Panáček v reality show

X Factor Australia 2014: Vyzvala „výzva dekád“ TOP 11 k lepším výkonům? (rekap + video)

25. Srpen 2014 | napsal(a): | reality show: X Factor Australia

[singlepic id=9979 w=615]
Před soutěžícími a jejich mentory stojí těžká výzva. TOP 11 bude čelit úplné novince v tématických večerech a to „Dekádové výzvě“! Každý porotce, čili každá kategorie, dostane od produkce přidělenou jednu dekádu v hudební historii, z které bude pocházet výběr písně. Ronan a jeho dívky dostaly zlatá 70. léta, což bude vzhledem k věku dívek výzva opravdu velká. Natalie a kluci to nebudou mít s osmdesátkami o nic jednodušší. Dannii a její zbývající dvě skupiny tentokrát vybíraly z 90. let a Redfoo bude pro své overs vybírat ze současných hitovek. Jak si soutěžící poradili s novou výzvou a kdo je na odstřel tentokrát?

Hlavní show

Brothers 3 (Things Of Stone And Wood – Happy Birthday Helen)

Zatímco zbylé dvě skupiny byly v ohrožení a soutěž se nakonec rozloučila s Younger Than Yesterday, Brothers 3 minulou Live show ovládli. Umístili se vysoko na prodeji v iTunes a dokonce i v oficiální australské hitparádě, což z nich nyní dělá velké favority a na neštěstí pro ně to s sebou přináší velká očekávání. Dannii na to šla tenkrát takticky, avšak o nic míň riskatně, zvolila údajnou pop-rockovou hymnu z Melbourne devadesátých let. Diváci v Melbourne budou buď nadšení a klukům přijde pár hlasů navíc nebo se taky z jejich podání můžou dobře naštvat, třetí možností je, že to může někdo považovat za příliš podbízivé. Osobně výběr neznám, takže u mě to bude buď a nebo. Ze začátku jsem si říkal, že zvolili dobrou úpravu a že to bude šlapat, postupem kluci ztratili mou pozornost, chyběl mi nějaký výraznější vrchol písně a občas se topili v aranži. Docela vlažný start, z tohoto by vítězný singl nebyl ani náhodou. Na postup do dalšího kola to stačit asi bude.

Caitlyn Shadbot Joe Jackson – Is She Really Going Out With Him?)

Pro dívky určitě nebude jednoduché se popasovat se 70. léty. Výběr Caitlyn pro mě znovu úplná novinka, narozdíl od B3 mě Caitlyn neztratila. Znovu dala všem haterům důvod změnit názor, že Caitlyn do soutěže nepatří. Přestože nemá největší hlas v soutěži, tak má naopak velkou star quality. V průběhu vystoupení jsem se přistihl, jak se pohupuju do tempa a matoucí interpretace, o které mluvila Natalie mi vůbec nevadila. Vystoupení mě hodně bavilo, na Caitlyn se na pódiu dobře dívá, pohybuje se na něm úplně přirozeně, jakoby se tam narodila. Vůbec nechápu, jak může někomu vadit, když zatím ze všech finalistů, společně s Reigan, podává nejvyrovnanější výkony, které by se daly označit za hvězdné. Caitlyn je nepochybně černým koněm soutěže s velkým potenciálem do budoucna, osobně doufám, že v soutěži vydrží až do úplného konce, snad Australané nezapomenou hlasovat. To by byla velká škoda, nehorázně mě baví, možná už by bylo načase ukázat i její citlivější stránku v nějaké silné country baladě.

Rochelle Pitt (Rebecca Ferguson – Nothing’s Real But Love)

Kategorie overs se musí popasovat se současnými hity. Redfoo zabrousil do britských hitparád, kde našel stříbrnou finalistku X Factoru Rebeccu Ferguson, majitelku unikátní barvy hlasu, neméně podobné Rochelle. Tohle byla od Rochelle a jejího mentora trefa do černého. Přesně tak jsem si představoval, že se bude Rochelle v soutěži prezentovat, ne jako estrádní diva. V této skladbě je právě hodně poloh, které Rochelle sluší nejvíce a nedává moc prostoru jejímu mečáku ve výškách, i když i ten nechyběl. Vystoupení si udrželo vkusnou jednoduchost, Rochelle to slušelo a celé to zkrátka zapadalo do sebe. Zatím nejlepší výkon Rochelle v soutěži.

