Panáček v reality show

Ano, šéfe 12. díl: Na březích Vltavy kotví Fregatta. Mohla by se ale brzy potopit…

21. Květen 2009 | napsal(a): | reality show: Ano, šéfe 2018

[singlepic id=97 w=420]

Máte nápad, jak Ano, šéfe vylepšit? Máte zkušenost s některou z navštívených restaurací? Určitě nám napište do komentáře. Děkujeme.

Tak a máme tu poslední dvanáctý díl Ano, šéfe. Další díly bychom měli shlédnout po prázdninách. Tentokrát se Zdeněk Pohlreich vydal do restaurace Fregatta v Měchenicích. Leží u hlavní silnice na trase Praha-Slapy a spíše než místní do ní zavítají výletníci nebo chataři při  cestě autem.

Majitelka Lucie Bahenská má restauraci dva roky, zároveň provozuje cukrárnu a pekárnu, kde je s obratem spokojená. Její dorty jsou vyhlášené. Restaurace je plná v pátek a sobotu (rekreanti) zvláště v sezoně, přes týden a v zimě je hostů málo. Kuchaře má špičkového, Roman Dolejš podle PR textu Primy bere „královský plat“, škoda, že v pořadu se o tom nedozvíme více.

Co stálo za vysíláním sněžného dílu v parném jaru?

Šéfkuchař míří do Měchenic a podle sněhu je vidět, že díl se točil jako jeden z prvních. Zajímalo by mě, jestli je poslední opravdu proto, že nejlépe hodnocená restaurace byla pěknou tečkou na konec nebo proto, že majitelka zprvu odvolala souhlas s natáčením a bylo nutné ji chvíli přesvědčovat.

Každopádně svetr místo růžové košile byl vítaným zpestřením :)

A kudy se tam leze?

Fregatta je sice přímo u silnice, ale vchod do restaurace je téměř neviditelný. Pohlreich si objednává jídlo a kochá se krásným výhledem na Vltavu. S kohoutem na víně je celkem spokojený, ale brazilská roštěná i kachna mu moc nejedou. Není divu, když je restaurace prázdná, pečená kachna je zaručeně ohřívaná. Já osobně si dávám pečenou kachnu, jen když je v denní nabídce a hospoda praská ve švech.

Následující den se vydává Zdeněk s majitelkou na propagační tůru po Měchenicích. Na amatérsky vyrobené ceduli je fixem napsáno, že dnes je večeře zdarma. Vzpomínám na jeho poznámky v předchozích dílech, že nápadné slevy jsou aktem zoufalství. Nicméně večer je plno a personál se pořádně zapotí. Zvlášť podmračená servírka Tereza, které učitel Zdeněk zjevně nepadl do oka, mrská vztekle hostům talíře.

Konkurenci, aby jeden v Měchenicích pohledal

Následuje debata nad jídelníčkem a ostatními slabinami podniku. Provozní Petra se hádá, jestli musí být risotto kašovité italské s rýží Arborio nebo takové, jak ho známe po česku. A počítají se mezi plody moře i tyčinky surimi? S místními je to těžké, když Roman zkoušel dostat do nabídky jehněčí, nebyl o něj vůbec zájem. Nebo že by se Tereza dost nesnažila specialitu udat? Pohlreich upozorňuje, že obsluhující personál je velmi důležitý a zákazník na jeho doporučení rád dá, když se mu to správně podá. Také mu připadá, že Petra musí mít vždy poslední slovo.

Pak se vydá s majitelkou na obhlídku konkurence. Kromě luxusnější Fregatty už jsou v Měchenicích spíš levnější „čtyřky“. To se ví, v zakouřené hospodě s příznačným názvem U Čadilů je plno. Myslím, že pokud bychom hledali důstojnou konkurenci mezi restauracemi podobné úrovně, našla by se spíše v Davli. Je to na stejné trase autem a místní řecká taverna Thesalloniki je poměrně známá. Navíc tam jeden čas (nevím jestli pořád ještě) obsluhoval sám pošťák Ondra z Pošty pro tebe!

