Panáček v reality show

Jak se staví sen: (9.6.) Holčičí minipokojíček (23/12), rekapitulace, recenze

13. Červen 2012 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

Dvanáctá série designové show Jak se staví sen je stále ještě v běhu a tak jsme v sobotu viděli další díl proměn českých domácností podle střihu primáckého Dekotýmu. Tentokrát byl na řadě opět malý panelákový pokoj pro předškolní dítě a další na cestě. Tvořili znovu nábytkáři z Devota – Lukáš Lédl a Petr Křiváček ( Porta). Jak se jim podařilo poprat s malým prostorem do něhož je třeba umístit hned několik funkčních zón? Viděli jste v sobotu nebo také ode dneška tady.ANKETA

[singlepic id=4654 w=202]V Nymburce žije v malém bytě od roku 2005 mladá rodina Kratochvílových. Maminka Jana pracuje jako asistentka v oblasti reklamy a obchodu, má ráda vodu, teplo, ale momentálně nemá na koníčky čas. Sportuje s šestiletou dcerou Ellou, jezdí na bruslích a na kole, ale hlavně brzo porodí. Tatínek Martin je servisní technik, zabývá se auty, rád se potápí, lyžuje, rodina jezdí na hory. Ella půjde v září do školy – pro ni by chtěli malý pokojíček. A pro miminko též – společný.




Tahle rodina je ale podle informací v anotaci zajímavá. Paní Jana je i v malém a postupně rekonstruovaném bytě spokojená. Zato manžel tvrdí, že 60m2 je pro čtyřčlennou rodinu málo. Z toho mezi řádky asi všichni čteme, kdo byl iniciátorem nápadu příhlásit se do Jak se staví sen.

Na designéry tedy čeká výzva ve formě velkých požadavků na malém prostoru. Dětský pokoj malé Elly má totiž pouhých 10m2. Sousedí ale s uměle vytvořenou šatnou, která je od něj oddělena příčkou…
[singlepic id=4684 w=420]
Více obrázků zde

Nový dětský pokoj není otázkou několika měsíců nadšeného bydlení, ale měl by sloužit svým obyvatelům co nejdéle. Proto si designéři dali za úkol koncipovat prostor tak, aby dětem mohl sloužit až do teenagerovského věku. Jak toho dosáhnout? … Všichni asi tušíme

No a na závěr jeden bulvární drb. Internetový plátek Šíp Plus v pátek uvedl, že moderátor Pavel Cejnar s Jak se staví sen končí. Prý totiž končí celý pořad a ze zákulisních informací prý vyplývá, že důvodem je nedostatek potřebných sponzorů a že výroba je pro televizi Prima příliš drahá.

Rekapitulace aneb jak je to s tou komedií o jednom manželství a trampotách s bytem

Slovy o komedii zval diváky do děje při obvyklé zastávce u tabule Nymburk totiž moderátor Cejnar. Jak se záhy ukázalo, sarkasmus se nekonal, šlo jen o humornou připomínku podtitulu jisté dávné TV komedie (1986) s názvem „Sardinky aneb život jedné rodinky“. Asi proto tatínkovo prohlášení, že 60m2 pro 4 málo. I mě to došlo až když návštěva u Anderlové, podtitul jsem si pak dohledala na ČSFD neb naštěstí nikdy jsem to neviděla.

No, ale k věci. Dekotým dorazil, rodinka se představila, dcerka řekla že chce stůl, rodičové v zákulisí pánům špitli „velkou skříň“ a pánové zhodnotili, že je pokoj malý, že jej zvětší o tu šatnu, dispozičně změní dveře, vymění podlahy a vymalují. A když prý zvětší pokoj, musí taky zvětšit světlo – nové bude na zakázku a korespondující s římskými roletami. Ukázali půdorys, [singlepic id=4685 w=420]vizošku (ať žije Sketchup) a začali bourat. A bourání je vlastně to nejzajímavější co se v tomhle díle dělo.

