Panáček v reality show

Británie má Talent 2014: 1.casting: 80letá babča ohromila Británii! (rekap+video)

14. Duben 2014 | napsal(a): | reality show: Got Talent

[singlepic id=8854 w=420]
Máte už dost pěveckých show? Tak se pojďte odreagovat k nejlepší talentové show na světě. V sobotu odstartoval osmý ročník show Británie má Talent. Poosmé Britové hledají svůj talent, který se představí před Královnou a získá si vcelku dobrou prestiž ve své domovině. Dále musím poznamenat, že je to dle mého nejkvalitněji udělaná show formátu Got Talent a pokud máte tyto soutěže rádi, tak všem její sledování nadmíru doporučuji. Jsou to orgie a žně. První díl vzbudil na Ostrovech vlnu zájmu a emocí. Pojďme se tedy podívat, kdo ze soutěže rezonuje celou Británií.

První díl osmé řady si v Británii vedl excelentně. I když show začala skoro s téměř hodinovým zpožděním, protože musela ustoupit fotbalovému zápasu, tak se jí podařilo utrhnout rekordní sledovanost. Ta byla taková, že to byl historicky nejlepší start ve sledovanosti celé soutěže v Británii. Koukalo se téměř 12 milionů diváků a byl to nejen nejlepší start pro show, ale i pro samotnou televizní stanici ITV, která neměla sledovanější pořad v roce 2014 a dokonce show si vedla lépe jak zavedené britské seriály. O dva miliony například pokořila Sherlocka Holmese.

Nápaditost a kreativita britské produkce neustále posouvá hranice překvapení, a tak jsem byl i letos zvědavý, co bude v otevírací sekvenci. Nápad se zpravodajstvím se velmi povedl a vypadalo to vskutku výborně a nápaditě.

Postoupili:

CountryVive

První, kdo se v díle ukázal, že by mohl mít šanci na postup. Sice jsem měl rozpaky na začátku, protože týpek se prezentoval jako těžký milovník country stylu a trochu jsem se obával, že by mohl zpívat. Ono country a Británie mi nejde vůbec dohromady. Naštěstí nikdo nezpíval, ale ukázalo se, že je to taneční skupina. A po lehounkém začátku se skupina rozjela na plné obrátky. CountryVive ukázali, že taneční skupina nemusí být jen v mainstreamu, ale že se dá dělat i něco mimo a ono je to moc dobré. Dále se jim povedlo rozjásat celý sál a porotu, takže úspěch byl na světě. Co s nimi dál ukáže až čas.

Collabro

Pětice kluků, kteří spolu zpívají teprve měsíc, se od začátku čistě prezentuje jako boyband a na nic jiného si nehraje, jdou přímo na věc. Simon od prvních protáčel oči, co to zase bude za chásku. Ale jakmile kluci započali své vystoupení, tak nejeden porotce a divák mhouřil oči. Collabro si totiž vybrali song z muzikálu Bídníci a naprosto perfektním muzikálovým hlasem píseň podali. Vystoupení měli pěkně vygradované, postupně se každý hlasově odhaloval a nutno říct, že to ladilo nejen v sólových hlasech, ale ve společných pasážích jsem měl dokonce husí kůži. Hudebně jsou kluci na trhu velmi zajímaví, a když se jim povede dál vhodně volit písně, tak věřím, že by mohli mít úspěch a v budoucnu udělat cd.

Light Balance

Na pódium se ukázal prostě vypadající chlapík, který se představil s přízvukem jako Nikita. Tenhle chlapík je z Ukrajiny, pochází z Kyjeva a je zasažený celou situací na Ukrajině. Produkce nezapomněla tento příběh řádně vyždímat a zahrát perfektně na emoce. A to není myšleno nějak zle, ty Britové to prostě uměj podat tak věrohodně a nenuceně… Nikita se ukázal se svoji skupinou, která pracuje s počítačovou technikou a se světly. Samotný nápad vystoupení už byl tuším viděný v americkém Talentu, ale tyhle typy show já zbožňuji a vždycky to působí bombasticky. Aspoň na mě. Light Balance odprezentovali parádní vystoupení, sice si myslím, že ještě můžou přitlačit na pilu, aby to bylo celé mnohem nápaditější a mělo to i nějaký dramaturgický nádech, ale celkově to bylo parádní na pohled. Navíc Nikita mi přišel jako hrozně skromný člověk, který vážně dělá to, co ho baví. David se ještě prokázal jako skvělý bavič, když sál potemněl a měl narážky na Simona.

Lucy Kay

Lucy nám produkce ukázala v balíčku velmi nervózních interpretů, kteří bojují se sebevědomím. Její maminka se v medailonku svěřila, že Lucy byla na škole šikanovaná. Takže vystoupení dostalo patřičný náboj. Lucy vytáhla těžký kalibr. Operní zpěv. Naprosto nádherný operní hlas, který čiší svou neskutečnou čistotou, a já jsem z toho cítil snad milion tun emocí. Jak říkal Simon, to smutné ze života dokáže otisknout do hudby. Nádherný operní hlas, který je pro mé uši balzámem. Schválně se zaposlouchejte a nechte se unášet. Lucy je výborná. Pokud se jí podaří dále zaujmout, tak by mohla dokráčet daleko. Podívejte se, kam došel Jonathan se Charlotte či Richard s Adamem.