Tee (Aretha Franklin and George Michael – I Knew You Waiting For Me)

Můj „oblibenec“ Tee byl tentokrát zařazen více na úvod. Tee dostal osmdesátkový evergreen. Pěvecky to byl asi jeho zatím nejlepší výkon v Live shows, akorát ten „gradiózní“ závěr, který zněl jako porouchaná sekačka na trávu mi vůbec neseděl. Pěvecky možná OK, co se týče podání, tak to křičelo „karaoke“ na všechny strany. Nebylo by od věci například změnit aranž a vizuál pódia, aby to nepůsobilo tolik, jako exkurz do 80. let. Na X Factoru vždy nejvíc oceňuji originální úpravy starých šlágrů i aktuálních hitů, což soutěž odlišuje od pořadů typu Caruso show, škoda, že se na to Natalie s Teem vykašlali. Přestože Tee proti baladám z minulého kola podal energické a v rámci mezí dobře odzpívané vystoupení, v mém žebříčku stále zůstává na chvostu.

Sydnee Carter (The Buggles – Video Killed The Radio Stars)

Sydnee je jistě pro Ronana výzva k mentoringu. Každým kolem se potvrzuje, že je těžké na 100 % vystihnout, co bude Sydnee sedět. V tomto kole to platí dvojnásob. Sydnee dostala song, který nastartoval úspěšnou dráhu MTV. Ačkoliv bych hrozně chtěl, aby Sydnee zářila stejně jako na castingu, nějak se to Live shows nedaří, alespoň ne úplně, vždy zapadne někam do průměru, tentokrát ještě hlouběji. Myslím, že se v 70’s dalo najít i něco lepšího. Falzety v „oh-oh, oh“ mě příliš neoslovily, stejně tak jako stylizace samotné Sydnee, zde musím souhlasit s Dannii, že jí spíše sluší více přirozený vzhled. Alespoň na rozdíl od Teeho zde byl slyšet nějaký pokus o invenci, ale při takovém vlažném výkonu to nebylo moc platné. Nedivil bych se, kdyby se Sydnee buhžel nyní nebo v příštích pár kolech už objevila v B2.

Adrien Nookadu (Michael Jackson – I Just Can’t Stop Loving You)

Natalie je letos jaksi bez nápadu, oproti loňsku, kdy odváděla dobrou práci s Third D3gree se nějak příliš drží zpět. Určitě je zde pokus o změnu, Adrien konečně jen stojí a soustředí se na vokál. Ovšem to znělo jako nepovedená imitace Michaela, nevím jestli to byl záměr nebo ne, ale tímto rozhodně bodovat nebude, navíc jsem se i docela nudil. Adrien potřebuje stejně jako Tee ukázat svou osobitost a nějakou dosud neobjevenou výhodu oproti ostatním, pokud nějakou má. Jestli bude v Bottom 2 se ukáže zítra, každopádně pochybuji, že další B2 přežije, i kdyby tam stál kdokoliv.

XOX (Deee–Lite – Groove Is In The Heart)

XOX musely udělat vše pro to, aby se po minulém týdnu vykoupily. Konečně se tu ukázala snaha starou pecku trochu zmodernizovat. Holky opět vypadaly skvěle, mnohem lépe jim to ladilo než minulý týden a Nada-Leigh také podala mnohem lepší výkon. U XOX se poprvé více chytla porota, pánská část měla s vystoupením problém, ta dámská zase měla problém s pánským úhlem pohledu. Pravdu měl tak nějak každý, místy tomu opravdu scházel větší drive, ale nakonec se jim podařilo do vystoupení dostat vše, co potřebovalo. Po minulotýdenní katastrofě není nad čím debatovat, XOX jsou zpět ve hře, alespoň snad pro tentokrát.

Dean Ray (Australian Crawl – Reckless)

Natalie konečně nechala Deana bez větší produkce, jen s kytarou. Pro mě opět neznámou baladu Reckless zazpíval skvěle. Přesně vystihl temnější atmosféru písně a jeho hlasem dokázal přinést patřičnou emoci. Navíc jeho hlas zněl v baladě výrazněji než v energické vypalovačce. Pokud Dean uvažuje o profesionální kariéře, měl by si určitě napsat něco podobného a má úspěch zaručený. Tohle byl zatím nejlepší Deanův výkon v soutěži. Stále platí, že Dean, Reigan a Caitlyn jsou horkými favority na Grand finále, jiné složení momentálně nepřichází v úvahu.

