Panáček v reality show

Výměna manželek VI. (4.10.): Násilí, modřiny a přehnaná žárlivost i pořádkumilovnost (6. díl) + rekap + video

6. Říjen 2013 | napsal(a): | reality show: Výměna manželek

[singlepic id=7286 w=420]
Přísná výchová dětí na jedné straně a neskutečně žárlivá manželka na druhé. K tomu všemu ještě posedlost uklízením. To je ve zkratce základ šesté epizody RS Výměna manželek.

Podomí vs Vidov

[singlepic id=7301 w=420]

Polankovi z Podomí

Barbora (23), Jan (36) a tříletý Matěj. To je první dnešní rodina. Žijí ve vesnici Podomí v rodinném domě, který je částečně zrekonstruovaný. „Přihlásili jsme se, aby manžel taky někdy ocenil, co všechno dokážu udělat, jak se starám o děti. Chtěla bych, aby se manžel začal víc věnovat dětem. Dávám přednost dětem a hraní si před úklidem,“ vysvětluje Barbora. Mladá rodina působí celkem harmonicky, ale najde se i netypický důvod sporů. „Bára ráno ráda dlouho spí a po ránu je protivná. Chtěl, aby žena viděla, jak to chodí v jiných domácnostech a třeba si vzala příklad,“říká manžel Jan. O víkendech se rodina rozrůstá o tři další děti z předchozího Honzova manželství.

[singlepic id=7285 w=420]

Bezděkovi z Vidoně u Českých Budějovic

Druhou dnešní rodinu tvoří Darina (34), Petr (36) a čtyři děti – Tereza (15), Vendula (13), Petr (11), Pája (3). Početná rodina bydlí ve Vidově u Českých Budějovic v upravených sklepních prostorech v malém bytě 2 1. „Hlavním důvodem přihlášení do Výměny jsou děti. Chci, aby pochopily, že ty moje rozkazy a úkoly jsou pro jejich dobro. Darina extrémně žárlí na manžela. „Jsem hodně žárlivá. Bojuju s tím hodně dlouho. Manžel se přede mnou neschová ani v mobilu ani na počítači. Chci si vyzkoušet, jestli zvládnu být deset dnů bez muže, když vím, že je bude trávit s cizí paní…,“ dodává Darina.

Můj první dojem

Obě ženy mají společný rys. Neupravené, na první pohled o pár let starší, bez chuti a zápachu. Darina vypadá chvílemi na statnou padesátnici, která žárlí na svého manžela, vypadajícího jako její syn. Sama však později přiznává, že o sebe nedbá, že se neumí obléknout. To se pak nedivím její žárlivosti. Měla by se sebou hodně rychle něco udělat. Možná méně luxovat a raději se učesat a upravit. Když vidíme stísněné prostory sklepního 2 1, oceníme pořádkumilovnost Dariny. Bez té by tu vládl asi pořádný chaos. Ale nic se nemá přehánět. Barbora je snad kadeřnice, ale poznat to není. Chtěla by, aby se manžel víc věnoval dětem. Měla by však méně spát a víc sebou hodit, aby nežili na staveništi. Domácnost vypadá zanedbaně, maminka se netají nechutí k uklízení. Podle toho to u nich vypadá.

Balení, nový domov a manuál

Darině nový domov připadá z venku malý, spíše chatka. Oprýskaný Okál nenadchl ani Barču. Maminky šmejdí po bytě, odhadují počet dětí, hodnotí pořádek. Máme první den, obě optimisticky věří, že vše zvládnou. Manuál jim prozradí jejich povinnosti a zvyklosti nové rodiny. Darina naivně doufala, že se z jejich sklepního a přecpaného bytu ocitne ve vile s jedináčkem. Kdepak, čeká ji stejný počet dětí, kamna a vařič v kuchyni, hromadná ložnice v podkroví a její mini pokojíček, kde sice okno je, ale výhled nulový. Okno je totiž přilepeno na stěnu jakéhosi dřevníku. A není to jediné „slepé“ okno v domě.

