Panáček v reality show

Hlas Česko Slovensko 2019 / The Voice CS

středa 20:20 na TV Nova a TV Markíza

X FACTOR vs. HLAS – souhrnný přehled informací vč. mnoha nových otazníků!!! (Foto)

1. Únor 2014 | napsal(a): | reality show: Hlas Česko Slovensko 2019 / The Voice CS, X Factor

[singlepic id=8377 w=615]

Oba hlavní jarní projekty 2 největších českých a slovenských komerčních televizí stále obíhá mnoho neznámých. Televize tají pořád dost podstatných informací. Pojďme si dosavadní fakta nyní zrekapitulovat.

Porotci

Zatímco ohledně poroty 2. řady Hlasu Československa vysílaného na TV Nova a TV Markíza je jasno již od prosince loňského roku, TV Prima s TV JOJ prozradily jména teprve před 2 dny. O složení porot již proběhla řada emočně vyhrocených diskuzí, proto se jimi zaobírat nyní nebudu, jen si zopakujme samotná jména.

X Factor:
Celeste Buckingham
Ondřej Brzobohatý
Sisa Lelkes Sklovská
Oto Klempíř

Hlas Československa:
Josef Vojtek
Marta Jandová
Michal David
Dara Rollins
Majk Spirit

Československá mutace Hlasu je „výjimečná“ počtem koučů, s počtem 5 dokonce jediná ve světě. Jak budou řešeny jednotlivé souboje v rámci live show mezi pěti kouči místo čtyř, jako tomu bylo u 1. řady, musí všal mít televize určitě již naplánované.

Moderátoři

[singlepic id= 8380 w=615]

Co se týče pozice hostitele, tedy moderátora show, dvojice televizí Nova s Markízou měly jasno opět dříve než konkurence. Svůj návrat na Novu ohlásil po půl roce Leoš Mareš, který ještě na podzim účinkoval v dvou pořadech na Primě. Za slovenskou stranu se k němu připojí zpěvačka Tina, se kterou již Mareš spolupracoval i na několika předchozích talentových projektech.

U druhé show visí stále otazník. Bude X Factor moderovat Martin „Pyco“ Rausch sám, nebo k němu přibude někdo z Čech? Nejideálnějším adeptem je rozhodně Jakub Prachař, který s Martinem tvořil dvojici u všech ročníků ČSMT. Na slovenských mediálních webech je však často skloňován Pyco jako moderátor jediný. Já osobně bych tuto variantu uvítal, navíc Pyca považuji za nejlepšího slovenského moderátora, stejně jako L. Mareše v ČR. Finální rozhodnutí televizí o případném nasazení druhého moderátora se dozvíme pravděpodobně již v pondělí na natáčení castingů.

Natáčení

Samotné natáčení obou formátů začíná již příští týden, zde více informací pro porovnání:

X Factor:
– natáčení veřejných castingů proběhne v termínech od 3.2. do 8.2.
– místem natáčení bude bratislavská Incheba Expo aréna, což je pro castingy X Factoru dobrá zpráva – veřejné castingy před velkým množstvím diváků jsou pro soutěž důležitým faktorem
– další natáčení se bude pravděpodobně odehrávat jen v Bratislavě, vč. živých kol. Samostatnou otázkou je však fáze Domů porotců (viz níže). Natáčení dalších fází by mělo být zahájeno v krátké době po dotočení castingů.

Hlas Československa:
– natáčení veřejných castingů v termínech od 3.2. do 16.2.
– místem natáčení bude opět pražský Barrandov, přesněji ateliér č. 8
– zda se budou všechny fáze soutěže odehrávat, na rozdíl od X Factoru, v Praze zatím nebylo oznámeno, ale je to pravděpodobné

Formát

Vzhledem k nedávné 1. řadě Hlasu ČS není třeba blíže popisovat jednotlivé fáze soutěže, jelikož by se letos neměly vůbec měnit. Jedinou změnou byla možnost soutěžících přihlásit se jako dvojice. I nadále tedy zůstávají Producentské castingy, Výběry naslepo, v rámci kterých si soutěžící vybírají kouče, u kterého chtějí být, Souboje, Live přenosy, a Finále.

Oproti tomu X Factor se na slovenských obrazovkách objeví poprvé (když nepočítám vysílanou americkou mutaci) a na české se vrací po necelých 6 letech, nehledě na tehdejší ne moc povedené provedení jednotlivých fází soutěže i formátu samotného. Základními fázemi jsou samozřejmě Producentské castingy, a Castingy veřejné. Následovat by měl tzv. Bootcamp, neboli soustředění.