Reigan Derry (Sia – Chandelier)

Foo se opět nedržel zpět a Reigan slušně naložil. Přestože Chandelier nepatří mezi nejlepší věci od australské zpěvačky a skladatelky Sii, je to přesně ten typ písně, na které se dá ukázat více poloh. Není pochyb o tom, že Reigan jde tvrdě za vítězstvím, produkce ještě tento dojem utvrzuje tím, jak dává Reigan největší výpravu. Pro mě Reigan překonala původní verzi, téměř neuzpívatelný refrén sloupla jako malinu a drive neztratila ani ve slokách, opět profesionální výkon. Stejně jako Natalie umírám touhou vidět znovu Reigan z castingů, ne že by ztrácela můj obdiv nebo klesala na kvalitě, ale těch velkých produkcí, které ani nepotřebuje, bylo příliš a chce to změnu, vrátit se zpět ke kořenům a ukázat, že nechce být znovu přeprodukovanou hvězdičkou.

Marlisa Punzalan (Olivia Newton John – Hopelessly Devoted to You)

Marlisa je zpět. Po nemoci se dala dohromady a zrovna si s Ronanem troufají na Pomádu. Na to, že je Marlise 14, nikdy neviděla film, o kterém si myslela, že je o Řecku, ani neslyšela píseň, tak to podala dobře, ne líp než Olivia, ale jinak dobře. Právě její věk a jistá naivita dodala tu správnou emoci. Hlasová kontrola také hraje v její prospěch. Ronan odvádí dobrou práci. Marlisa je dalším silným hráčem jdoucím tvrdě po GF. Do finále ještě cesta dlouhá, pokud se vyplní všechny předpoklady, bude to tuhý boj o top 3.

Jason Heerah (Bruno Mars – Runaway Baby)

Musím se přiznat, že jsem si myslel, že už je konec, když dozpívala Marlisa. Ne protože, by to byl vrchol večera, ale protože jsem tak nějak zapomněl, že je Jason v soutěži. To není určitě dobré znamení. Jason dostal Bruna Marse, kterého bych mu nejspíš nevybral. Další „Redfool“ výběr. Chápu, kam tím Redfoo mířil, k minulému výkonu s Jacksonem, ale úspěch se nějak nepodařilo zopakovat. Jason zase není takový bavič, za jakého ho Redfoo má. Jasné, srší pozitivizmem, ale ten jde dát i do jiných výběrů. Bruno tuto skladbu dokáže na živo zvládnout perfektně nejen proto, že je jehoo, ale protože umí perfektně pracovat s pódiem a je to rozený showman. Jason se sice snažil předvést nějakou show, která možná dobře odsýpala, ale to zpracování nebylo úplně nejlepší, jeho pohyby mi připadaly víc náhodné než jako promyšlená choreografie a pěvecky toho měl ke konci už tzv. „plný brýle“. Příště bych možná vsadil na jeho soulovější projev, které podle mě dokáže líp prodat.

Osobní TOP 5

1. Dean Ray
2. Caitlyn Shadbot
3. Reigan Derry
4. XOX
5. Marlisa Punzalan/ Rochelle Pitt

Tip na Bottom 2

1. Adrien Nookadu
2. Sydnee Carter

Shrnutí

Oproti minulému týdnu, kde se těžko hledaly dobré výkony, byl tento týden mnohem podařenější. Při pohledu na setlist jsem byl mírně skeptický, ale o to víc jsem byl překvapený. Mými favority stále zůstavají Dean, Caitlyn a Reigan, což se asi jen tak nezmění, tahle grandfinálová sestava by byla dost kvalitní. V B2 se opět může ocitnout kdokoliv, Dannii se svými skupinami by mohla být tentokrát v bezpečí, to nad Sydnee visí Damoklův meč už delší dobu, nedostatečně hězdné výkony a neustále zařazování v první polovině show si musí zákonitě vybrat svou daň, i když by nejspíš přežila. To na Adriena se vaří voda od prvního kola a pokud znovu spadne do B2, tak nepřežije proti nikomu. Silnější než se zdá je Tee, přesto u něj stále nevidím moc šancí na TOP 5 a výš. Kdo podle australských diváků nezvládl svou dekádu se dozvíme zítra, kdy kromě jiného vystoupí australská legenda Jimmy Barnes a okouzlující britská pěnice Gabrielle Aplin.

Kdo se vám líbil nejvíce a kdo nejvíce zklamal? Koho tipujete na vyřazení?

