Panáček v reality show

X Factor Australia 2014 a druhý castingový díl! (rekap + video)

15. Červenec 2014 | napsal(a): | reality show: X Factor Australia

[singlepic id=9677 w=615]
V minulém díle se na castingu ukázalo pár nadějných jedinců, kteří by to klidně mohli dotáhnout až do Live shows. Jak si vedli talentovaní Australané v druhém díle castingů? To se dozvíte v dnešním rekapu.

Postoupili

Jason Heerah, 31 (Pharrell – Happy)

Dnešním prvním soutěžícím je táta v domácnosti Jason. Svou rodinu nadevše miluje. Přivydělává si jako bubnovací křoví na koncertech. Díky X Factoru by se rád přesunul vpřed, do centra dění. Pomoci mu k tomu má megahit Happy, u kterého se bude samozřejmě sám doprovázet na bubny. Na rozjezd castingů Jason přinesl dost pozitivní energie, hlas sice nemá nejúžasnější ani nejoriginálnější, ale dokázal všechny v sále postavit na nohy a roztleskat. Polovina úspěchu byl dobrý výběr, Jason má pro něj vhodný hlas i cítění. Od něj to byla jeden z těch lepších coverů tohoto songu. Jestli bubnování a pozitivní vibrace zapůsobí i příště, se teprve uvidí.

Codi Kaye, 17 (Carrie Underwood – Before He Cheats)

Codi je mladičká sympatická slečna, jejím snem není nic jiného než zpívat pro lidi a měnit jim život. Codi si totiž sama skládá písně a inspiruje se společenskými problémy jako šikana a následné pokusy o sebevraždu u teenagerů. Její skladba You’re Not Innocent má na YouTube sledovanost již přes 300 tisíc. Na casting si celkem nečekaně vybrala Carrie Underwood, což mě trochu zklamalo. Třeba přijde s nějakou svou věcí příště. Do svého vystoupení dala vše, co skladba vyžaduje. Dokonce bych Codi věřil, že záletnému příteli udělala na autě pár úprav. Codi má jistě šanci se v soutěži uplatnit a zastupovat tak žánr country. Jsem zvědavý, co má ještě v záloze. Příště bych ji rád slyšel zase v nějaké baladě.

James Johnston, 23 (Katy Perry – Roar)

Pro Jamese je muzika smyslem života. Už několik let jezdí křížem krážem Austrálii a zpívá, kde se dá. Na velkém stagi se působí přirozeně a jde slyšet, že je již vyzpívaný, byť mu chybí o něco zajímavější barva hlasu, nedá se upřít muzikalita a potenciální tvárnost. Není třeba říkat, že živě zazpíval Roar mnohem lépe než původní interpretka a v mých očích se mi v ní líbil i víc než loňská vítězka, čemuž hlavně pomohla akustická úprava.

Serenity (Nicky Minaj – Wa Wa Woom, původní rap)

Ženské raperky v posledních pár letech přibývají, jako houby po dešti a tak není vůbec lehké se dostat mezi ty nej. Serenity působí až nezdravě sebevědomě, na pódium přišla už jako vítězka a byla si jistá, že postoupí. Pak přišla studená sprcha, když to v Nicky Minaj těžce zkřípalo a udivené pohledy střídalo trapné ticho. Zdá se, že Serenity skončila, i když možná ne tak docela. Dostala možnost předvést něco ze své vlastní tvorby, možná to taky nebylo úplně stoprocentní, ale alespoň se už na nic nehrála. Co se týče rapu, tak má Serenity ještě co dělat, aby dohnala svou kolegyni z loňska Kelebek. Uvidí se v Bootcampu. Každopádně si myslím, že jako sólistka postupovat nebude. Pokud se neobjeví nějaká lepší, tak nejspíš skončí v nějaké složené skupině, vsadil bych si na to klidně 100 australských dolarů. Možná bude Serenity lépe fungovat ve skupině než sólo. Když se Third D3gree po soutěži rozpadli, tak by to chtělo nějaké schopné nástupce.

Soul Cutz (Earth, Wind & Fire – September)

Partička složená z přátel a otce a syna, kteří si říkají Soul Cutz přišli porotu ohromit písní September. Celé číslo bylo hodně zábavné, klukům to spolu dobře ladí, ale celkový koncept se mi zdá tak nějak zastaralý. Myslím, že „firemní“ trička a čepice u boybandu při vystoupení není zrovna současná záležitost. Je fajn, že se kluci snaží budovat značku a jsou zapálení pro věc. Jako skupina, která vystupuje na večírcích bych je bral hned všemi deseti, jestli ale na X Factor a potenciální vyprodávání velkých sálů, to už si tak jistý nejsem. Uvidíme, co mají v záloze dál.