Lauren a Terell

Mladá a dětská dvojice předstoupila před porotu se streetdance. Sympatická dvojka kamarádů si na začátku splnila představovací kolečko s porotou a poté se pustili do tancování. Bylo to takové klasické taneční číslo, ze kterého bylo navíc cítit lehké dětství a celkově to působilo dobře, ne inovativně, ale na Talent dobrý. Postup zasloužený. Otázkou je, co s nimi produkce udělá dál. Jejich další vystoupení musí mít nějaké wow prvky.

Paddy a Nico

Já jsem si říkal, že už mě v téhle show nedokáže nic extra překvapit. Ale koncovka sobotního dílu byla víc než výživná. Na pódium se dostala téměř 80letá babča Paddy se svým španělským učitelem tance, Nicem Espinosou. David se do nich trefně obul, že to vypadá jak jedna scénka z jeho starší show Malá Velká Británie. Což tak skutečně vypadalo. Nico se na to moc netvářil, asi přesně věděl, o co jde. Babča Paddy, ale rozvířila veškerou negaci a posměšky před vystoupením a dvojice začala tančit. Naprosto vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že to bude něco zajímavého. Dvojice se ploužila ve stařeckých rytmech a vážně to působilo trochu úchylně. Ale pak se to obrátilo. Dvojice najednou nasadila tolik tanečním prvků, že prostě nevěříte, že tohle dá 80letá babča. Mně padla brada pomalu až na zem a nestačil jsem divit, co všechno dvojice předvádí. Byl jsem nadšený, ohromený, překvapený, neskutečně spokojený, že je tu zase někdo, kdo je originální a kdo tu show zase posouvá do jiné dimenze. Že se zase objevilo něco neviděného. Všichni byli nadšení, nikdo nevěřil. Amanda byla dokonce tak v rauši, že zmáčkla Golden Buzzer a dvojici poslala rovnou do živého semifinále. Neskutečné. Na to se rozhodně podívejte. Takhle kdyby se bavili čeští důchodci.

Ale mé nadšení opadlo asi hodinu po dokoukání dílů, protože jsem zjistil, že ono to není zase až tak průzračně čisté, jak se zdá. V roce 2009 tato dvojice vyhrála obdobnou talentovou soutěž ve Španělsku. Tehdy si odnesli deset tisíc euro. Nadšení na Ostrovech vystřídala tvrdá kritika, která hlavně rezonuje vyčerpaností talentů. Že Británie už prostě talentované lidi nemá, a tak nasazuje přespolňáky. Je to docela rána do hrdého britského ega. Produkce show se obhajuje tím, že dvojice soutěž v minulosti sice vyhrála, ale nebyla to soutěž spjatá s formátem Got Talent, tudíž se vlastně nic neděje a ať jim dá publikum šanci. Simon Cowell šel dokonce ještě dál a rovnou je pasoval na největší favority na vítězství. Jak si dvojice stojí u diváků se dozvíme, až bude semifinále. Do té doby můžeme jen spekulovat. Přes všechnu kontroverzi jsou taneční prvky Paddy v jejích letech k velkému obdivu a respektu. Kdo s sebou umí takhle metat v 80 letech?

Nepostoupili:

Sean Wozencroft

I pojídání cibule může mít své světové rekordy. Sean se o něj sice pokusil, ale nepřekonal ho. Vysloužil si úsměv na tvářích diváků a velký ústní cibulový odér.

Berkley Owls

Zvířata už k talentovým show určitě patří. Ovšem číslo se sovou jsem ještě nikdy neviděl. Pán měl určitě připravené nějaké fragmenty vystoupení, ale sova s naprosto drsným pohledem na něj totálně dlabala. Tudíž přišel konec v podobě bzučáků.

Peter Panduranga

Původně Němec, který vzhledem připomíná Michaela Douglase, přišel zazpívat zamilovaný song pro svou dlouholetou manželku jako oslava jejich manželství. No, smál jsem se asi jako všichni, protože to nápadně připomínalo německou kulturu alá různé hudební šílenosti, občas mi to přišlo proložené němčinou a ty styly, které se songem hrnuly, někdy mi to přišlo jako love song, podruhé jako rammsteinovská bizarnost. Peter mě zkrátka rozesmál.