Šup do pantoflí: číšník se musí cítit jako doma

Zdeněk se snaží dostat obsluhu prudičem a skrytou kamerou. Možná chtěl nachytat Terezu, ale dnes obsluhuje její kolega. Tatínek režiséra dělá potíže, co mu síly stačí, vrací jídlo a nechce ho platit. Jenže smůla – číšník bez problémů reklamaci uznává a skandál se nekoná. Tak mu aspoň později Zdeněk vyčte nevhodnou obuv. Má pravdu, nejen z estetických důvodů, i kvůli bezpečnosti práce, ale svým způsobem ji má i Petra: pantofle nejsou podstatným důvodem toho, že restaurace prodělává. Nicméně i maličkosti dotvářejí atmosféru. Roman vzhledem k jeho zkušenostem by měl mít více pravomocí a větší vliv na tvorbu jídelníčku. Provozní Petru by Zdeněk nejradši vyhodil, i když nahlas to neřekne.


Kontrolní návrat

Na kontrolu se Zdeněk vrací po delším čase. Tereza už ve Fregattě nepracuje, nahradila ji usměvavější servírka. Objednaná jídla vypadají lákavě a šéfkuchař se jen rozplývá. S radostí dává majitelce samolepku a zdůrazňuje, že v této restauraci se vaří nejlépe ze všech, kde se pořad natáčel. Paní Bahenská říká, že návštěvnost se zvedla. Nevím, v restaurace jsou opět sami a minulý týden, když jsme jeli okolo (nevěděla jsem, že restaurace bude v tomto pořadu, ale známí mě upozornili na dobrou cukrárnu) tam bylo zaparkovaných aut poskrovnu. A to byl slunečný víkend. Když ne rady Pohlreicha, tak jeho chvála v televizi teď hosty určitě přiláká. Dodatečně mě mrzí, že jsem pořad viděla až teď. Určitě bychom se bývali stavili. Tak příště.

Pár řádek závěrem

V tomto díle jsem čekala více povídání o nákladech restaurace, platech zaměstnanců i propadaci. Po odvysílání se návštěvnost určitě zvedne, o tom jsem přesvědčená. Ale stačilo by samotné zlepšení úrovně jídel k větší návštěvnosti, kdyby poradce jen doporučil změny, ale pořad o nich neviděly tisíce diváků? Jsem zvědavá na pokračování pořadu v září. Bylo by zajímavé, kdyby se v podnicích z první série objevil Pohlreich po půl roce. Udrží si úroveň, zlepší se ještě více nebo už na jejich místě bude jiný nájemce?Kdybyste se níhodou v nějakém z podniků stavili, napište nám o Vašich zkušenostech do diskuze!

Ano, šéfe 12. díl video online

Ano, šéfe 2018

Diskuze k článku

Počet komentářů: 25
3
gunaa100
Reagovat

Myslim ze ano, sefe je jeden z nejlepsich poradu vubec. Hlavne diky Zdenkovi ktery je proste svuj a jeho hlasky nemaj chybu. Kdyz uz jsem u tech hlasek mrknete na
ww , seftricka , cz maj tam super tricka.

4
Petr Novák
Reagovat

Toho kuchaře tam je škoda, má navíc a asi jedinej tam ví, o co go. Ten zbytek je tak nějak mimo.

5
Petr Novák
Reagovat

Ještě mě napadlo – proč je všude sníh a p. Pohlreich má čepici? To je nějaká horská oblast, nebo je to ten původně zrušený díl, co se natáčel ještě v zimě?

