyslím zapomenutá slova, to se může stát každému, ale ty výšky v refrénech byly pro mě tentokrát opravdu utrpením, další adeptka na bottom 2.

Koho do bottom 2?
přání: Tee a Rochelle
tip: Sydnee a Jason/Rochelle

2
PK
Reagovat

Moje hodnocení:
Marlisa – skvěle odzpívané, ale ne úplně vhodný výběr
Brothers3 – nebylo to špatné, ale nějak mě to nechytlo, v rámci večera průměr
Tee – nebudu hodnotit, protože jsem to v půlce vypnul :)
Rochelle – asi její nejhorší vystoupení, nic zapamatovatelného (kromě výpadku), navíc ani nijak skvěle odpízané
Sydnee – když ji poslouchám, říkám si to, že to nezní vůbec špatně, ale 5 minut poté si už z jejího výkonu nepamatuju absolutně nic…
Jason – asi každý tu ví, že Jason mi nesedí, ale tentokrát to bylo mnohem horší než obvykle
Dean – super, jeho charisma je opravdu obrovské a tentokrát na mě znovu fungovalo :)
Caitlyn – wow, kdo by řekl, že Catilyn, které nefandím, zazáří na písni Lady Gaga, kterou miluju – naprosto přirozené, uvěřitelné, bez chyb zazpívané vystoupení, pro mě určitě nejlepší vystoupení Caitlyn v soutěži!
Reigan – oproti minulému kolu velký propad (proč ji do tohoto nutí?!), ale pořád v rámci večera nadprůmer
Pořadí (už se to zkracuje, takže pro mě není takový problém sestavit celé):
1. Caitlyn
2. Dean
3. Marlisa
4. Reigan
5. Brothers 3
6. Sydnee
7. Rochelle
8. Jason
9. Tee
Na bottom2 tipuju asi koholiv z 6.-9. místa (a zároveň myslím, že ta TOP5 podle mého pořadí bude i TOP5 celé soutěže, pouze v jiném pořadí)

3
Monika
Reagovat

Je fakt, ze odhaleni aktualniho umisteni vytrati ze souteze kouzlo, v tento moment uz hraji dost velkou roli sympatie, divaci maji sve favority pro ktere hlasuji a nemyslim si, ze by se celkove poradi nejak vyrazne menilo. Dnesek prakticky odhali vse utajene a pak uz budeme plus minus vedet, jak to cele dopadne. na druhou stranu jsem desne zvedava a hrozne se na to tesim:-))))
Na TOP 5 bych videla Deana, Reighan, Marlisu, Brothers 3, Caitlyn, i kdyz uplne si nejsem jista u Rochelle, nedokazu presne odhadnout jeji sance u divaku, klidne by se jim mohla libit jako zastupce starsi kategorie, ma celkem silnej hlas, ktery by mohl fungovat. Jestli ma nekdo z te ctverice zbyle sanci do TOP 5 proklouznout s prekvapenim byla by to pro me prave Rochelle.

4
PK
Reagovat

@DJ Vlado: Já věděl, že se dnes shodneme na prvním místě, přestože máme k originálu oba úplně jiný vztah :)

Jinak to odhalování výsledků se mi nelíbí, když to udělali tenkrát v USA X Factoru, dost mě to naštvalo (ale zase mě to uchránilo před nepříjemnými překvapeními – brzký odchod Beatrice a vítězství Tata)

5
Monika
Reagovat

Mne nejvic vadi protezovani Reigan na ukor ostatnich soutezicich, dost by me zajimala financni stranka vystoupeni jednotlivych soutezicich, vsadila bych boty, ze ty jeji kostymy, velky pocet osob na jevisti, rekvizity..to vse stalo tolik jako u zbylych TOP 12 soutezicich, je to do oci bijici, nemluve o protezovani v mediich, sice to nectu, tak dalece do toho nevidim, ale staci mi ty negativni reakce v tomhle smeru na FB.

6
Monika
Reagovat

Zkusim tip na aktualni poradi:
1. Reigan (normalne bych tam dala Deana, ale tady beru v uvahu, ze sla posledni a mela opet velkolepou show, to na divaky zabira)
2. Dean
3. Marlisa (dlouhodobe oblibena u divaku rekla bych)
4. Caitlyn
5. Brothers 3 (normalne bych je dala na trojku, ale to vcerejsi vystoupeni byl slabsi odvar v porovnani s minulym tydnem a i na FB maji tento tyden vlaznejsi reakce, nez v jinych kolech)
6. Rochelle ( jak jsem psala u ni fakt nevim, ale neprekvapila by me ani v TOP 5)
7. Tee
8. Sydnee (mozna preskoci Teeho, pokud mu nezafunguje bottom two efect)
9. Jason

7
Monika
Reagovat

Joooo, obrovska radost, ze ta nedotknutelna neni number one:-)))) Super, jeste, ze ukazaly vysledky haha to asik cumela:-)))))