TOP 3 nejlepších

1, Paddy a Nico
2, Lucy Kay
3, Light Balance

Hodnocení 1.castingového dílu

Show dostala v tamním bulváru pořádně na p*del. Mnohde show překřtili na Foreigners Got Talent (Cizinci mají Talent), protože v tomto díle bylo mnoho lidí s různými národnostmi a jaksi se vytrácel prvek té britské unikátnosti. Osobně se hrdým Britům moc nedivím, protože na tohle moc nejsou zvyklí a už s loňským vítězem prskali jako o život. Ale tohle je trend, který já kritizuji už dlouhou dobu, a začíná se vkrádat úplně všude. Myslím, že kolikrát lidi nejsou ani naštvaný, že je to cizinec, ale že z nich televize dělá hlupáky v tom směru, že je prezentují v balíčku, který se jim hodí.

Ale… Já britskou show bezmezně miluji, dokážu vyjmenovat její problémy, ale stále mě jako celek neskutečně baví a jsem z jejího sledování nadšený. Ono je to vážně špička v talentových show. Úžasné zpracování, vzhled, schopnost to podat, sebeprezentace, reklama, podpora, prostě všechno je na jedničku. Show není co vyčítat. Snad jen tedy dvě věci. Vadí mi, že nedávají k vystoupení titulek se jménem. Trošku to působí nepřehledným dojmem. A druhá věc, soutěžící. Cpou tam všemožné a vytrácí se z toho takový ten kouzelný prvek, který si BGT drží řadu let. Ono by pak člověk nesměl číst ty články okolo a jen se dívat, ale to samozřejmě nejde. Trochu to dojem kazí. Nic to ale nemění na tom, že show je v parádní kondici a v prvním díle to byla pestrá paleta lidí, kde nikdo nebyl stejný a každý dělal něco jiného a dál postupovali jen ti vážně nejlepší. I přes všechny možné nedostatky se těším na další sobotu. Abych to správně popsal. NEMŮŽU SE UŽ DOČKAT.

Merťas

Začít koukat na zahraniční talentové show byla má zhouba i radost. Vystoupil jsem z našeho vakua a nakoukl za hranice a objevil jsem neobjevené. Lidé plni uměleckého nadšení ve všech směrech, kteří svou část ze sebe předávají dál světu. Nejdříve jsem sledoval sám, ale pak se objevil Panáček a od roku 2011 už sám talentové show nesleduji.mertas024@gmail.com

Got Talent

Diskuze k článku

Počet komentářů: 6
1
KuBajZ
Reagovat

Naprostý souhlas s tímto rekapem . Cizinci se budou do podobných show hlásit pořád dokud to někdo nezatrhne v pravidlech , ale pro mě to zase tolik podstatné není , BGT si drží svojí laťku velmi kvalitní show ♥ . Po dokoukání jsem hned zapnul náš ČS X-Factor a … nebe a dudy a propo to samé u mě platí pro ČSMT , po první sérii jsem produkci dost kritizoval a nedokázali navázat na kvalitu první série , imho velká škoda , ještě že se na netu dají sledovat/stahovat tyto zahraniční RSky aby si člověk zlepšil chuť.

2
Monika
Reagovat

Ja bych Paddy a Nico ani nepustila dal, nemam tahle vykalkulovana vystoupeni rada, Netalentovanej a podprumernej tanecnik si vezme na podium vitalni starenku a mysli si, ze z nich budou hvezdy. Predstaveni bylo nudne, vubec ten zacatek, prvky tance naprosto amaterske. Pred pani jiste klobouk dolu, ze je ve svych letech tak cila, ale vystoupeni jako celek s talentem nemelo moc spolecneho.

3
Martin
Reagovat

Všímáte si, jak zahraniční talentovky udělají ze svého youtube kanálu další platformu pro reality show? Lidi to sdílejí, komentují na internetu, koukaj na youtube videa a pak je to zaujme a podívají se na další díl. Tady u nás se umísťují půlminutový ukázky s odkazem na celou verzi na stránkách TV NOHA. Protože pak mají větší příjmy z reklam a divák je jim tak nějak u zádele. Tohle zatím nikomu u nás nedocvaklo.

Reagovat

@Martin: Taky si přesně říkám, proč to nenaházejí na YouTube kanál a lidi si to pak virálně bouchaj dál. U nás to ještě nikdo nepochopil, že tohle je i cesta k úspěchu…

Reagovat

@Merťas: Jak mně bylo kdysi řečeno jedním pracovníkem jedné nejmenované soukromé televize – bojí se, že by někdo ty videa zneužil na webu tak, že by postavený web vypadal jako oficiální stránka :-)

Dle mě to nemusí cpát na Youtube, mohou mít funkční video stream jako JOJ, odkud to lze taky embedovat do webovek a článků. A na tom vydělají taky dost korun či eur, nebo díky tomu, že je to povětšinou vkládané jako iframe, mohou tam na dálku vždy nacpat reklamu dle svého gusta. Myslím, že to je dobrá daň za to, že si to mohu vystavit na svůj web.

6
Lucas
Reagovat

Babča byla skvělá :) jinak prostě ty sob story vůbec nevyznívají tak trapně jako někdy u nás a třeba u Lucy to bylo fakt dobře zvládnutý

Přidat komentář