Panáček v reality show

Jak se staví sen: 9 díl (28.4.) Ložnice a pracovna k výročí (rekapitulace)

6. Květen 2013 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

Před týdnem TV Prima odvysílala již 9 díl 13. premiérové řady svého pořadu Jak se staví a sen. Tentokrát se představila designérská dvojice Strouhalová + Mačák a místem jejich působení byl pražský Chodovec. Jak se jim povedlo splnit přání dospělých dcer vylepšit byt rodičů k 33. výročí svatby?

Manželé Pechoušovi bydlí v jednom z družstevních paneláků v Klapálkově ulici. Jak velký mají byt nám nesvěřili, ale zcela jistě víme, že v jednom z dřívějších dětských pokojů má tatínek pracovnu a hned vedle je rodičovská ložnice. Kromě pana Miroslava (56) a paní Lenky (54) bydlí v bytě i jedna dcera (Markéta) s manželem a dcerkou, ale to je pro proměnu celkem nepodstatné. Důležité je, že tatínek je velmi zaměstnaný, je vášnivým motorkářem, miluje Metallicu a chová rybičky. Maminka se naopak prý příliš neprojevuje, občas cvičí pilates, ale nejvíc jí baví luštit křížovky a sudoku.

Markétě, která rodiče tajně přihlásila, se nelíbí pracovní stůl a též si myslí, že se tátovi a mámě se musí blbě lézt do postele. Maminka pak ještě doplnila, že ze všeho nejvíc chce co nejvíc úložných prostor. [singlepic id=6266]Designeři vidí chyby v zařízení podrobněji. Nábytek je pro pracovnu prý absolutně nevhodný a je křivá podlaha. V ložnici je to ještě horší. Už tak malou místnost utiskuje samodomo vestavěná šatna a postel je opravdu úplně špatně.

Problém vyřeší rázně. Tátovi udělají pořádnou chlapáckou pracovnu a ložnici vtisknou nový moderní styl, aby byla místem pro relax a odpočinek mamince.

Pracovní četa je podrobně instruována o postupu prací. Primárně se strhají tapety, vyhodí se koberec, vybourat šatnu, pak stěrkovat podlahu, upravit elektrické rozvody, vyměnit všechny vypínače a pak už jen vymalovat, ovšem včetně trubek a radiátorů.

Parta pánů v tričkách oranžových jede přesně podle scénáře. Vybourali, oloupali a …. a divák putuje na návštěvu do nového bytu Radovana Mačáka.[singlepic id=6267](chtěla bych slyšet na plech podlahy spadnout nůž a dva lidi se zároveň mýt)

Po osvětě a možná i inspiraci jsme zas na Chodovci a zíráme.[singlepic id=6268]Autoři designeři nezírají, ti spokojeně vybírají cihličky. Nejsou to cihličky obyčejné, jsou to cihelné pásky ražené od blíže neupřesněného holandského výrobce a dokonce jsou ve dvou odstínech. Pak se trochu vrátíme v čase, pán z Everelu se mluví o podlaze ještě v pracovně s kobercem a tapetami. Vybrán byl světlý patinový dub – materiál vinyl, systém click.

Tapeta nalepena, podlaha je položena, vymalováno a tak se konečně může uskutečnit i autorská kontrola. V pracovně je velká spokojenost. Šedě natřený holý panel s dírami k plánovanému stylu prý vůbec nevadí. Pan Mačák to viděl v Berlíně. V ložnice jsou ze stejné parády designeři ovšem trochu rozpačití.[singlepic id=6269]Prý je vůbec nenapadlo, že pod tapetami nemusí být štuk! Zuze se to nakonec docela líbí, Radovanovi však ne. Ríša to zkonil, musí se to předělat. To nebude jednoduché, žhaví se telefony, honí je čas, nakonec se ale přece na stěny natahuje stěrka sádrová a růžově se maluje znovu. (co na to asi podlaha?)

