Panáček v reality show

The Glass House – zbrusu nový formát anebo okopírovaný Big Brother?

19. Červen 2012 | napsal(a): | reality show: reality show obecně

Dnes na americké stanici ABC startuje nová kontejnerová reality show The Glass House, v níž bude 14 soutěžících žít v moderní vile pod dohledem desítek kamer, postupně budou vyřazováni, až zbyde vítěz, který si odnese výhru 250.000 dolarů. Zní to dosti podobně jako starý známý Big Brother, který vysílá konkurenční stanice CBS (14.sezóna tam startuje 12.července). Stanice CBS se tudíž ohradila a snažila se konkurenci zabránit ve spuštění jejich programu.

Souboj právníků

Právníci CBS nejdříve před měsícem zaslali varovný dopis prezidentovi stanice ABC a poté podali žalobu za porušení autorských práv a zneužití obchodních tajemství. Poukazují zejména na to, že ve štábu The Glass House pracuje kolem 25-30 lidí, kteří dřív pracovali v CBS na Big Brotheru (včetně několika producentů) a kteří si tudíž mohli tajně okopírovat celé manuály, tzv.bible, jimiž se výroba Big Brotheru řídí. Po soudu CBS požadovala vydání předběžného opatření, které by zabránilo tomu, aby se The Glass House mohl 18.června dostat na obrazovky. Minulý pátek federální soudce tento požadavek zamítl a navíc vyjádřil pochybnosti, že by CBS mohla soud v budoucnu vůbec vyhrát.




Jaký je princip Skleněného domu?

Samotný dům, ve kterém budou soutěžící bydlet, je doopravdy ze skla, jeho venkovní zdi a většina vnitřních zdí je skleněných. Soutěžící v něm budou pobývat ale jen 5 dní v týdnu, na sobotu a neděli budou převezeni do hotelu, kde budou od sebe navzájem izolováni. V televizi se bude show vysílat jen jednou týdně, vždy v pondělí, celkem to bude jen 10 epizod. Producenti totiž sází hlavně na živé vysílání na internetu a interaktivním zapojení diváků. Internetové streamy se vysílají dokonce už od minulého týdnu, v pevně stanovených časech (v pondělí 23:00-3:00, v úterý, středu a čtvrtek mezi 15:00 a 16:00). Během těchto živých streamů mohou diváci přímo ovlivňovat dění ve vile, na webových stránkách dostanou několik anketních otázek a mohou například rozhodovat o tom, jaký úkol budou soutěžící plnit, co budou mít oblečené, co budou jíst, ve kterých místnostech budou spát, jaké informace z okolního světa k nim proniknou. Samořejmostí je možnost položení jakýchkoliv otázek na tělo konkrétnímu hráči, který musí ihned v živém vysílání odpovědět.

Jak se bude vyřazovat?

Vše mají ve svých rukách diváci, tedy i vyřazování. Na webu mohou hlasovat pro svého oblíbeného hráče. Dva hráči, kteří obdrží nejmenší počet hlasů, se stanou kapitány dvou týmů do týdenní soutěže. Kapitán poraženého týmu je automaticky prvním nominovaným na vyřazení, druhého hlasováním vyberou sami obyvatelé Skleněného domu. Tito dva nominovaní se přesunou do místnosti nazvané „limbo“, v níž musí počkat, až o jejich osudu rozhodnou diváci. Ti opět budou hlasovat, který z nich si zaslouží vrátit se zpět do hry. Diváci tímto způsobem rozhodnou i o samotném vítězi.

videa ke stažení

– Všechny epizody ke stažení

reality show obecně

Diskuze k článku

Počet komentářů: 3
1
Pattrick
Reagovat

Americký Big Brother je promakaná show, která stojí na strategii hráčů (takovej survivor v baráku), tudíž z Glass House mám špatný pocit, už jenom to, že 5 dní jsou v domě, výběr hráčů se mi také moc nelíbí. Podle mě to bude propadák.

2
fx
Reagovat

O Glass House jsem věděl, ale ne moc detailů… To, že to bude jen jednou týdně a jen deset epizod, to je výsměch… Skouknu to, ale nic od toho nečekám…

3
Ondy
Reagovat

Mrknul jsem na stránky THE GLASS HOUSE a mrzí mě, že živé vysílání je pouze pro USA. Jinak myslím si že když je reality show interaktivní, tak to může být zajímavý.

Přidat komentář