Ne každému asi hned došlo, co přidružení prostoru šatny k dětskému pokoji v dispozici bytu vlastně do důsledku znamená. Však nám také stav sousedících prostor ukázali na začátku ani ne na vteřinku a ještě velmi zkrátka – takto: [singlepic id=4686 w=420]Tož při pohledu na maníka s kladivem jsme nejspíš ještě byli celkem v klidní a pouze hospodyňky mohly děsit oblaka prachu a létající suť. [singlepic id=4687 w=420]A nebylo to pro tu fialovou hrůzu za zdí, (tak rozšířená obliba jedůvek by už snad stála i za nějakou psychosociologickou studii), ale došlo mi, že paní měla pravdu. Proměna dětského pokoje v tomto duchu lze provést vlastně jen velkou rekonstrukcí celého bytu. To není jenom o prachu a bordelu všude – mimochodem, nezpomaleně to bylo na nerv baby uklízečky rozhodně výrazně lepší (to vyčuhující je opravdu postel a nepřikryté jsou osobní věci a knížky) [singlepic id=4688 w=420]Zásadní je ale zásah do stěny obývací jídelny a nakonec i do ložnice (mimochodem všimněte si, kde mají které dveře panty) [singlepic id=4689 w=420]No ale nepředbíhejme.

V pokoji se po vykutání příčky a osazení futer nových dveří natáhla jinak elektrika, sádrošem zazdily původní přístup do ložnice, pak na řadu přišel výběr správné podlahové krytiny (Fatra Thermofix) a [singlepic id=4690 w=420]v bytečku potom podle odborného konimentáře na nově vylité podlaze (= lepidlo, tedy doufám, páč jináč by to asi vcelku nedrželo) nalepili vynilové díly.

Pak se vymalovalo a smontoval se nábytek. Většinu vyrábělo Devoto z lamina, pouze některé části jsou z různě tlusté překližky a lakované MDF. Skříň je však Libovický – také na míru. Kolébka je bio neboť z recyklovaného kartonu (1.990,- ookidoo). No a pak už se vlastně jen zastiňovalo a clonilo proti slunci a teplu (z pozadí pan Behún= Maron děl cosi o jihu), pohledům z protějšího domu a proto si Maron udělal tentokrát reklamu nejen řimskými roletami, ale i předokenní roletou Sunstop na elektrický pohon (celkem 57.386,-). [singlepic id=4691 w=420]Sousedi odnaproti pod ostrým úhlem možná něco vidí, ovšem jih je podle mapy zcela jistě kousek jinde a odpoledne dítka mnoha slunka přímo neschytají. [singlepic id=4692 w=420]

Následují peníze aneb rejstřík, kdy se dozvíme, že nábytek za 162 tis (92 tis Devoto + 37,6 Libovickýskříňě) a celé tudíž opět za pakatel 256 tisíc. Následně si prohlédnem půdorys po proměně a při „Před“ a „Po“ je nám znovu vysvětlena jak idea, tak i všechny plusy nového řešení – že tam chyběl prostor pro školáka, že mysleli i na to, že přírůstek může být synek nebo dcera tak aby se neprali a nábytek nedemolovali, a že cílem bylo koncipovat pokoj k užívání od mimina po teenagery. Proto tudíž nábytek s rovnými tvary, nevýrazných barev, zvýrazněné hrany a místy lakovaná MDF, plnohodnotnou atmosféru dětského pokojíku dotvářejí barevné panely vložené do knihovny.