[singlepic id=7302 w=420]

Den druhý

Máme víkend a Darině se rodinka rozrostla o tři děti. Jsou z prvního manželství otce a tráví zde pouze víkendy. Vstává brzy, je zvyklá. Všichni spí a ona spokojeně gruntuje. Začala koupelnou a pokračuje v kuchyni. Zvyk je železná košile a ani zde ho měnit nebude. Rodinka přichází k snídani a oceňují teploučko. Na to nejsou zvyklí. Úkol dne je jasný – nová šatna. Válečná porada je u konce, Honza se pouští do práce a Darina mu pomáhá. Tatínek má pocit, že zanedbává děti, ale proč by ty starší nemohly chvilku pohlídat prcky? Večerní zpívání v hospodě ji přes první protesty nadchne. Ona s manželem nikam nechodí. Důvod je jednoduchý – její žárlivost.
V druhé rodině se také uklízí od časného rána. Je sobota a patří to k zavedenému řádu. Každý má své povinnosti a ty si poctivě plní. Kdo by čekal, že nad vším tím bdí pozorné oko Barbory, má smůlu. Nová maminka je zvyklá na pozdní vstávání a ani v nové rodině se své záliby nevzdává. Je skoro deset a ona má půlnoc. Když konečně procitne, gruntování v domě ji radost nedělá. Ona pořádek neřeší, raději si hraje s dětmi. Podle toho to u nich i vypadá. Ani Petr neunikne hospodě. Pochvaluje si novou ženu, že nehrotí uklízení, povídají si, ona nežárlí. Nejen dnes, ale po celou výměnu můžeme pozorovat jeho nervozitu z toho, jak bude jeho manželka reagovat, až natočené záběry uvidí v televizi.

Den třetí

V Podomí nažene Darina děti obalovat řízky. Děti si u práce překáží, otec je nervák a tak je pořádně veselo. Podobně jako u Petra můžeme po celou výměnu sledovat obavy Dariny, jak ji její rodina přijme zpět, zda se manželovi i dětem nová a mladá maminka nezalíbí. Sama se sebou by žít nechtěla, ale o změně neuvažuje.
Ve Vidově si vyrazili na Lipno. Běžně však nikam nejezdí. V rodině u Barči to není jinak. Výlety i dovolená jsou podle Honzy promarněný čas. I když je mlha a výstup na rozhlednu byl zbytečný, náladu jim to nekazí. V rodině zavládla volná morálka. Skončilo neustálé šůrování a mytí nádobí. Práce neuteče a rodina je v pohodě. Zatím.

[singlepic id=7303 w=420]

V Podomí není volná neděle, ale podle Honzy zde propuknul pracovní tábor. Ač si Barča stěžuje na jeho přehnanou pracovitost, u nové manželky mu to najednou vadí. Proč umývat nádobí, když je čas na hraní? Nehodlá náhradní ženu sedřít uklízením, musí ji krotit. Přes první protesty se Darina začíná přizpůsobovat novému režimu. Zjišťuje, že spokojená rodina je přednější než gruntování.

Den čtvrtý

Darinu čeká brigáda v kadeřnictví. Bez jakékoli přípravy ji nechají nastavovat vlasy zákaznici. Darina připouští, že o sebe nedbá. Matka na sebe kašle, její třináctiletá Vendula nemíní dopadnout jako ona a dovolila se do školy nalíčit. Tatínek to však neocenil. Má zakázaný počítač, hrozí jí pár facek, otec je prý stejně nekompromisní jako její matka. Nechtějí mít z dcery „lehkou“ děvu.
Kristýnu a Barču přepadla viróza. Petr bezradně pátrá, kam je odvézt pro pomoc a syn mezitím musí luxovat. Barča má střevní chřipku, náhradní dcera zůstává na infekčním oddělení na pozorování a Petr je ze všeho toho lítání po doktorech pořádně rozladěný.

[singlepic id=7304 w=420]

Den pátý – teď tady velím já!