V pracovně se mezitím lepí cihličky. Pánové mají sice trochu odvážný systém pokládání, ale spárování umí dokonce i správně prstem a tak je výsledek ke koukání. Autoři jsou spokojeni – do pracovny vtáhli dizajn ulice, který přesto působí velmi efektně a čistě.

Hurá tedy zase do OBI, tentokrát pro záclony a pro závěsy, a pak je nám vysvětleno, že dvě stejné skříně by v pracovně vytvořili nežádoucí monolit, designeři ale chtěli dynamiku a tak dvojí hloubku ještě doplnili o kontrast knihovny s vysokým leskem.

Následuje představení velmi mladého šikovného muže, který vymýšlí akvária ve formě nábytkových solitérů. Představení poněkud zavádějící, neboť dvacetiletý mladík Tomáš z Dejvic se ve skutečnosti jmenuje Nacvalač. [singlepic id=6271]Písmenko sem, písmenko tam, na tom přece nesejde, u Pechoušových se dokončuje a tak se nám dostává dobré rady čím oživit nudný byt – máme zkusit polepy na míru. A už tu máme rejstřík nákladů. Hm, tak například stavební a další práce vyšly na 69.800,-, ale celková cena vypadá celkem přijatelná – 190.519,-Kč.

Po prohlídce jú a hele je přivedena rodina a konečně vidíme i důvěřivého tatínka. Proměna se všem zúčastněným velmi líbí. Líbí se i „panáčkům“?[singlepic id=6272]Více obrázků v externí galerii




Hominis studio, cubiculum femina

Tahle proměna v paneláku se dost povedla. Pracovna nevypadá špatně, i když tedy nevím kde najít nějakou tu chlapáckost. Z polepu stopy pneumatik bych být zasloužilým padesátníkem vykvetla, jak to bejlí na zdi v ložnici, ale jinak se to skutečně dá.

Jen bych asi přemýšlela, jestli vážení designeři přemýšleli o tom kam s bednou počítače a s tiskárnou, protože do polic Ikea Expeditu se opravdu nevejdou ani na štorc a stůl není zrovna nijak veliký. Původní stůl byl sice taky produktem někoho velice přemýšlivého, ale z pohledu ergonomie měl oproti novému dva plusy – šuplík na klávesnici a k práci příhodný tvar pracovní plochy.[singlepic id=6273]Také přemýšlím o umístění lustru – aby pohled na monitor náhodou negativně neovlivňoval. Tatínek se přece na svém počítači dívá taky na oblíbené tv programy. Překvapuje také, že vinylová podlaha není opatřena ochrannou podložkou, protože kolečka židle ji asi zrovna dobře dělat nebudou. Jinak je opravdu prostor dost příjemný, dá se zkousnout i ne zrovna pohodlné křeslo z návrhářské dílny pana Mačáka (typově je to konferenční židle). Že v nové instalaci chybí původní reprobedny už nikoho, kdo jsss pravidelně sleduje, překvapit nemůže.

Divné je však lištování podlahy. Vedle dveří chybí zcela jasně a vzhledem k umístění spáry těsně u podlahy se mi nezdá vhodné vynechání lišty i podél cihlami olepené zdi.

Království pro šípkovou Růženku

[singlepic id=6278]Ložnice je podle mého povedená o mnoho méně. Na můj vkus je motiv tapety opět jako v několika předešlých jsss instalacích příliš zvětšený i kontrastní a proto působí poměrně hodně agresivně a neklidně. Nechápu též lepení přímo na holý, nezačištěný panel. Na originálních fotkách je problém zdůraznění nerovností hodně patrný, bylo to vidět i tv záběrech. Hlavně, že zrovna ten pán co ji lepil, při svém prvním působení v jsss vyprávěl, jak je nutné podklad náležitě připravit.