Výsledek proměny si ale pro tuto chvíli ještě odepřeme. Na závěr totiž díky návrhu na vtipný úvěr konečně vidíme, jak před úpravou vypadal okolní prostor. Stav potom ukázán opět jen velmi letmo. [singlepic id=4693 w=420]

Tož teď už prohlížejte a hodnoťe, jak se vám další devoťácký pokoj líbí.
Většina fotek ale zde v externí galerii.
[singlepic id=4658 w=420] [singlepic id=4659 w=420] [singlepic id=4694 w=420]

recenzentka mele z posledního

Za prvé jsem už ze všech těch Snů celá rozbolavělá, za druhé se stále marně peru s únavou, časem, s okolnostmi , a za třetí – když nejde o život, jde vlastně o …

No, ale přece, těch pár zbývajících pár dílů do konce ještě vydržím. Zvětšení pokoje na přiměřenější velikost i nepopiratelná nadčasovost nového zařízení jsou nepochybné plusy této proměny. Uchvácena rozhodně nejsem, opět bych řekla že dost šedý průměr, ale celkem neurážlivý. Truhlařinu pánové umí, v bytovém designu imho sice stále plavou jen jako paní radová, ale tady jim byl příznivý nekomplikovaný prostor místnosti a tak se prostorová dispozice dost povedla. [singlepic id=4695 w=420]Jedno opravdu ocením – nevím sice nakolik záměrně plánované, nicméně velmi dobře se povedlo „odhmotnit“ horní postel. Tím že má plnou postranici se zdůrazněnou spodní hranou a za sebou police, tak s hnotou knihovny splývá a prostor nezatěžuje. V mnoha pohledech vypadá jen jako vytažený šuplík a to je pocitově příjemné.

Ovšem vidím i mínusy a chyby. Zrovna třeba ta horní postel má na můj vkus s ohledem na dítko, přece jen dost nízkou postranici a podle mě tudíž i poněkud nebezpečnější vstup a výstup ze žebříku. Není se kde lépe držet, opřít. [singlepic id=4696 w=420]Z hlediska užívání mi vadí i dělení polic vedle na příliš úzké úseky – dvojnásobná šířka by v té spodní řadě byla příjemnější především u hlavy. Na posteli spodní bych asi řešila dilema kam s hlavou. Puzení mít hlavu v rohu se trochu tluče se zavěšenou policí a nejspíš bych tam chtěla vedle alespoň náznak nočního stolku. Navíc se přiznám, že zrovna tuhle výšku bočnice a čel z duše nesnáším neboť je nízká na opření i s polštářem. Hra s barvou zad knihovny je pěkná teď, ale po zabydlení se zcela jistě úplně ztratí, protože původní stav Elina pokoje dává tušit, jak to tam za měsíc asi bude vypadat. I proto bych ocenila, kdyby i v téhle části byli nějaké hluboké šuplíky, dvířkové skříňky, protože jinak to bude akorát jeden veliký zmatený bordel, zvlášť s batolecím sourozencem. Nápad že na hračky jsou vyhrazeny šuplíky v šatní skříni mi přijde i od mužů nedomyšlený. Žensky nedomyšlená je samozřejmě i výška té šatní skříně, ale pavoučí mezera není jen u ní [singlepic id=4697 w=420]– mě by chytal amok i z mezery mezi knihovnou a výklenkem (nahoře i z boku) a to i přesto, že vím naprosto přesně proč tam je/jsou. Skříň by nešlo vztyčit – postavit, police vsunout –osadit, to opravdu nejde udělat úplně na knap. V obou případech by ale snadno pomohl ten jindy hojně aplikovaný sádroš.

U obou postelí mi chybí úložný prostor na lůžkoviny, zvlášť u té spodní je podle mne důležitý, nesnáším válení dítek po peřinách. Co se týká stolu a krytu topení – líbí. Nicméně za dýhu s výrazně tmavým vykukujícím klínem bych truhláře honila po poli se sukovicí. [singlepic id=4698 w=420]Že se ke stolu časem mohou vejít dítka obě, to asi opravdu ano, pokud budou skromná, ale s kontejnerem vedle do půlky skříně pořádně nevlezete a otevřít vnitřní šuplíky? Máňo zapomeň anebo cvič! [singlepic id=4699 w=420]Design skříně se mi nelíbí, kromě toho, že je kus přes okno, tak je jak z jiného světa. Nálepky mi v tom nepomáhají, naopak skoro zdůrazňují. Imho škoda. A pak se mi ještě ošklivě tluče dezén dveří s podlahou a to na obou stranách – proč zvolen zrovna dezén cosi jako ořech, to mi nějak nejde pochopit. Navíc mi poněkud šoklo, že dveře se otvírají ven (do obýváku) a nikoliv dovnitř, ač uvnitř příhodná konstelace a dostatečně mnoho místa. [singlepic id=4700 w=420]

