Panáček v reality show

American Idol 2014: Kdo se stane 13. vítězem? Jena nebo Caleb? + Top 5 nej výkonů! (glosa + video)

19. Květen 2014 | napsal(a): | reality show: American Idol

[singlepic id=9161 w=615]
V posledním napínavém Rozhodnutí soutěž opustil Alex Preston, nyní má před sebou Amerika rozhodnutí nejdůležitější – zvolit vítěze 13. řady American Idol. Letošními Grand finalisty jsou Jena Irene a Caleb Johnson, oba skvělí zpěváci a performeři, tudíž hlasující diváci nemají vůbec lehký úkol. Velké finále se uskuteční už v noci z úterý na středu, show poté vyvrcholí o den později. Kdo z poslední dvojice doplní v řadě vítězů Kelly Clarkson, Carrie Underwood, Jordin Sparks, Phillipa Phillipse, Candice Glover a další? Jde opravdu o tak vyrovnaný souboj nebo je výsledek jasný?
V dnešní glose si společně shrneme cestu Jeny a Caleba v soutěži a připomeneme nejlepší výkony.

Caleb Johnson

[singlepic id=9157 w=615]
Caleb se narodil před 23 lety v Ashevillu v Severní Carolině, soutěž American Idol se ale letos nesnažil úspěšně dobýt poprvé. Má za sebou už dva předchozí neúspěšné pokusy, jeden z roku 2011, kde vypadl během skupinových vystoupení v Hollywood weeku a druhý pokus v roce 2012, kdy měl skvěle nášlapnuto, ale tentokrát skončil v poslední fázi Hollywood weeku, kdy pokazil své vystoupení Old Time Rock and Roll, protože mu vyschlo v krku. Od Idolu si Caleb dal rok pauzu a letos se mu podařilo soutěží projít jako nůž máslem až do velkého finále.

Cesta soutěží

Jak je již zmíněno, pro pravidelné diváky Idolu není Caleb neznámý. V soutěži se snažil do začátku realizovat hlavně klasickým rock n‘ rollem, což jen podtrhovala jeho vizáž stylizovaná do retra a teatrální vystupování. Právě díky jeho teatrálnosti a jistým pěveckým výkonům si podmanil letošní ročník. Jednotlivé počáteční fáze zvládl s přehledem, akorát porota o něm několikrát pochybovala. Nezdál se jim právě jeho styl, vyvstávaly tak otázky, zda je vhodný do soutěže, která hledá současné hvězdy, které budou v budoucnu prodávat miliony nahrávek? A jak vlastně jeho tvorba bude vypadat? Osobně jsem taky pochyboval, jeho vystoupení a stylizace působili jako z filmu Rock Of Ages, nebyl jsem si úplně jistý, zda ho brát vůbec vážně.

Porota se nakonec odhodlala přijmout risk a Caleba posunula z Hollywoodu do Rush weeku, aby o jeho dalším působení v soutěži rozhodli hlasující diváci. Těm nakonec Caleb sedl, z Rush weeku postoupil přímo a ve finálových kolech dával jeden jistý výkon za druhým a postupně dokázal, že soutěž bere vážně diváci by s ním měli počítat. V soutěži ukázal víc poloh, ale nejvíce mu sedli právě svižnější skladby, kde se mohl pořádně rockově vyřádit. Osobně se mi od něj hodně líbily i baladičtější skladby. Jeho trademarkem se stal stojan na mikrofon, bez kterého kromě skupinových vystoupení na pódiu nestál, a který v posledním finálovém večeru rozmlátil o podlahu. Caleb se až do konce díval na vyřazování ostatních finalistů z první řady ze zóny bezpečí, nikdy totiž neskončil v Bottom 3 až do posledního kola, kdy se o postupu do Grand finále rozhodovalo mezi ním a Alexem.

TOP 5 nejlepších výkonů podle VojtyP

Caleb si nejslabší týden vybral v podstatě až minulý týden, kdy jej přemohla nemoc, jinak v podstatě na jeho cestě v soutěži neměl špatný výkon, něco mu sedlo víc něco míň, ale za úplnou katastrofu se opravdu nedá označit nic. Nejvíce zazářil na Led Zeppelin, což se řadí mezi největší touchdowny této řady, ten samý výběr si v TOP 3 zopakoval a na závěr o podlahu rozmlátil již zmíněný stojan na mikrofon. Jeho pojetí Adele také patřilo k highlightům daného kola. Svou baladickou polohu zase ukázal na Journey a Paulu McCartneym. Kromě Zeppelinů sklidil velké ovace také za interpretaci Whitesnake, kde měl možnost to pořádně rozjet. Uvidíme, jak si Caleb povede ve finále.