[singlepic id= 2553 w=615]

Tato fáze je stálá ve všech verzích X Factoru (s výjimkou loňské US mutace), tudíž ji očekávám i v té naší chystané. Na konci Bootcampu, ze kterého vzejde ve svých kategoriích (holky, kluci, starší 28 let a vokální skupiny) už jen určitý počet soutěžících, se jednotliví porotci a také samotní soutěžící od produkce dozví, kdo bude mentorovat kategorii. Tyto okamžiky patří k jedněm z nejlepších.

Záludnější otázkou však je, zda se Prima s Jojkou uchýlí k následující, již tradiční, fázi, kterou jsou Domy porotců, v originále Judges Houses. Ze zkušeností s různými ročníky zahraničních verzí mohu říci, že právě v této fázi dochází z pravidla k nejlepším výkonům v celé soutěži. V této části již rozhoduje o své sestavě do živých kol sám mentor, zpravidla za pomoci nějakého pozvaného známého zpěváka. Tato fáze je však pro natáčení dosti náročná a drahá, samozřejmě nepočítám, že by i v naší verzi zavítaly soutěžící do různých koutů světa, případě Evropy, ovšem i natáčení v různých krásných koutech Česka a Slovenska by mohlo show oživit.

Alternativou Domům porotců se v loňské britské a americké verzi stala tzv. Výzva čtyř stoliček, v originále Four Chairs Challenge. Přiznávám, že nápad je to zajímavý, ovšem jako náhrada za Judges Houses nedostačující. Mentor si sám vybírá podle aktuálních výkonů své finalisty do živých kol, ostatní porotci mají jen poradní hlas.

Může také dojít ke kombinaci těchto fází, jako např. v loňské britské verzi, kde byla nejprve Chairs Challenge následovaná Judges Houses, nebo jen k fázi Chairs Challenge po vzoru loňského amerického X Factoru, kde tento level nahradil jak Bootcamp, tak Judges Houses, což je podle mě nejhorší možná varianta.

Edit: Po potvrzení člena produkčního týmu X Factoru bylo potvrzeno, že se v naší verzi dočkáme standardního složení, tedy Bootcampu i Judges Houses, což je mimo jiné výborná zpráva. :)

[singlepic id= 8378 w=615]

Hlavní a závěrečnou fází formátu tvoří tématické Živé show, v rámci kterých vždy vystupuje nějaký hvězdný host. Vše vrcholí velkým finále.

Vysílání

Podle webu TV JOJ zahájí vysílání X Factoru v druhé polovině března, začátek Hlasu ČS očekávám o pár týdnů dříve, což může být pro Hlas rozhodující výhoda v nabrání divácké základny.

Samotnou kapitolou je samozřejmě také konečné vysílání obou formátů. Možností jejich nasazení je ihned několik reálných a pravděpodobných.

X Factor bude pravděpodobně nasazen standardně na nedělní večery. Vyřazovací kola na následující den, tedy pondělí. Realita však může být nakonec jiná. Bude záležet na programových schématech Primy i Jojky.

O vysílacím dni Hlasu se vedou zapeklitější debaty. Podle některých Nova X Factor na neděli nasadit nechce, jelikož zde má již zaběhlý český seriál, který pravidelně vyhrává ve sledovanosti. TV Markíza se nejspíš bude muset rozhodnutí Novy podřídit. Sama údajně připravuje podobný původní seriál o doktorech, možná tedy napodobí novácké schéma.
Pravděpodobnější dny vysílání se jeví pondělí a středa, kdy zase českým původním seriálem konkuruje Prima, případně pátek a sobota, které patří tradičně zábavným formátům, příp. původním seriálům na ČT.

Nakonec tedy nemusí vůbec k samotnému přímému střetu soutěží dojít, tato varianta by byla možná nejideálnější.

Závěrem…

Po celkovém zhodnocení informovanosti a schopnosti udržet tajnosti a napětí u obou projektů, vede v 1. bodě rozhodně Hlas, který se do práce i propagace pustil s větší vervou. Co se týče tajností a více nezodpovězených otázek, v této kategorii vyhrává spíš X Factor, všeho moc je však bohužel na škodu.

Nám nezbývá nic jiného, než vyčkat do spuštění další fáze propagace či na samotné zahájení vysílání. A jak to vidíte vy, přišel vám tento report vhod? Těšíte se více na X Factor nebo na Hlas? Který formát je vám sympatičtější? A u kterého projektu tipujete větší diváckou úspěšnost? Diskutujte :).

