Panáček v reality show

Jak se staví sen: 12 (19.5) Pokojík pro postiženého chlapečka

20. Květen 2013 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

V pořadu Jak se staví sen se designérská dvojice Fritz + Frulová zabývala zařizováním pokojíku pro malého chlapečka. Malý Yousef je bohužel postižený zastavením psychomotorického vývoje a nový pokoj by měl mladé rodině pomoci v náročné péči o něj. Jak se to designérkám povedlo? Anketa

Haitham a Lenka Jassimovi žijí ve středočeských Stránčičích v dvoupodlažním domku u trati. Haitham je původem z Iráckého Bagdádu, k nám emigroval a na studiích se seznámil se svou nynější manželkou. Malému Yousefovi je 2,5 roku, ale díky postižení je na úrovni půlročního dítěte. Mladá rodina tudíž uvítá speciální pokojíček Josífkovi na míru, protože s tím jak chlapec roste, potřebuje stále více náročnějších pomůcek. Chtějí prý hlavně novou speciální postel, která by mu byla na míru a zároveň by mu co nejdéle vydržela.
[singlepic id=6363]
Kdo si pozval na pomoc odborníka na Feng Shui, po přečtení ofika už není tak jisté. Původně to vypadalo, že to byl nápad dam z Dekotýmu, ale podle sepsaných požadavků na proměnu, to vypadá, že tenhle „pěkný“ nápad měla sama rodina. V každém případě je jasné, že on určil místnost, kde má malý spát a uděloval rady i k umístění jednotlivých kusů nábytku. [singlepic id=6364]

Dámy designerky si vzali rady kovaného odborníka k srdci a pokojík tedy vyrábějí v poměrně prostorné rodinné ložnici. Ta se šoupne do místnosti vedle kuchyně. Jak zařídit pokoj pro postižené dítko dámám moc vrásek nenadělalo, stačilo vybrat živé barvy, obrázkovou tapetu z produkce Lavmi, nechali vyrobit zvýšenou postel o rozměru 200 x140 aby maminka nemusela ohýbat a mohla s dítkem spát, k tomu pár barevných skříněk ve tvaru domečků, stropní osvětlení ve formě balonkových lustříků a vše doplnit sedacím vakem, malým stolečkem, přenosnou hrací hrazdou a přidali i pár dalších doplňků. To vše samozřejmě na nové vinylové podlaze a pod stropem z napínaného plátna, aby si kluk užil i výhod darované promítačky. Proměnu pak zavrcholil sám feng shui odborník tím, že přesně umístil solnou lampu, křišťál a zvonkohru a naznačil, že bez čínského horoskopu zařízovat zdárně byt/pokoj nelze.

Kolikpak ta krása stála? Stavební a ostatní práce 54.633, podlaha 32.252, nábytek 64.589, dekorace a doplňky 37.589, celkem tedy 189.063,- Kč.
[singlepic id=6365] [singlepic id=6366] [singlepic id=6367]více obrázků v externí galerii

Rodina byla nadšená, ale co panáčkovská kritika na to. Povedlo se dámám designérkám pokojík pro postiženého kloučka zařídit pěkně a hlavně tak jak bude jeho zdravotnímu stavu prospěšné?





Když je člověku těžko, hledá jakékoliv záchranné stéblo…

Postižení dítka je pro rodiče zcela jistě zkouška velmi těžká. Dá se pochopit, že mají tendenci se chytit všeho o čem jsou přesvědčeni, že jim a hlavně synkovi může pomoci. Nicméně sázka na samozvané odborníky na feng shui asi nebude tou pravou cestou. Zvláště když udělují tak zásadní rady, jakože postel by měla hlavou u zdi.
Pokojíček by nebyl špatný pro dítko zdravé, pokud tedy odhlédneme od nesmyslu zvýšené postele bez přístupu pro dítě. Pro dítě postižené, bych čekala větší přizpůsobení specifikům zvláštní péče. U rodiny i u bytových designerů bych očekávala i více vhledu do problematiky speciálních pomůcek a vybavení. Nejsem sice odborník, ale z toho mála, co o téhle problematice vím, bych čekala zařízení poněkud jiné a jinak uspořádané. Za sebe dávám 4 mínus.

Zdroj obrázků: PR RTV Prima, spol. s r.o., snímky videa

okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 4
1
okkvp
Reagovat

Pan feng shui odborník je odborník na lecos. Kromě jiného je prý také známý zahradní architekt. Přesněji by se mělo psát „známý“ a „architekt“, ale ony úvozovky budou zřejmě patřit i k mnoha jeho dalším schopnostem, povoláním a činnostem…
(obdivuju, že se ve všech těch svých mobilech a „firmách“ vyzná)

2
nee
Reagovat

No tak pánbuzaplať aspoň za tu zvýšenou postel…
Mě vadí v pokoji ty barvy a ta „malůvka“ – je to depresivní, zmatené…je to jenom můj pocit?
Samozřejmě bych taky očekávala, že v pořadu řešícím postižení se bude prezentovat spooousta nápadů a možností, jak ulehčit, umožnit, vyřešit, pomoci…..

3
okkvp
Reagovat

2 – tak já to mám zrovna obráceně – barevnost a obrázky se mi zdají O.K. a naopak mám velké pochybnosti o praktičnosti oné postele. Pitomé se mi zdálo už vlastně přání matky pořídit postel, která by klukovi vydržela co nejdéle. Na jednu stranu samozřejmě ano, ale zas vzhledem k postižení dítěte, přece nemůže vědět, co bude za pár let potřebovat – i když bych samozřejmě rodině přála aby se stav dítěte co možná nejvíc znormalizoval (vyrovnal zdravým).
Zvýšená postel vypadá sice příjemná vzhledem k ohybání k decku, ovšem pokud dítě vyroste a přitom se stále nebude samo dostatečně pohybovat, tak rodičům přibudou kila na zvedání potomka. Pokud se pohybové schopnosti Josífka budou vylepšovat, tak by asi měl mít možnost si do postele sám vylézt. Tady by se musely dodatečně přidat 4-5 schůdků, které navíc začnou vadit v prostoru.
Další věc je šířka – pokud bude dítě spát více uprostřed – je špatně dosažitelné, musí se obíhat. Spaní matky s dítětem je sice pěkné, ale přece s ním nebude spát pořád. Pro občasné přilehnutí by stačilo o 20 cm míň.
Ani vyřešení úložných prostor u té postele není imho ideální. U postele bych očekávala nějaké odkladní plochy, stoleček apod. A pokojík by měl být asi zařízen tak, aby v něm mohli být i rodiče – jeden sedací pytel je krutě málo (ten by navíc časem mělo využívat spíš dítě) Uspořádání pokoje je imho blbé i ztím, že hrací – rehabilitační podložku je nutno pokaždé uklízet, protože jinak se tam už sotva projde. Rehabilitační – přesněji polohovací pomůcky by bylo vhodné dodat potažené – ta šedozelená primární potahová hmota je celkem nepříjemná – podle mých zkušeností snadno způsobí zapocení při styku s holou kůží. atd atd

4
haha bimbi
Reagovat

Tak s tou vysokou postelí to bylo to první, co mě napadlo – teď sice bezva, ale co až dítě bude mít o 10-15 kg víc, jak ho tam proboha potom budou zvedat??
A taky bych si myslela, že v pokojíku můžou být všelijaké rehabilitační nebo cvičící pomůcky, ale nevypadá to tak.

Přidat komentář