6
Ondra
Reagovat

1. ta číšnice, co které zdeněk pořád rýpal je fešná…škoda ji :( už jen kvůli ni za to by stálo tam jít :-D :-D :-D

2. opravdu nejlepší na konec. Líbila se mi práce s hudbou, která se opravdu od začátku série opravdu zlepšila o 100%. Mluvené slovo lepší. Sem tam jsem se i zasmál. Rady tipy… všechno ťip ťop. :-) Gratuluji k danému kuchaři –
opravdu takového mít je zlato. Doufám, že se tam časem dostanu :-)

7
f1gurk4
Reagovat

No slečna servírka byla opravdu nepříjemná, jinak dnešní díl se mi moc líbíl. Celkem by mě zajímaly myšlenkové pochody paní majitelky i paní provozní po shlédnutí pořadu :)

8
LadyXL
Reagovat

Mě tedy především „dostávaly“ názory a reakce paní provozní. Prostě já vím vše a „nějakej takovej mi může…“. Např. její (i majitelky) souhlas, aby číšník chodil v pantoflích!!!!!!!! Představila jsem si, jak to vypadá např. někde v kanceláři, či v úřadě, kam dorazí klient a najde tam lidi v papučích – vždyť jsou v místnosti ne? Sice se taky přezouvám do pohodlnější obuvi, ale ne rozhodně do domácí! Prostě nesmí klienta urazit! Dámy, chce to aspoň trochu taktu a cítění pro etiketu! Zrovna u žen bych takové faux pas nečekala!!

9
LadyXL
Reagovat

A mimochodem, kdyby dala těch víc pravomocí šéfkuchaři, tak nemusela zaměstnávat na těch pár hodinu onu paní „chytrou“ provozní…. A výmluva, že on nic neví o provozu restaurace??? Paní majitelka je mimo mísu, osobně si myslím, že inteligentní kuchař toho z toho zákulisí ví možná mnohem víc než sama majitelka…. A tento kuchař podle tohoto dílu vypadal rozhodně na to, že ví co a jak!

10
Petra
Reagovat

Reaguju na nabidku gunaa100 na koupi tricek z tohoto poradu. Jelikoz ho zboznuju (ten porad), neodolala jsem a na stranky mrkla. Hrozne se omlouvam, pokud to tak neni, ale tohle je podle mne ukazkovy priklad obchodu, v kterem bych si nic nekoupila. Jedna hlaska na ruznobarevnem triku na me moc duveryhodne nepusobi. Ale zkuste na tom zapracovat, myslim, ze kdyby to bylo na trochu jine urovni, lide by i kupovali. Jinak abstak na Ano sefe uz mam ted!

11
jhershaw
Reagovat

mozna uz to tu padlo, ale ten PR text Primy se dost lisil od vysledneho poradu, nikde ani zminka, ze by kuchar byl arogantni a nelibe nesl pochvaly urcene tomu druhemu kuchari (ktery k nemu mel vzhlizet); naopak sefkuchar vypadal jako nejvetsi sympatak a borec.

12
Naďa
Reagovat

11. Ano, to se stává prakticky u všech dílů. Taky se o tom zmiňuju – jako např. býčí žlázy+Panský dvůr, obrat 400.000 ročně+Pí Local Club, spolupráce s pumpou+zátiší atd. I tady jsem čekala zmínky o platu a rivalitě kuchařů a ono nic.

13
Flint
Reagovat

Ten šéfkuchár mi bol veľmi sympatický, napriek svojmu veku mi pripadal ako vystrihnutý z dávnych čias – dokázal zájsť na plac a pomôcť obsluhe, prihovoriť sa k hosťovi, to sa už dnes často nevidí. Z neho by mali urobiť šéfa podniku, myslím že on by si svojim príkladom ostatných kuchárov vychoval a postrážil, aby robili tak ako sa má. A ešte jedna pravda o reštaurčnom biznise tak z úst Zdeňka zaznela: Najviac záleží na servise – obsluhe. Ak zákazník uvidí nasupenú servírku, tak sa buď otočí na päte a nedozvie sa že v kuchyni sedí takmer bez práce majster svojho povolania, prípadne už viac nepríde.