PS: Pro lepší orientování se v jednotlivých informacích u obou formátů budou během pár ní doladěny a doplněny podkategorie jak na stránkách X Factoru 2014, tak i Hlasu Československa 2014. Najdete tam mimo jiné podrobný přehled o porotcích, moderátorech, jednotlivých fázích show či o samotné historii soutěže ve světě i u nás.

Bedy

Snažím se věnovat různým televizním reality-show a soutěžím dost svého času. Především se zajímám o pěvecké a talentové soutěže, zejména jsem velkým fandou X Factoru. Dále také o "kontejnerovky" typu Vyvolení apod. Stále mě nepřestávají překvapovat zahraniční verze jednotlivých formátů a pevně doufám, že se jim ty naše jednou dokáží celkově vyrovnat. :)

Hlas Česko Slovensko 2019 / The Voice CS, X Factor

Diskuze k článku

Počet komentářů: 33
1
Ludvík
Reagovat

Jen taková drobnost v USA Four Chairs Challenge nahradila jak Judges Houses tak i Bootcamp (tomu výběru těch co si zazpívají v Four Chairs Challenge kole se nedá říkat Bootcamp)… já pevně věřím, že se od Four Chairs Challenge budou držet co nejdál, Bootcamp a JH je prostě klasika, která k X Factoru patří a tyto díly mě i hodně baví, Four Chairs Challenge je o ničem a připomíná to Souboje v Hlasu. Kolem Judges Houses je X Factor výjmečný… a nebo pak alternativa stejně jako v Británii, kde měli místo Four Chairs Challenge Six Chairs Challenge jako součást Bootcampu a porotci už měli rozdělené kategorie a vybírali si soutěžící, které pozvou k sobě „domů“…

2
Packa
Reagovat

Jo, Judges houses mi v prvním X Factoru chyběly. :)

3
VojtaP
Reagovat

@Ludvík: Já bych určitě bral 6 Chairs Challenge jako součást bootcampu a pak Judges Houses, jako v Británii. To by bylo úplně nejlepší.
Křesla mi vůbec nepřišel špatný nápad, jak oživit bootcamp a sledoval jsem to s utajeným dechem. Mnohem lepší twist než flash vote, což byla kravina jak mraky. O Judges Houses doufám nepřijdeme.

Jinak Hlas by měl být také s nějakými obměnami ve formátu podle USA, ale nevím teď co přesně se tam měnilo a přidávalo, sledoval jsem to jen po očku vybrané soutěžící. :D

4
Ludvík
Reagovat

@VojtaP: Jo, kdyby to bylo podle UK tak bych byl naprosto spokojený…

5
Ludvík
Reagovat

Navíc Amerika to má i zkrácené (hlavně LIVE SHOW) kvůli všem těm sportovním událostem, které mají před tímto přednost…

6
Bedy
Reagovat

@Ludvík: Pravda, díky za postřeh. :) Jak jsem to psal tak už jsem v tom měl docela guláš, takže tam nějaké chybky možná budou :D.

7
Bedy
Reagovat

@Ludvík: Snad opraveno :)

to VojtaP: o jiných změnách jsem se nikde nedozvěděl, ale určitě je možné, že jsem je někde přehlédl, kdybys nějaké zjistil, určitě napiš :)

8
james73
Reagovat

Na gorille se píše, že budou díly zvané Judges homes, což je zhevně to samé jako Judges houses.
http://www.gorilla.cz/2014/01/x-factor-kdy-zacne-nataceni-uhodnete.html

9
Kačí
Reagovat

Lidičky, vím, že to k tomuto článku uplně nepatří, ale je mezi vámi někdo, kdo ze účatnil castingu v ČR a už se mu ozvali s výsledky? Díky moc za odpověď

10
Ludvík
Reagovat

@Kačí: NA FB mám fan stránku o X Factoru a velká většina soutěžících z ČR (těch co byli na castingu v ČR) septají na stejnou otázku pořád…

11
Bedy
Reagovat

@james73: Jj vidím, ale tak pořád to není definitivně potvrzené od TV, :) tak to radši beru s rezervou. I když na Gorille dělají redaktoři co makají i na té show, takže je možné, že to pravda bude.., tím pádem je to jen dobře :).