Adrien Nookadu (Frank Ocean – Thinking About You )

Adrien zpívá už od útlého dětství. Jestli je jeho osudem se zpěvem i živit má rozhodnout X Factor. Adrien má hlas jako dělaný na RnB, jeho barva ale není bohužel tak originální. Hodně mi barvou připomíná zpěváka Ne-ya, další věcí jsou falzety, které taky nebyly tak ohromující, proti Omaru Deanovi z minulé řady by si moc nezadal. Navíc v kategorii kluků začíná narůstat konkurence a bojím se, že Adrien v ní neobstojí, překvapit však může.

Rochelle Pitt (Aretha Franklin – Chain Of Fools)

Hrdá 41 letá svobodná maminka čtyř dětí se na první pohled opravdu zdá, že si spletla dveře a ocitla se v soutěži omylem. Už z rozhovoru s porotou se zdá Rochelle jako sympatická baba a jistě nikdo nečekal, co bude následovat. Skvělý výběr Rochelle obohatila svým silným hlasem a zazpívala to skvěle s velkou energii a drivem. Rochelle se tak pasovala na favoritku ve své kategorii.

Sina & Soni (The Duo) (Cyndi Lauper – True Colours)

Sourozenecké duo Sina a Soni nemají zrovna lehký osud. Soni trpí nevyléčitelnou nemocí. V průběhu léčby se naučil na kytaru a tak se jeho sestra rozhodla oba přihlásit do soutěže. Už za tu odvahu si obdiv zaslouží. Na castingu zazpívali True Colours, jejich hlasy jdou spolu dohromady jako jing a jang, zvláště Sina má zajímavou barvu hlasu. Celé vystoupení bylo velmi emotivní a ani jedno oko v sále nezůstalo suché. Jejich marketingový potenciál jde těžko odhadnout, záleží jestli se dále bude propagovat spíše jejich příběh než zpěv, do castingů příběhy patří, dále už by se mělo přeci jen zvažovat více faktorů. Vzhledem k tomu, že jsou skupiny vždy slabší kategorie si myslím, že duo uvidíme minimálně v domech porotců.

Osobní top 3

1. Codi Kaye
2. James Johnston
3. Sina & Soni (The Duo)

Hodnocení 2. castingu

Druhý díl nenabídl tak výrazné talenty, jako díl první, kde jsme viděli již pár kandidátů na Live shows, přesto zpracováním zůstal na vysoké úrovni. Dále by výrazněji mohla zaujat Codi, pokud vsadí i na svou původní tvorbu, což se v soutěži cení, pak James, který nabízí svou univerzalitu. Co se týče příběhů, tak mi nevadí, k soutěži a ke castingům to patří, navíc pokud jsou nakonec podloženy skutečným talentem, tak není co řešit. Nevím proč, ale mám dojem, že Australané a Britové ty dojáky umí zpracovat mnohem citlivěji než my.

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

X Factor Australia

Diskuze k článku

Počet komentářů: 10
1
Lucas
Reagovat

Pravda, tenhle díl byl o něco slabší než včera :) ale talenti pořád dobří. Jen mi přijde, že až moc často dělaj z někoho něco „wow“ a tleskaj mu ve stoje :)

Jinak, nevíš, jaký je schéma vysílání? :)

2
VojtaP
Reagovat

@Lucas: Taky jsem si všiml, že někdy až moc přehánějí. Jistě chvála není nikdy neoprávněná, ale všeho moc škodí.
Schéma na tento týden se mi nepodařilo vyhledat, ale loni to bylo taky po třech dílech, celkově 6 castingů – 2 týdny, pak 3 díly Bootcampu a 3 Home visits a pak už Live shows. Myslím, že to schéma bude stejné nebo podobné. Zatím mě teda hodně zaráží sledovanost, tento díl měl dokonce nejhorší sledovanost vůbec. Běžel proti Voice a Masterchefovi a ten večer skončil až na 8. místě. Možná přeci jen měli počkat než ostatní show skončí…

3
patrik
Reagovat

I sledovanost byla nejnisi 2 dil mel jen 970 tisic a tobyla nejhorsi sledovanost za 6 sezon .Ja se ani nedivim ted tam davaj 3 zpevacke sou the voice a kids a ted xfactor a to v nedely davaj na stejno the voice kids a x factor .a the voice mela sledovanost pres 2 milionu divaku….je toho dost tech sou