Změna režimu nastává v obou rodinách. Barča mění uklízecí návyky. Děti budou uklízet pouze vlastní nepořádek, ostatní práci vykonají na požádání. Tatínek zprvu nechápe, ale pak souhlasí. Striktně zamítne návštěvu diskotéky. Nejstarší dcera má na podobnou zábavu času dost a konec diskuse. Ani pozdější intervence nepřinesla souhlas. Ohledně malování mladší dcery souhlasí s kompromisem. Vendula musí před odchodem do školy projít schvalovacím řízením a ON musí souhlasit, jinak se maže umýt. Společná večeře u Petra vyvolá rozpaky. Děsí se večeře o samotě, bojí se zřejmě Dariny, nechává to bez jasné odpovědi.
Darina má na sobotu domluvenou kadeřnici a Honza uvaří svíčkovou.

Den šestý

Darina se nudí. Pustila se do výzdoby náhradního bytu. Rozvěsila obrázky, přitloukla na stěnu otřesné umělé kytky a je sama se sebou spokojená.
Vendula i s očima nalíčenýma řasenkou je milostivě propuštěna do školy. Petr ani pořádně nevidí změnu, hlavně že zakazovat umí už předem. Pohoda se večer kazí. Malý Petr se pokusil spojit voskem dva provázky. K tomu samozřejmě potřeboval oheň a ke své smůle pokapal voskem koberec. Porušení zákazu hrát si s ohněm otce pořádně rozžhavilo. Křik, výčitky a konečný trest je desetiminutové klečení na vařečce. Tento trest bere syn automaticky, je zvyklý, podobně ho trestá matka, bolest vydrží. Otec je s trestem spokojený, že se míjí účinkem, neřeší. On rozhodl, on je dokonalý (sadista?). Barbora si trest sama a dobrovolně vyzkoušela, kolínka bolela, možná i modřina naskočí.

[singlepic id=7305 w=420]

Den osmý

Je pátek, rodina Polankových se opět rozrostla o děti z prvního manželství. Darinu péče o děti nebaví, jde uklízet a vzniká konflikt, děti jsou bez dozoru. Šatna, úkol z manuálu, je hotová a Darina spokojená.
V druhé rodině je také dusno. Po osmi dnech se rodince zdá, že je tam nepořádek. Špinavý záchod, koberec, koupelna. Pro Barču to není podstatné. Nevadí ji, že muž musí doma uklízet, to Petr nechápe. Je tu manuál, ale vládne bezvládí. Děti si rychle zvykly na volný režim a Barča úklid řešit nehodlá.
Poslední úkol nové ženy – společná večeře. Petr je nervózní, netají se obavami z žárlivosti Dariny.

[singlepic id=7308 w=420]

Den devátý

Darina se svěří do rukou kadeřnice. Prodloužit vlasy ženě, která o sebe běžně nedbá, je dost podivné. Místo kvalitního sestřihu, s jehož úpravou by neměla moc práce, ji čeká péče o umělé vlasy. Jak dlouho jí vydrží nadšení? Dost akutní je u ní úprava nehtů, na tu však bohužel nedojde. Po náročném dni vydatná večeře, svíčková.

[singlepic id=7306 w=420]

Barbora je odvážnější. Nechává si vytetovat na ruku nůžky. Z mého pohledu nevkus a kýč. Obrázek má zvýrazňovat její lásku k profesi. Bohužel její účes a zanedbaný vzhled vypovídají o přesném opaku.

[singlepic id=7307 w=420]

Přichází opět přání a představy o dalším fungování rodin.