A k této fázi.., já bych se nebál vyslat týmy k moři :D .. např. do Chorvatska, do Itálie a dalších zajímavých blízkých zemí.. třeba i jenom do nějaké Německé či Anglické metropole.. samozřejmě je to utopie (finančně i náročností), ale přiznejme si, byla by to fakt klasa :D

12
Lukas Franta
Reagovat

@Kačí: Kaci v techto dnech dokoncujeme program nataceni X factoru – mezi castingy a natacenim bylo velmi malo casu. Pokud jsme se dosud neozvali, pravdepodobne jsi nepostoupila. Ale je jeste mozne, ze se ozveme, pokud nekdo svoji ucast zrusi -proto zatim nemas info o tom, jak jsi finalne dopadla. Napr. dnes jsme jeste volali asi 10 lidem.

13
Lukas Franta
Reagovat

A ,,chairs“ nebudou. Kdyz to na gorille napiseme, je to pravda. Na 250 000 000 0000 procent,. Judges houses/homes je faze, na kterouse vsichni tesime, porotci obzvlast.

14
VojtaP
Reagovat

@Lukas Franta: Chairs by byly v pohodě, ale nevadí, i klasický bootcamp je dobrý a na Judges Houses se taky hodně těším :)
Můžu se ještě zeptat, jak je to s live castingy a komparzem? Psal jsem dneska mail na komparz@joj.sk a nikdo se neozval zpět ani si mail nejspíš nepřečetl. Máme v plánu jít už v pondělí a pak ještě možná v pátek, ale to ještě není jistý. Tak jen bych chtěl vědět, jestli stačí zrovna přijít na těch 10:00 nebo musím mít nějakou odpověď. Zajímalo by mě to, abychom neráčili cestu do Blavy zbytečně.

15
Bedy
Reagovat

@Lukas Franta: Super, díky za info. :)

Btw. a budou v tuzemsku (ČR/SK) nebo vyjedete do zahraničí? :D

16
james73
Reagovat

Lukas Franta: A jak jste spokojení s porotou? S tou Sklovskou jste mě fakt zklamali. A to jsem se nově posmíval, že tam dávají Davida, ale tohle je ještě větší úlet, který bych od jojky v takovéhle show fakt nečekal.

17
Packa
Reagovat

Mimochodem – fotka Pyca s logem „Slovensko X Factor“ je… no… :D

18
Radek aka SUNicko
Reagovat

@Packa: je úplně v pořádku. Joj tohle logo na Fb stále používá :)))

19
Packa
Reagovat

Jo, to nebylo proti vám. Jen mi to prostě přijde divné (od Joj/Primy), když už je teda oznámená spolupráce a je to i české, tak proč používají pořád tohle?

20
Kuba
Reagovat

@Radek aka SUNicko: Kdyby jen na facebooku, pořád ho uvádí i u svých článků, viz. článek s Klempířem…
http://xfactor.joj.sk/x-factor-2014-novinky/drsny-porotca-oto-klempir-zrodi-sa-v-x-factore-novy-kat.html

21
hihi
Reagovat

A divíte se JOJ, když nevěděla jak na tom bude, vždyť jim ty dohody s Primou musely lízt na mozek. Češi jakmile cítěj, že někdo s nimi chce spolupracovat, tak mu všechno hoděj na hlavu a kašlou na to. Naše typická vychcanost. Ale tohle je hlavně neschopnost novýho vedení Primy, který zas nabrali kdoví kde. Jinak komparzová agentura, která dělala komparz i na VyVolený, už dělá nábory na přímáky a hovoří se o Praze. Ale nechce se mi to hledat, myslím, že to bylo na FB. Zkuste vychytávat tyhle věci a zjistíte víc. Každopádně jestli jsou castingy v Bratislavě, tak tam stoprocentně přímáky nebudou. Navíc Praha je fakt mnohem lepší volba, vždyť Blava je proti tomu vesnice.

22
Lucas
Reagovat

@james73: Já stejně nechápu tu nenávist proti Sise. Jako jo, dlouho o ní nebylo slyšet, ale MD je mnohem větší zlo, Sisa nikdy neměla takový sra.ky jako MD a může jen překvapit. Mně jen zajímá, že má nějaké zkušenosti a umí zpívat. Jako porotkyně může jen překvapit. Já si osobně myslím, že opravdu překvapí a většina bude říkat, že je fajn ;)

23
Ludvík
Reagovat

Pro Prahu se pak nabízejí i Bootcampy, ty jsou aspoň z té druhé části taky před publikem…