14
Berda
Reagovat

Bylo úžasné sledovat, jak je Zdeněk nešťastný z rádoby sofistikovaných řečí „paní provozní“. Ta ženská se snažila vymluvit úplně ze všeho a doufala, že se jí to díky profesionálnímu slovníku podaří. Nešlo se nesmát :-)
Jinak restaurace sama o sobě působila příjemně, změnu k lepšímu jim přeju a díl jsem si užila (i když – přiznejem si – jsme konzumní společnost se všemi neduhy a Blue Point nás prostě bavil víc) :-)
Btw už je září???!!! :-D

15
Ifa
Reagovat

Zdá se, že Prima ty podniky navštívila znovu a sledovala změny… http://www.iprima.cz/index.php/plain_site/content/view/full/94330

16
RadstaR
Reagovat

Skoda, ze dalsich dilu se dockame az na podzim :(

17
Davidd
Reagovat

To Petra: souhlasím, obchod s tričky působí nevěrohodně. Hned bych koupil tričko o kamení bráchovi, kterého to dostalo, ale když na webu není adresa, IČO, telefon, dodací podmínky, reklamační řád, vůbec nic… To je nákup s mega rizikem…

18
Jiří
Reagovat

Po předposledním dílu, kdy mistr Pohlreich vkládal téměř do každé věty půvabně české slůvko „vole“, takže jeho četnost výskytu se pohybovala v řádu mnoha desítek, jsem si na poslední díl nachystal tužku a papír s tím, že si budu dělat čárky. A ejhle, vyskytlo se jen jedno!!! Pořádně jsme se tomu s manželkou zasmáli a řekli si, že mu to už asi štáb vysvětlil a on se krotil. Situace je ale zjevně opačná, poslední díl byl vlastně první natočený a pak to teprve postupně nabíralo grády. Půlka dílů vypípaná a půlka zavolovaná. Možná se to líbí puberťákům nebo tzv. pivním chlapákům, ale lidi s jen trochu estetickým cítěním to musí znechutit.

19
Black
Reagovat

To Jiří: Hele si v Česku, tady se slušný chováním moc nepochodíš. Tak si buď zvykni nebo zalez někam do lesa…

Reagovat

Jiří, dle mě ta sprostota je součástí licence na tento formát. Takže to bylo spíše tak, že mu produkční po natočení prvního dílu řekla, buď ještě více sprostý, ještě více klej a nadávej :)

21
f1gurk4
Reagovat

dnes jsem při brouzdání objevil následující:
http://www.fregatta.cz/anosefe.htm

22
BL@CK
Reagovat

Ve zmíněné restauraci jsem byl nedávno a bylo to strašné,jídlo syrové (museli jsme vracet) obsluha hrozná atd. NEDOPORUČUJI

23
Majerová
Reagovat

Pozvali jsme do Fregaty přátele, aby s námi oslavili stříbrnou svatbu. Byla to ostuda. Obrovské talíře a uprostřed se krčila malá porce masa bez oblohy a příloby a to za pouhých 164 Kč. Zaplatili jsme 850 Kč a odcházeli jsme s vědomím, že už nás nikdy nespatří. Alespoň jsme se nepřejedli.

24
Rajiv
Reagovat

Hehe, Pohlreich je arogantny tipek, to je fakt. Namiesto aunemrntovagia prechod do protiutoku. Na druhej strane sa mi zda, ze Macek ho chytal za slova. Velmi dobre vedel, ako to Pohlreich myslel s napravou presoleneho jedla (reklamacia a prinesenie noveho jedla), ale neodpustil si primitivnu poznamku. Rovnako aj so sparglou: ak ju restauracia neponuka a mal na nu chut, nemal tam liezt. Je cisto vecou majitela a kuchara, co hostom ponuknu a kritika absencie urciteho jedla je absurdna (ine by bolo, keby ju mali v menu, ale v skutocnosti nie, co vsak nebol tento pripad). V podstate slovna prestrela o nicom.

25
tak nějak
Reagovat

Byli jsme tam s manželkou na obede někdy před asi 7mi nebo 8mi lety. Oba jsme se shodli jen na tom, že už nás tam nikdo nikdy neuvidí. Je asi mnohem lepší si dojet
do nějaké putyky a najíst se, než se ve Fregate po zhruba 40ti minutach dočkat jen dvou
pospinenych talířů a odcházet hladový a lehčí o 350,- Kč.

Přidat komentář