Mezi 8 očima

Darina žádné výtky k náhradní rodině nemá, líbilo se jí u nich. Asi i proto, že Honza jí od věčného uklízení odháněl. Barbora úklid bez bližšího komentáře nechat nemůže. „Měla jsem se perfektně, ale asi jsem neuklízela dostatečně. I Terezka mi říkala, že není uklizeno. Je to zvláštní, že děti, když se nudí, tak jdou uklízet. My žijeme jinak. Nelíbí se mi ani trestání dětí. Třeba, že Petr musí klečet na vařečce.“ Darina Barbořin názor uznala: „Vím, že jsem překročila hranici lidskosti, vím, co udělám s naším Peťou, to se doma změní.“ Její manžel uznal, že děti se těch deset dní chovaly jinak, uvolněněji. Honza pak Barboře vyznal lásku. „Už před Výměnou jsem věděl, že tě miluju, ale netušil jsem, že mi někdy můžeš v životě takhle chybět!“

[singlepic id=7309 w=420]

Jaký je stav v současnosti

Bezděkovi zrušili tresty, dcera má piercing. „Teď, jak žijeme, tak jsem šťastná. Dostala jsem z toho sebetrýznění a nesmím myslet na minulost, musím ji nechat spát,“ říká Darina. A změnil se i její postoj k manželovi. „Během výměny mě nepřepadla ani jednou žárlivost. Přišla jsem na to, že mám vedle sebe opravdu jedinečného a báječného chlapa. Půl roku jsme po výměně prožívali takovéto, když se dva seznámí a je ten začátek, zamilovanost, objímání, vyznávání z manželovy strany. Nestačila jsem se divit a byla jsem jako Alenka v říši divů. Nevím, co se s manželem dělo, ale bylo to krásné,“ říká spokojená vyměněná manželka.
A Polankovi? „Zjistili jsme, že se potřebujeme. Manžel se polepšil, víc se věnuje dětem. S dětmi dělá úkoly do školy, chodíme na houby,“ vysvětluje Barbora. „S Bezděkovými jsme stále v kontaktu, byli jsme u nich na výletě, navzájem si pomáháme. Myslím, že se to u nich s tresty změnilo a i Darina už tolik nežárlí. Víc se věnují dětem,“ uzavírá.

Zdroj:Voyo.cz, Deník Aha!

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Výměna manželek

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
1
Reagovat

Bezvadný rekap, škoda že tu diskuse úplně odumřela. To se opravdu nikdo nedívá na Výměnu manželek? Loni v minulé řadě tu bylo příspěvků spoustu.

Reagovat

1 – Vyvolení vládnou. Je to škoda, protože tato řada je celkem povedená.

3
Profík
Reagovat

Vyvolení možná vládnou v diskuzi, ale ve sledovanosti ani náhodou. A řada se mi zdá taky docela povedená.
Taky dík za pěkný rekap. Při sledování Barbory jsem si taky něco říkal o kovářově kobyle.

4
rennnie
Reagovat

Opět děkuju za rekap. Taky mě mrzí, že diskuse nějak upadla, asi jsou v pátek všichni někde v hospodě :-) Na Vyvolené se nedívám, VM mi připadá zajímavější.

Barča bude asi taková provinční kadeřnice, prostě žádný zázrak. Kovářova kobyla to je, i dlouhé vlasy můžou působit šmrncovněji. Darina by měla se svým vzhledem něco udělat, pominu-li obezitu, tak ať prostě nepůsobí tak zanedbaně. To mi tam vadí u těch účastnic nejvíc, jsou to třicítky ale vypadají skoro všechny dobře o 10-15 roků starší. Proboha proč?

Reagovat

4 rennie,
některé třicítky vypadají na padesát a padesátnice si občas hrají na diblíky, co je pak horší? :-)
Já myslela, že jsem se přeslechla, že je jí minimálně o deset let víc. Její žárlivost byla neskutečná, manžel se bál už na jinou i promluvit, ten musí mít za sebou pořádné scény.

6
rennnie
Reagovat

No Ajdo mě bylo divné, že když je tak žárlivá, tak že ho nechá 10 dní s cizí ženskou v jednom domě! Ale asi spoléhala, že by to bylo na kamerách, kdyby si něco dovolil. Každopádně manžel byl dobře vypsychovaný z té nabídky večeře ;-) On to teda žádný playboy taky nebyl, ale proti Darině vypadal líp.

7
Ludmila
Reagovat

díky za rekap, tahle řada se skutečně povedla

Přidat komentář