24
priznivec.obecny
Reagovat

@Lucas: Já taky nechápu to srovnávání, že Sisa je horší volba než MD. Sisu jsem viděla párkrát a dál o ní nic nevím, jen že má bohatého manžela? Fakt to nesleduji. Ale v paměti mám lehce uloženo, že zpívala a nic tak strašného se nedělo a u MD to mám zase uloženo, že nikdy…
@hihi: Zajímavý je, že se Faktor „loudá“. Tady v tom článku je i negativní hodnocení o týhle záležitosti. Suníčko připomněl nové vedení Primy (dával odkaz na rozhovor s ředitelem tuším), že Prima se chce hlavně soustředit na seriály a RS moc řešit nechtějí. A tohle prohlašování je v době, kdy se cpou do Faktoru a ouha, Faktor začíná tak pozdě startovat oproti Hlasu, byť vyhlášení o nasazení téhle RS bylo s Hlasem v obdobném čase. Na začátku jsem se tu bavili zda má Jojka dělat ten Faktor sama a nebo s Čechy a mám už podezření, že měla, protože proč se do toho Prima teda angažuje, když chce seriály, pak to celý jen potento… Snad to Jojka nějak zvládne i s těma komlikacema, který ji Prima dělá, ale moc optimismu v tom ohledu nemám..

25
james73
Reagovat

24: Já si nemyslím, že by prima dělala nějaké komplikace, castingy byly v čr sice pozdě, ale původně plánovaný harmonogram natáčení je zjevně zachovaný, je podobný jako u hlasu, ten pozdní start tedy nesouvisí s primou, jsem přesvědčený, že kdyby do toho prima nešla, tak by tu byly stejné informace, stejné termíny, akorát pod hlavičkou x factor Slovensko. Prima to bude také vysílat, budou tam Češi jako soutěžící a v porotě, to je ale všechno. To co tomu prima dá je polovina z dejme tomu stomilionovému rozpočtu a peníze, které jojka může použít jinde, A to je skara velký rozdíl. Kdyby to dělali sami, byli by znevýhodnění proti markíze, která by platila jen půlku nákladů.

26
priznivec.obecny
Reagovat

@james73: Uvidíme. Zatím podle toho, co se děje, podle různých ustřižků, prohlášení mě vychází to, co jsem psala. Peníze jsou sakra dobrý, ale musí být s nima dobře naloženo a tady mám obavy. Pak ani i ten největší rozpočet je k ničemu. Budu raději, když se spletu, vlastně budu hodně ráda.

27
james73
Reagovat

26: Já vím, akorát nesouhlasím, že by ten vstup primy tu show nějak poškodil. Oni do toho akorát vpluli, je to hlavně v rukách jojky a snad vědí co dělají, i když mám pochybnosti.

28
T.M.
Reagovat

Asi tady budu za blbýho ale v čem všem má být vůbec letošní československý X Factor odlišný od toho českého z roku 2008? Mám tím na mysli finálové večery ( Live show ) . Co jsem tak sledoval americkou verzi tak asi v první live show bude 16 finalistů a každý mentor sám vyřadí jednoho ze své stáje bez hlasování diváků a v dalších kolech už pak budou rozhodovat jen diváci s tím že někdy třeba vypadnou dva soutěžící, jeden dostane nejmíň hlasů a mezi dalšíma dvěma s malým počtem hlasů rozhodnou mentoři? A Grandfinále bude ve třech? Nebo to bude ještě nějak jinak? Věc, která mi vadí u Hlasu je to že jsou soutěžící co se týče hlasování rozděleny na týmy a že mají mentoři až moc velkou moc. Docela se tím vytrácí napětí, obzvláště pak u Michala Davida.

29
PV
Reagovat

Vím že to sem asi nějak nepatří, ale chci se zeptat jestli už se někomu ozvali ohledně divadla? Mě se v týdnu ozvaly že jsem u užším výběru a že chtěj 6 písniček a ještě nevolali tak se chci zeptat jak jsou na tom ostatní ? =)

30
Kačí
Reagovat

@Ludvík: Jak se stránka na FB jmenuje? :)

31
Lukas Franta
Reagovat

@PV: Nevim kdo jsi, takze tezko odpovedet. Kazdopadne vzdy muzes zavolat na cislo, odkud ti volali nebo odepsat na mail, ze ktereho ti psali. Pripadne napis mne.

32
PV
Reagovat

@Lukas Franta: No byl jsem na castingu s kamarádem jako skupina No Pleas. Každopádně tam zkusim ještě zítra zavolat =)

33
Ludvík
Reagovat

@Kačí: www facebook com/TheXFactorcz

Přidat komentář