Rozpaky ve mně budí ale hlavně zásah do obýváku a do ložnice. Nějak to řešit jistě půjde, také trochu divné to bylo i před tím, ale napadá mi, že funkční zóny bude v obýváku nutné prohodit a pak se zmate návaznost na kuchyň a navíc nepůjde vložit ani dost náhrad za zrušený objem šatny, tak jak to např řešil návrh na úpravy s úvěrem. [singlepic id=4701 w=420]Do ložnice už evidentně sotva co vecpou a dokonce mám starost, zda se tam vejde alespoň postel pro mimino (kartonové biodílo je imho dobré tak pro panenku Elly). No… Dětský pokoj mají Kratochvílovi bez vlastních peněz dobrý, ale obývák je nakopnut dvojími dveřmi podle mého strašně a já osobně bych raději hledala nějaký míň bolavý kompromis. Mají, ale co chtěli, náš problém to není.

Mé hodnocení? Samotný pokoj vizuálně na dvě mínus, s pro mě nehoráznou cenou za lamino a snadnou výrobu i montáž za tři. Ovšem za obývák a tudíž celé dílo ze svého pohledu nemůžu dát líp než 4 – nelíbí.

Zdroj obrázků: FTV Prima





okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 12
1
Rena
Reagovat

Na první pohled to není špatný, chválím pohodlnější žebřík i barvy… co se mi nelíbí – ta díra mezi stropem a skříní – je přece na míru, tak proč tam je? Pak ta židle – copak ta je vhodná pro psaní u prvnáčka? Moc otevřených poliček – jak se budou ty vrchní vytírat? Nahoře měly být uzavřené. Chybí mi lampičky u postelí… Do oken k tak malým dětem bych dala barevné záclonky, kor budou li to obě holčičky… ta zelená barva se mi ani nelíbí…mezi 2-3

2
gaira
Reagovat

na pohled je to hezké ale dala jsem za tři, nic moc….
Taky se mi nelíbí ta židle pro prvňáčka , chybí mi lampičky u stolu i u postelí, fascinuje mě že skříň není ani do stropu ani ke zdi, při vysílání bylo vidět že zasahuje do okna a přitom je tam mezi oknem/zdí a skříní fuka. Tradičně jsem zapomněla že to dávají a viděla jsem až druhou půlku takže nevím jestli je skříň jejich nebo ikea?? jestli jejich tak by se měli naučit meřit:-( vždyť jí nemuseli dělat tak hlubokou a mohlo to být super.
Nelíbí se ty římské rolety, vzhledem k ostatnímu působí dost pochmurně.
A zajimalo by mě jestli ta dolní postel na kolečkách má brzdy a jestli se vejde pod tu palandu, kdyby chtěli…jinak mi není jasné proč ty kolečka vlastně má??
Ty horní poličky mi taky nepříjdou moc praktické.Myslím že je vedle postele dělat neměli, spáč tam bude akorát dýchat prach a uklízet jak šílený.
A papírová kolebka pro mininko mi přijde jak špatný vtip. Zajímalo by mě kolik v ní slečna odchovala dětí :-))
Ale líbí se mi to barevně a pocitově, ale 250 tisíc??
Nebýt té skříně asi by se vyhoupli na dva:-D