5. Journey – Faithfully (TOP 7+1)


4. Whitesnake – Still Of The Night (TOP 5)


3. Paul McCartney – Maybe I’m Amazed (TOP 4)


2. Adele – Skyfall (TOP 11)


1. Led Zeppelin – Dazed And Confused (TOP 3 + TOP 7)

Vítězný singl – As Long As You Love Me

Calebův vítězný singl napsal Justin Hawkins z kapely The Darkness. Podle Yahoo Music Justin původně skladbu napsal pro vůbec první vítězku Idolu – Kelly Clarkson, které spolupráci nabídl před dvěma lety. Kelly se skladba líbila, ovšem nebyla úplně ztotožněná s textem, protože šlo spíš o mužskou skladbu, z mužské perspektivy. Navíc v textu je zmíněn knír, takže asi tak. Song byl zbaven části s knírem a nakonec byl nabídnut k nazpívání Calebovi.

Yahoo music zmiňuje ještě fakt, že Calebův vítězný singl už nazpíval v roce 2012 Mark Haze, stříbrný finalista jihoafrického Idolu. Bylo to až po zvažované spolupráci s Kelly a singl nikdy nevyšel v USA a jeho vydavatelství jej stále dosud vedl jako „nevyužitý“.

Líbí se vám Calebův singl?

Šance na celkové vítězství = 40 %

Po soutěži Caleb nemá vůbec malé šance uspět. Spíš než na sólo kariéru bych jeho cestu viděl podobně jako cestu Chrise Daughtryho, čili jako frontmana své kapely. S dobrým repertoárem by se mu mohlo podařit tuto cestu dobře napodobit, ale samozřejmě vlastním stylem. V minulém kole Caleb prohlásil, že by chtěl dělat svižnější rockové skladby, ovlivněné klasiky.

Jena Irene

[singlepic id=9158 w=615]
Teprve 17 letá Jena, celým jménem Jena Irene Ascuitto, pochází z Farmington Hills ve státě Michigan. Do American Idol se přihlásila letos poprvé a během Rush weeku měla na mále, ale nakonec se jí podařilo do finálových kol postoupit na divokou kartu od poroty.

Cesta soutěží

Jena zpočátku soutěží procházela jako šedá myška. V divadle se sice předvedla na své původní skladbě, ale za favoritku celé soutěže by ji považoval málokdo. Poté přišel Rush week, kde bohužel nepostoupila přímo a tak musela bojovat opět se svou tvorbou o Divokou kartu, která ji nakonec byla udělena. Hned ve druhém finále ale okusila chuť Bottom 3, načež už se do konce soutěže do vyřazování nedostala. Za zlomový okamžik bych označil její podání Decode, které přišlo právě v následujícím kole. Slečna s unikátní barvou hlasu se tak rázem stala černým koněm soutěže. Jena taky neváhala ukázat více poloh, nejvíce jí ale sedly ty baladické, kde ukázala svůj pronikavý hlas a pokaždé také slušnou dávku emocí. Špatná nebyla také její rockovější dravější stránka, kde se ale často při zpracovávání publika ukazovaly intonační nedostatky. Jistá si také není v nízkých polohách, které jsou neznělé až zastřené a má tendenci slova polykat. Právě díky těmto malým nedostatkům Jenina cesta nebyla tak jistá a vyrovnaná jako ta Calebova, zatímco si Caleb zachovával svou úroveň a často vybočoval z průměru u Jeny to bylo jako na horské dráze. Přesto všechno se mladičká Jena ukázala jako schopný soupeř a rozený performer, po dobu soutěže šel právě u ní vidět největší progress a to je právě smysl těchto soutěží. Uvidíme, jestli American Idol vytvořil další hvězdu?