Druhé co mě nadzvedává moc, je pojetí stěny, na kterou je z postele výhled. To si říkám kua, co to jako je, to asi vymýšlel a věšel Vilda, ne? Nejde o téma, ani o rozměry fotek, ale o seskupení a hlavně o rámy. Obrázky jsou 4 a rámy 3 typů?[singlepic id=6275]
Pak mi tedy také trochu vrtá hlavou, proč když se několikrát zdůrazňoval nedostatek skříní a dokonce zaznělo, že jde o nedostatek kritický, proč se v ložnici šetřilo na velikosti skříně. Vešla by se o celou jednu sekci větší a mohla být až do stropu, však rodina hodně narostla. [singlepic id=6276]Já tedy nevím jak to mají doma designeři, ale já mám v ložnici uskladněné totiž třeba i povlečení. Navíc považuji ložnici za mnohem vhodnější k ukládání oblečení a dalších věcí než třeba tu tatínkovu pracovnu.

Hodnocení

Jak už jsem naznačila v nadpisu recenze, tak tentokrát proměna nedopadla strašně. Pracovna se mi dokonce i celkem líbí, i když samozřejmě ani zdaleka žádná designérská bomba. Na rozdíl od pana majitele si totiž nemyslím, že běžný občan by na podobnou úpravu nepřišel. Naopak, řešení považuji za naprosto běžné, obyčejné, téměř nápadu prosté, že bych v tom práci designera nehledala. Přece jen si nemyslím, že stránky realitních kanceláří jsou odrazem průměrného. To bych totiž musela být špičkovým bytovým designerem a to tedy nejsem ani náhodou. Ložnice je na můj vkus příliš ženská a to vzhledem k tomu, že ložnice je přece útočištěm obou partnerů, považuji za chybu. Kromě toho jsem nepochopila argumentaci, že má být pro maminku místem k relaxaci a odpočinku. Že by mamka maximálně tak akorát spala, četla, meditovala, sexovala? To asi ne, ale já jen narážím na to, jak se občas hodí operovat s vhodnými pojmy. Celkově je to designersky velmi hluboký podprůměr. A tak mi vychází celková známka bohužel opět také podprůměr – dávám tři a hodně velké mínus. V pracovně bych mohla být, v ložnici leda tak kdybych byla single, muž mě sice velmi miluje, ale stlal by si jinde a z té stěny s obrázky bych měla vyrážku.

Doušky na závěr

Na ofiku designeři popisují proměnu opět poněkud mimo realitu. „….dáváme postel s měkkým čalouněným čelem a postranní noční stolky. Pro oživení jednu ze dvou nočních lampiček spouštíme ze stropu, druhou pak pokládáme na noční stolek. Nesmí chybět bílá skříň a výmalba v barvě slonové kosti. Dynamickým prvkem je nejen tapeta, ale také černé, závěsné svítidlo a závěsy, doplněné růžovými doplňky“ Dodejme, že po spouštění lampičky od stropu není stopa ani v předvedené vizualizaci. Kupodivu je ale původně navržená varianta o nějaký ten výkonností designérský level lepší.[singlepic id=6277]Vizualizace pracovny byla také asi jen základním vodítkem, v tomto případě je naštěstí realizovaná verze lepší. Ne, že by ty rozdílné verze nějak zásadně vadily, při realizaci se může díti ledasco, ale použít původní vybásněný text na ofiku je na pecku. Nicméně bohužel nic mimořádného, oficiální stránky a jejich obsluha je dlouhodobě velmi „friendly“.

Upadla jsem z udivení našich milých designerů nad absencí vnitřní štukové omítky. Vím, že jsou mladí a léta osmdesátá pamatují sotva ze ZŠ, ale kruciš, taky snad něco studovali a navíc bych u nich předpokládala alespoň nějakou praxi. Od konce sedmdesátek se v rámci úspor paneláky alespoň v Praze převážně tapetovaly a to právě rovnou na beton. V lepším případě byla vespod alespoň vrstva rudých práv. Navíc to, že pod tapetou omítka chybí, se dá většinou snadno poznat na omak.

Poslední co mě dnes tíží, jsou Pechoušovic dveře. V obou místnostech se samozřejmě přežít dají, v pracovně hlásí do daleka, že za nimi je zcela jiný svět a dá se říct, že mají svůj vtip. (i když za nimi s nimi taky nic neladí). V ložnici jsou ale viditelně mimoň a absurdita, a doufám, že to zdejší čtenář vidí, nebo alespoň zapřemýšlí o tom co si přečetl.