3
JM
Reagovat

viděla jsem pouze fotky na idnes, takže hodnotím podle nich – zrušenou šatnu považuji za největší zhovadilost, dát do dětského pokoje tak mohutnou skříň, která navíc (alespoň tak se to zdá podle fotek) zasahuje do okna je další nesmysl – mám pocit že se tou skříní zabral přesně stejný prostor který získali spojením pokoje se šatnou. dál by mě zajímalo jak se změnila dispozice – naproti původním dveřím do pokoje byly další dveře zřejmě do ložnice – jak se vyřešil vstup, když podle fotek se zabral celý prostor šatny i chodbičky pro dětský pokoj. a poslední věc – nenašel by se v bytě větší pokoj, který by dostaly děti a celý byt by se prostě přeorganizoval? 60m2 není zas tak málo – my bydlíme ve 4 lidech v 67, předtím v 64 m2 a dá se to řešit

4
okkvp
Reagovat

3 – fotky budou v rekapu

5
jana
Reagovat

Nvm, sardinky, nebylo to moc dramatické, máme cihlovou novostavbu z roku 2005 celkem 64 m2 obytné plochy+ terasa, sklep a garáž a jsem spokojená. Ještě 2 roky budeme bydlet ve 4 a pak se hodlá starší dcera odstěhovat. Pomůžeme ji finančně koupit nějakou maličkou garsonku……každý m2 stojí nemalý peníz:)

6
okkvp
Reagovat

OT – zase mám nějaké neočekávané „sukování“ tož rekap bude k večeru

7
gaira
Reagovat

díky za rekap, nevzdávej to. I když jsem z každého dalšího snu taky smutnější a otrávenější tak tvé rekapy mi vyloudí úsměv na tváři a zvednou náladu.
Tentokrát měním názor a měním hodnocení na 4 -nelíbí.
Díky tomu že jsem viděla až druhou půlku neviděla jsem bourání…na fotkách se zdá že rodinka v rámci boje s prostorem měla posuvné dveře a nebyli ošlivé, narozdíl od těch nových co jsou jak pěst na oko a otvírací do obýváku…to musí být fakt super….proboha proč tam nedali ty posuvné????
Pobavilo mě že nový obývák je koncipován ještě s šatnou ,bez těch dvou dveří…
a musím konstatovat že bych tu skříň neustála…čím dýl na ni koukám tím větší chuť ji mám vyhodit….
a ještě bych si dovolila vyjádřit pochybnost o těch 60m…no ložnice asi není moc velká, ale pokojíček je slušný a obývák bych řekla že je i velký, nevím ,nebo už jsem zvyklá na krcálky? :-))))

8
okkvp
Reagovat

7 – ad šoupačky v novém – to možná nešlo, páč je ta zeď možná nosná. Půdorys tohoto bytu se mi nikde najít nepodařilo, takový byt neviděla jsem, respektive neuvědomuju si – kdoví jak to bylo úplně původně – tedy jak to bylo v místě té šatny – že by chodba tak nějak nikam?

9
JanaV
Reagovat

Chápu, že si pánové chtějí udělat reklamu, ale proč je v rozpočtu jejich nábytek? To jim to Prima zaplatila? To je trochu postavený na hlavu… tak buď si dělám reklamu a nábytek bude zadarmo a nebo udělám nábytek za prachy, ale nebudu mít reklamu….

10
okkvp
Reagovat

9 – tak zas by pak rozpočet byl úplně k ničemu, kdyby v něm tyto položky nebyly – je přece hlavně pro orientaci diváků … reklamu si dělají návrhem

11
gaira
Reagovat

já myslela že šoupačky můžeš mít vždy, buď do zdi do pouzdra nebo na zeď
ale je to fakt zvláštní byt ani nepůsobí jako panelák…
chtělo by to někoho kdo bydí vedle nich aby nám to osvětlil :-)))

12
okkvp
Reagovat

11 – hm, ty předvěšené jsem nějak opomenula, máš samozřejmě pravdu, za skříň by se vešly, stejně už přes okno je i tak, nějakých 7-10cm by už nebyl problém, při výrobě skříně opravdu úplně na míru by nevadilo nic.

Přidat komentář