TOP 5 nejlepších výkonů podle VojtyP

Mezi nejlepší výkony Jeny patří ty, kde se sama doprovází na piano. V ten moment dokáže vytvořit skvělou atmosféru a podat strhující výkon. Do mé topky se poměrně vysoko dostala také její původní skladba, se kterou bojovala o divokou kartu, za nejlepší lze ovšem považovat právě Creep, který si stejně jako Caleb Zeppeliny, dala dvakrát a podruhé to dala ještě líp. Své umění vložit do vystoupení patříčné emoce ukázala nejen tam, ale také v interpretaci hitu Carrie Underwood nebo Elvise Presleyho. Samozřejmě v topce nechybí ani její zlomový okamžik, kdy se oficiálně stala černým koněm soutěže, a to filmový hit Decode. Aby nezůstalo jen u balad, za zmínku stojí také Heartbreaker a My Body.
5. Carrie Underwood – So Small (TOP 6)


4. Elvis Presley – Can’t Help Falling In Love (TOP 4)


3. Paramore – Decode (TOP 11)


2. Jena Irene – Unbreakable Me (Rush Week – Divoká karta)


1. Radiohead – Creep (TOP 3 + TOP 7)

Vítězný singl – We Are One

Ve velkém finále zazní také oba singly, ten Jenin byl napsán soutěžící z osmé řady Feliciou Barton, která skončila v TOP 36, na singlu spolupracoval také Mitch Allan a Anne Praven, kteří spolupracovali také na debutovém albu hvězdy seriálu Glee Lei Michele – Louder.

Líbí se vám singl Jeny?

Šance na celkové vítězství = 60 %

Jeninu kariéru po soutěži vidím velmi nadějně. V soutěži ukázala, že není žánrově vyhrazená, což jí otvírá mnoho příležitostí. Může se v budoucnu věnovat jak popu, rocku, tak i EDM. Největší devízou je její rozpoznatelná barva hlasu a taky fakt, že si sama skládá písničky. Troufám si říct, že by se s titulem American Idol nepochybně zařadila mezi ty úspěšné.

Kdo vyhraje?

Těžko říct. Finále bude nejspíš hodně vyrovnané. Osobně si tipuju a taky přeju vítězství Jeny. Celkově si mi zdá do budoucna perspektivnější a lepším prototypem amerického idolu. Caleb ovšem taky není špatný, jistě má ujasněno kam chce v budoucnu směřovat a úspěch bych mu taky přál. Každopádně nás čeká natřískané a vyrovnané finále do poslední chvíle.

Jak jsem zmínil v úvodu, Grand finále se uskuteční už zítra v noci a vítěze budeme znát o den později. Pro ty, kteří by chtěli přenos sledovat, tak si natočte budíka na 2:00. Bude určitě na co koukat.

A koho tipujete na vítěze vy? Nebo jste si představovali jinou finálovou dvojici? Podělte se o své názory v diskuzi.

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

American Idol

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
1
Lucas
Reagovat

Ze začátku jsem Jenu ani nijak nevnímal a vlastně jsem si i říkal, co vůbec dělá ve finále. Postupem času mě přesvědčila, že na to opravdu má a ukázala skvělý vývoj :) zato Caleb je už od začátku dobrý a celkově mi není moc sympatický, prostě to není vůbec nic pro mě. Z minulých serií si ho vůbec nepamatuju (ale to jsem si nepamatoval ani Candice). Takže pro mě je vítěz jasný, tak snad :)

2
libena
Reagovat

já jsem jene fandila od začátku, líbila se mi hned. je výrazná, hezká, pěvecky dobrá a je zapamatovatelná. když jsem to teď napsala, tak vlastně caleb je téměř totéž :-)
docela těžko se mi mezi nimi rozhoduje, ale dávám přednost jene. je to prostě whole package, tak jak to vždycky porota vyžaduje, caleb je už pěvecky vyhraněný, neříkám – to co dělá, dělá dobře, ale nic jiného asi zpívat nebude. takže go jena go!
ale mám z finále v tomto složení radost, protože právě toto byli mí koně od počátku.

poslechla jsem si vítězné songy – jena paráda, krásně poznatelná, má to šmrnc, caleb má rockovou písničku, ale tak ňák jsem pořád čekala na ten wau moment, je to tak nějak pořád stejný, ale stejně dobrý!

jinak vojtop – díky za výborně napsaný článek! skvělé.