Co nás čeká v novém dílu? Designeři Lacová a Ranný v neděli zařizovali k použití jednu koupelnu.

Zdroj obrázků: PR RTV Prima spol. s r.o., snímky videa

okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 10
1
Kami
Reagovat

Dekuji a tesim se na rekap a recenzi :-)

2
okkvp
Reagovat

Posun publikace rekapu 9 dílu byl nutný vzhledem k technickým problémům s modulem galerie na našich stránkách. Dík za trpělivost
Rekap nedělního dílu (5.5. – koupelna) bude tak jako obvykle v druhé polovině – konci týdne.

3
Ludmila
Reagovat

No, tak pohled absolutního laika, co dá na dojem a praktičnost pozná až díky provozu, pracovna líbí, mám slabost pro cihličky, ložnice nelíbí a to přímo ukrutně, mít na stěně tuhle tapetu, tak se z ní orosím, no a úložné prostory prostě chybí

4
Gaba
Reagovat

Ložnice mi připadá jako pro patnáctiletou naivku, který ještě čeká na svého prince, a ne pro dva dospělé svéprávné lidi. Stůl v pracovně je zase hodně poddimenzovaný (pokud se prací nemyslí jen čučení do počítače) a taky bych nesnesla monitor proti oknu.

5
Pedro
Reagovat

4: Já jsem monitor proti oknu měl. Ale bylo to okno na severní stranu. A to bylo celkem v pohodě, měl jsem pěknej výhled na osvětlenej exteriér, ale zároveň mě sluníčko neoslňovalo. Na jinou světovou stranu by to ale byl dost opruz.
Mimochodem ty pneumatiky na stole jsou jak vystřižený z pokoje osmiletýho kluka :/

6
okkvp
Reagovat

Pracovna je na sever, navíc má na oknech žaluzie, tudíž problém s oslňováním venkovním světlem není.

7
Kapi
Reagovat

Pekne jsem si pocetla. Diky.

Ty dvere tam jsou proto ze to vypadat asi jako vstupni barakove dvere, kolem omitnuty barak u kamenne zdi a cela pracovna jako koutek za barakem v „drsnym meste“.
Srasne maly pracovni stul- neprakticky bez supliku a poradneho mista. Spatne policky u ruky.

Loznice, hnusna tapety, zachranilo by to trochu ta skrin az ke stropu+aspon dve dalsi male skrinky nekde okolo nebo na zdi. Barva silena.

Celkove za 4. Nelibi se mi vubec ta pracovna.

8
Rena
Reagovat

Nejsou to ti dva, co jim v minulé sérii dělali ten velkej obyvák v rodinném domě? Cože najednou bydlí v pronajatém bytě?

http://www.novinky.cz/bydleni/jak-bydli-vip/299325-bohemsky-byt-muzikalovych-hercu-misi-doubravove-a-romana-tomese.html

9
okkvp
Reagovat

8 – Pokud myslíš tenhle díl http://reality-show.panacek.com/15731-jak-se-stavi-sen-%E2%80%93-moderni-duse-obrovskeho-obyvaku-612-upoutavka.html
tak Doubravová byla ona dívka, partnerem s domovským právem v domě byl ale její tehdejší partner – syn nyní tragicky zemřelého budeníka Olympicu.

10
čungabunga
Reagovat

Ahoj. Před pár dny jsem viděl nějaký díl Jak se staví sen. Asi to byla repríza, protože mezi novými díly na webu Primy jsem tento díl nenašel. Byla tam přestavba spojené kuchyně a obýváku pro mladý pár. Na jedné stěně byla použita tapeta jakoby kapradiny. Byla šedá, nebo max. s mírným nádechem do zelena. Nevíte, kde by se dala sehnat? Víc k tomuto dílu bohužel nevím, protože jsem to nesledoval celé a jen jako kulisu.

Přidat komentář