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

X Factor Australia

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
1
PK
Reagovat

Moje hodnocení:
Brothers 3 – minule skvělé, tentokrát mě to vůbec nezaujalo, nuda
Caitlyn – jeden z povedených výkonů večera, zatím všechna její vystoupení jsou taková příjemná, není jí moc co vytknout
Rochelle – zatím její nejlepší výkon z LS, ale pořád to nějak není ono…
Tee – k němu nějak nemám co říct, mám co dělat, abych jeho vystoupení dokoukal celé…
Sydnee – Sydnee mě přestavává bavit, je to sice koukatelné a poslouchatelné, ale je to nuda
Adrien – totéž co Tee, jen nepatrně lepší
XOX – mnohem lepší než minule, jen mi to přišlo moc „zmatené“ (což je asi dáno hlavně písní, ale mně to trochu vadí)
Dean – super
Reigan – opět velkolepá show, opět skvělá Reigan, která v tom ale byla trochu utopená (kéž by ji nechali vyniknout, ona ty věci kolem nepotřebuje)
Marlisa – super – dobrý výběr, skvěle odzpívané, skvěle vystihnutá nálada
Jason – můj favorit to asi nikdy nebude, ale alespoň to mělo energii

Moje TOP3: 1. Marlisa 2. Dean 3. Reigan
Přání na Bottom2: Tee a Adrien

Jinak myslím, že TOP3 bude nejspíš Reigan, Marlisa a Dean (moc nevěřím, že Caitlyn dojde tak daleko)

2
Monika
Reagovat

„Stále platí, že Dean, Reigan a Caitlyn jsou horkými favority na Grand finále, jiné složení momentálně nepřichází v úvahu.“ Na to jsi prisel kde?:-))))) Jen na FB ma Brothers 3 a Marlisa dvakrat vetsi podporu nez vsichni tebou jmenovani dohromady…

3
Jai Kudo
Reagovat

V tomto kole mám TOP3: Caitlyn, XOX, Reigan…..
Bottom3 Adrien, Tee a absolutní bottom tentokrát Sydnee :(

4
Monika
Reagovat

Vyrazeni: Myslim, ze Sydnee to tentokrat neustoji, to byl vylozene pruser po vsech strankach. Koho k ni, klidne tam muzou spadnout XOX znova, i kdyz bottom 2 efekt vetsinou funguje, tak bych tam spise videla se Sydnee Adriena.
Vystoupeni se nepovedlo ani Brothers 3 a Caithlyn, ani u nich bych nedala ruku do ohne za postup. Vubec Caithlyn v bottom 2 by mohlo bejt pro nekoho prekvapeni koukam:-)))

5
Willandraify
Reagovat

Tak lepsi jak minule to bylo, ale stejne mi to prijde jak bida s nouzi…Vzdy se tesim pouze na Deana, Reigan, Caitlyn, mozna Marlisu a Brothers 3…Akorat u Brothers 3 mam trochu problem s jejich vyrazy ve tvari, hlavne u toho cernovlaseho…
Zbytek jde relativne mimo me…Sydnee uz me zacina stvat, jak se u kazde pisne tvari, jak umucene stene, navic se porad nenasla a vybery pisni na ni vubec nesedi…Hlas ma unikatni, ale nakonec to fakt neni vsechno…Tee a jeho prehravane emoce a kudrlinky ve vystoupenich zacinaji pusobit opravdu kycovite a trapne…Adrien se snazi, ale neni z ceho brat…XOX ani nekomentuju, to je proste zmatena silenost, vubec mi k sobe neladi, bez harmonie a uvolneni…K Rochelle a jejimu rvani si asi taky nikdy nenajdu cestu…Jo a malem bych zapomnela na Jasona, jako pardon, ale jeho podani pisne bylo naprosto priserny…Napsal si to presne, mel toho plny brejle, jsem si rikala, jestli ke konci nezkolabuje…
Jinak Bottom 2 asi vazne Adrien a Sydnee, i kdyz mozna i to XOX…

6
Frantiszek
Reagovat

Top3 : Marlisa, Reigan, Dean.
potom Rochelle, XOX, Caitlyn
Jason docela ok

Naprosto souhlasím s Vojtou a Nat a chci Reigan s castingu. Toto byla pecka a ona má fakt neskutečnou techniku na to, utáhnout věci, které by nikdo naživo skoro nedal. Ale Kytara a hlas je prostě kytara a hlas :)

Dean- když se nekouká vražedným pohledem, tak se toho jeho vystoupení neděsím a fakt mě to bavilo.

XOX- měly tam holky nějaké nesoulady, ale celkově si poradili s tímto (IMO) shitem v celku dobře.

Rochelle- Rebecca je prostě lepší, o tom není pochyb, ale Rochelle se s tím poprala výtečně.

Brothers 3, Sydnee nuda, nuda, nuda a nic si s nimi nezadá Tee a Adrien.

Každopádně o parník lepší live než minule.

7
Frantiszek
Reagovat

@Willandraify: Když posloucháš Sydnee, zavři oči a uslyšíš Jaie z minulého ročníku. Rozhodně nemá unikátní hlas.

Přidat komentář