4
Jai Kudo
Reagovat

Já bych si dovolil lehce nesouhlasit s celkovým hodnocením, mě se tento díl zdál „v průměru“ o něco lepší než první, ale…….S Vojtovou TOP3 v podstatě souhlasím, jen si už zase představuji, jak se Codi a Rochelle stanou další obětí zdejšího predátora vzhledu…:-D

5
patrik
Reagovat

A jeste nvm proc neudelaly bootcamp stema zidlickama

6
Monika
Reagovat

Tenhle dil byl uplne o nicem, slabota i na nase pomery, nemyslim si ani, ze ta becka bude favoritka ve sve kategorii. Pokud se nepletu tak ta kategorie starsich byva plus minus 30 let, to se tam najdou snad lepsi borci a borkyne. A rozhodne nemam na mysli jen ten prisernej look, i pevecky se mi mistama nepekne ta jeji barva hlasu poslouchala.

7
jab
Reagovat

Tak mě dneska nejvíc zaujali první tři. Jason za tu neskutečnou dávku pozitivní energie, Codi díky moc hezké barvě hlasu a taky jako autorská osobnost může hodně co říct a konečně James, jehož hlas je sice barevně naprosto zaměnitelný, ale vyvažuje to muzikálností a takovým správným showmanstvím. Možná by to mohl být tak trochu australský Juraj Zaujec ;-).

8
Frantiszek
Reagovat

Doufám, že nikomu nevadí, že se ještě vyjádřím k 1. castingu, neb jsem byl mimo :)
Slušnej rozjezd

Marlisa Punzalan“Podaří se jí to, co se podařilo mladému Jai Wheatfordovi, který loni celou show také zahajoval?“
prcek Jai nemá nárok být srovnáván s touto slečnou. Marlisa je mnohem hlasově vyzrálejší, silnější a ovládá svůj talent o dost lépe.

Dean: Hlasově mě teda uplně nevzal, ale je muzikální jako prase. Na kytaru jsem moc lidí neslyšel takhle zahrát.

Beatz: Monika zase rejpe :))
Přijde mi to hrozně úderné a zharmonizované. Miluju 5H a tyto holky je naprosto setřely (srovnám li 1. vystoupení 5H jako groupy u Simona v domě.) Vypadá to, že jsou tam 2 velmi dobré zpěvačky a 1 rapperka? , která dobře odzpívá partie ve společných pasážích.

Reigan Derry: Nechci, aby to znělo jako klišé, ale tohle je snad nejhezčí ženská na světě (bez výrazného malování)mlask. A hned jak začala tím svým mmmmmmmm, pff, sexy hlas, nádherná barva. Prostě jsem se zamiloval jako v každé sérii nějaké talentovky. Ale že tak na začátku?

Tee,…..? Jo, odzpíval to fajne, měl světlé okamžiky, ale dle mého spoooustu nezajímavých pasáží, bez specifické barvy.

Shannel ještě překvapí. Slyšel jsem tam něco, co se mi moooc líbilo a narozdíl od Teea mě nenudila nikde.

9
Frantiszek
Reagovat

2. díl
Jason Heerah,- nee, ne e. Na pobavení dobré, ale hlas nijakej. Předpokládám, že se velmi brzy objeví velké nedostatky a nepůjde daleko….. mohu se mýlit:)

Codi Kaye,- příjemný hlas, ale také ničím vyjímečná barva hlasu. Určitě by však měla dostat šanci ještě něci ukázat.

James Johnston- vcelku příjemné záchvěvy chrapláku, hlas, který svou barvou zajišťuje pozornost, protože podobnou barvu již řada úspěšných zpěváků má.

Soul Cutz—-hm, zatím nevím. Rough Copy tu songu dali o dost lépe. Tito kluci toho moc hlasově nepředvedli.

Adrien Nookadu- Tuhle songu miluju a Adrien rozhodně neurazil ba spíše potěšil. Dobře on :) Falsetama na Franka asi nemá :) a opět Fifth Harmony to daly lépe, ale rozhodně velmi vydařeně podané.

Rochelle Pitt


:) Nic nepíšu, protože není co. Vytřela jim zrak prdům :)

Sina & Soni – S.ru vám na příběhy, proto tyhle části přeskakuju a jdu až na výkon, aby mě to neovlivnilo. A musím říct, že tohle duo je síla. Týpek má opravdu výraznou barvu a ona není jen módním doplňkem a harmonizují parádně.

10
Frantiszek
Reagovat

+Ryan Imlach 1.díl, nějak jsem ho viděl až déle.
Hlas vyjímečný. Asi dojde dost daleko s dobrým výběrem. Něco tam je slyšet prostě hvězdného

Přidat komentář