3
VojtaP
Reagovat

@libena: Díky ;)
Jinak já Jenu víc zaregistroval už v Hollywood weeku, její casting s Adele jsem si vůbec nepamatoval, ale je fakt, že toho bylo letos moc v těch castinzích :D Poprvé se mi víc líbila v tom Hollywoodu na té své písni, co pak dala i v DK, ale taky i na Video Games v Hollywoodu, což mě tenkrát naštvalo, že ji tak utli, zase si to dávala pěkně po svém, mohl z toho být kvalitní cover :) Nikdy bych ale nečekal, že se vůbec probojuje do finále, v té době tam bylo spousta jiných favoritek jako Kenz, Jillian, Jessica, Briana, Majesty, Austin, Emily, že jsem myslel, že Jena nemá šanci. Nakonec je všechny porazila a asi může částečně děkovat tomu twistu v RW a taky samozřejmě porotě, že ji dali DK.
Regulérně jsem Jeně začal fandit až v prvním finále a vydrželo mi to do konce. Jen škoda té Majesty, ta se odstřelila výběry. Jsem rád, že se Jena dostala do finále, obvykle totiž moji favoriti vypadnou brzy, těsně před finále nebo nezvítězí. Vůbec bych se nezlobil, kdyby to Jena prolomila. :D

Se singly úplný souhlas.

4
libena
Reagovat

@VojtaP: no já si s jenou pamatuju rozhodně i casting, samozřejmě zpěv, ale pak z toho mám vrytý v paměti její jazyk – měl nezvyklou barvu, sem si tenkrát říkala, že si dala zelený bonbon :-DDD ale má to tak pořád ;-)

kdy už se vracíme ke kástingům – tam opravdu byla velká spousta talentů, a možná větších než jena, to caleba všichni registrovali od začátku a fandili mu, ale jena se k finále musela těžce propracovat, co si budeme vykládat – měla fakt štěstí, ale tu divokou kartu si obhájila, protože většinou zpěváci, kteří ji dostanou, vypadávají tak do dvou kol. ale jena zabojovala a lidi si získala, caleb si držel svoji vysoce nasazenou laťku a je ve finále taky. po minulém kole jsem si byla jistá, že jena vyhraje, dnes už to radši netvrdím a jen tajně doufám. ale věřím tomu, že se v byznysu neztratí ani když nevyhraje. mnohdy poražení finalisté jsou úspěšnější. jen je pravda, že s nálepkou american idol se proráží líp…

5
VojtaP
Reagovat

@libena: castingy byly opravdu nadupané a slibné, všechno se to začalo jaksi kazit až v tom Rush Weeku kvůli tomu twistu. Tomu se ale budu věnovat asi až v závěrečné glose, pokud mi na ni zbude čas.

U Jeny ta DK byla zaslouženě, to se jí upřít nedá, za poslední roky jsem neviděl, že by někdo tu kartu dokázal takto proměnit. Pokud ji promění úplně, tak bude snad první, pokud se nepletu, ale jak říkáš, raději to nezakřiknout. :D Jena celkově na sobě hodně mákla a bylo vidět, že se snaží, to je vždy dobré na soutěžících vidět, že porotu pozorně poslouchají a berou si ty rady k srdci, pokud ty rady k něčemu jsou. :D

Co se týče té nálepky, tak je fakt, že je to stále prestižní záležitost, ale taky jsou s tím spojena velká očekávání. Věřím, že ať vyhraje jeden nebo druhý, tak soutěži a ostatním vítězům ostudu neudělá.

6
Jarda
Reagovat

Tak máme po finále, každý zpíval tři songy a nejsem o nic chytřejší – je to tak vyrovnané, že opravdu ani po dnešku si netroufnu tipovat vítěze. Pěvecká úroveň vysoká, poprvé jsem viděl i tvůrce Idolu Simona Fullera (představoval jsem si ho jinak, je to takový koblih) a teď už budeme čekat na vyhlášení. Na závěrečný večer se těším, vždy je to krásná podívaná.
A pro toho, kdo sleduje také The Voice a neví, tak vítězem se stal Josh Kaufman, druhý Jake Worthington a překvapivě až třetí Christina Grimmie. Je to zvláštní, protože na You Tube měla mnohonásobně větší sledovanost než její soupeři. Svědčí to o tom, že tento ukazatel není zdaleka rozhodující.

7
libena
Reagovat

@Jarda: tak jardo já voice sleduju, akorát jsem si finále nechala až po idolu…že si ho vychutnám pak :-(
třetí místo christiny jsem očekávala, protože minule zpívala o záchranu. takže hlasů nedostávala tolik jako kluci. joshovi vítězství přeju, je skvělej! to se adam musel bít do hlavy, že si ho nevybral v soubojích a nechal si ho ukrást…

Přidat komentář