8
Monika
Reagovat

Number one bomba, uz se tesim na ty komentare tady:-))))

9
DJ Vlado
Reagovat

No mě ty výsledky teda nepotěšily, o nové SHS3 (v níž Top 4 vyšla přesně podle mého gusta) si tak můžu nechat jenom zdát :-(

10
jab
Reagovat

Tak moje hodnocení:
1. Dean – tahle píseň se mi, narozdíl od Vlada, jen tak lehce neohraje a Dean ji navíc podal bravurně a k tomu dost osobitě. Touchdown
2. Caitlyn – Comeback! Skvělé přirozené vystoupení, bužil jsem si ho po celou dobu, druhý touchdown večera
3. Marlisa – Pro mne její nejlepší vystoupení v soutěži, takové vkusné, příjemné, bez rušivých elementrů, sice trochu strojené, na Idinu Menzel to nemělo, ale pořád v mých očích 100x lepší než uječená verze Demi Lovato a 10^9 x lepší než ta zmršenina od Elis.
4. Brothers 3 – Pro mne lepší než minulý týden, občas to možná trochu drhlo, ale ta píseň je imho tak brutální na živý zpěv, že před nima fakt musím smeknout, hlavně za ty harmonie v refrémech
5. Reigan – Spolehlivá, ale přišlo mi, že jela trochu už na hraně svých hlasových možností, i když i tak to utáhla do konce
6. Jason – Slabší rozjezd, potom slušné, ale zapomenutelné
7. Sydnee – Sedlo jí to, ale na výkon jsem zapomněl pár minut po dozpívání
8. Tee – Podle mne jedno z jeho lepších čísel, ale pořád příliš mnoho rušivých elementů
9. Rochelle – Prostě den blbec, myslím, že to sama víceméně protrpěla

11
libena
Reagovat

tentokrát mě spadla brada celkem 3x a nic jiného mě v podstatě nezajímalo:
1) – 2) dean – toto je budoucí minimálně australská star, parádní vystoupení, velmi přirozený, tentokrát neházel žádné pózy, smích mu opravdu sluší a ta pusa lukovi určitě u diváků taky zabodovala :-)
1) – 2) reigan – vzhledem k tomu, že absolutně nesnáším slečnu grande, měla jsem velkou obavu že se mi to nebude líbit kvůli mé averzi, ale tak jak to reigan zvládla mě nadchlo, uzpívala i party jessie j, což je paní zpěvačka, navíc perfektně zvládnuté i tanečně a vizuelně (kromě jejího kostýmu)
3) caithlyn – byla skvělá, je mimořádně přirozená na pódiu, přesto si myslím, že i tentokrát si ronan o vítězství v soutěži musí nechat zdát (a to je mi moc líto)
4) no a možná se mi líbili ještě 3 bratři – bylo takové příjemné, normální a vlastně trochu jiné než to co doteď zpívali, slušelo jim to

výsledky neznám, ale zveřejnění pořadí mě z principu vadí, v tomto bodě totiž končí soutěž, to kouzlo je pryč

12
Monika
Reagovat

U Brothers 3 imho odvadi velmi dobrou praci Danny. Mela jsem obavu, aby nebyli porad stejni a casem se neokoukali, myslim, ze to Danny velmi dobre pochopila a vybira jim i rychlejsi skladby, ale zaroven takove, ktere jim sednou.
Co pochopila Danny, v tom naopak tape Ronan. S vyjimkou minuleho vystoupeni Caithlyn, je to porad stejne, ja jsem si opravdu myslela, ze song, ktery zpivala vcera jsem od ni uz slysela. Mimochodem nazor, ze Caithlyn je porad stejna ma pod jejim vystoupeni nejvic lajku….na tohle imho doplati stejne jako Drew u Simona.

13
VojtaP
Reagovat
14
DJ Vlado
Reagovat

@VojtaP: Díky moc :-) Čekal jsem, kdy Jiordan se svojí tvorbou přijde, jelikož dlouho kolem ní bylo ticho po pěšině, ale to čekání se vyplatilo, obě písně jsou moc pěkné :-)

15
Lucas
Reagovat

Mně u Marlisy nejvíc vadilo to, že zpívala verzi Demi Lovato, která podle mě není tak povedená. Nevím, proč nezpívala originál.
Jason se mi tentokrát líbil dost, ale pořád u něj není něco navíc, proč bych mu fandil.

Nejlepší byl Dean a Reigan, Dean je na iTunes dokonce na prvním místě :)

16
Frantiszek
Reagovat

3 nejlepší čísla na konec. Caitlyn konečně trochu zazněla :).
Jinak souhlas s London Grammar. některé songy by se neměly pokoušet a toto je jedna z nich. Hannah má tak specifický hlas a skladby jsou pro ni šité téměř na míru, že to se jen málokdy trumfne.

Přidat komentář