Panáček v reality show

Den D – Rok, dva a nebo více let poté?

4. Květen 2012 | napsal(a): | reality show: Den D
Investoři 3. řady

Investoři 3. řady

Včerejší díl Dne D byl věnován ohlednutí za některými projekty minulých řad a hlubokým myšlenkám investorů. Některé rozhodně stojí za zapamatování a jiné doporučuji rychle vytěsnit z paměti a tím vyhnout nočním můrám.

V poslední 3.řadě Dne D mohli zájemci o investici žádat až 3 mil Kč. Celkem se investoři ve třetí řadě rozhodli vložit své peníze do devíti projektů.

Připomenuté projekty z minulosti

Japonské topoly

Jaroslav Kašpárek si ve druhé řadě přišel pro investici 1,5 mil Kč. Nabízel 35% podíl v nově vzniklé společnosti. Během prezentace získal k jednání o investici hned tři z investorů  – D. Bérovou, O. Bartoše a M. Rostocka. Každý z nich nabídl 500 000 korun za 12 %, M. Rostock si navíc vymínil přepracovaní byznys plánu. O. Bartoš měl podmínku, že majiteli pozemků, kde budou růst topoly, budou po první dva roky investoři.




Po dvou letech je vše trošku jinak. Společná firma Topolové Farmy se věnuje kromě zakládání produkčních porostů i produkci sadebního materiálu. Její portfolio zahrnuje produkci sadebního materiálu rychlerostoucích vrb a jiných odrůd rychlerostoucích topolů.

M. Rostock se rozhodl svého společníka brzdit v rozletu a držet ho při zemi. Dohoda mezi nimi zní, že se budou věnovat pouze obchodní činnosti a zpracování topolů nechají jiným. Pan Kašpárek se rozhodl prostřednictvím obrazovky sdělit divákům, že většina z konkurentů jsou diletanti. Firma bude ve Francii zakládat zkušební plantáž. Podle webových stránek společnosti se z pana Kašpárka stal pouze obchodní zástupce pro ČR. Důvod proč se ostatní dva investoři do projektu nezapojují či nezapojili nám sdělen nebyl.

Brain2Win

Původně se projekt jmenoval Neuromarketing a do Dne D s ním přišel Tomáš Zdechovský. Do projektu ve 12. dílu druhé řady investoval I. Pilný a líbil se mu natolik, že za 15% podíl neváhal zaplatit 2 mil Kč.

V ohlédnutí si Ivan Pilný své rozhodnutí pochvaluje. Už si moc projev pana Zdechovského ve Dni D nepamatuji, ale v sestřihu se zadrhával.

Autoporadce

Ivan Doubek a Lukáš Svobodník přišli do pořadu prezentovat svůj aukční server zaměřený na dražby aut. Jejich prezentace byla srozumitelná a stručná, vysvětlili jednoduše, jak se dobrali svých čísel a bez váhání odpovídali i na doplňující otázky. Žádali 800 tis Kč. M. Novákovou a I. Pilného sice  nepřesvědčili, ale zbývající tři investoři zájem projevili. Jako první dala nabídku 400 000 Kč za 10 % D. Bérová, M. Rostock a T. Okamura ji následovali. Oba podnikatelé se tak ocitli ve vysněné situaci, kdy si mohli z investorů vybrat. M. Rostock jim nabídl synergii se svými jinými projekty, D. Bérová zkušenosti v oblasti internetu a své kontakty, T. Okamura zkušenosti v oblasti PR. V tu chvíli došlo k další nečekané situaci. M. Rostock dal totiž najevo, že spolupracovat chce na případné investici výhradně s Danou Bérovou a ta vzápětí vydala podobné prohlášení. T. Okamura se proto vzdal a přání kolegů akceptoval. Ivan Doubek s Lukášem Svobodníkem tak měli rozhodování ulehčené. Přistoupili na podmínky D. Bérové a M. Rostocka a získali tak pro svůj byznys dva silné investory v oblasti internetu.

V posledním díle třetí řady se projekt Autoporadce také prezentoval. Velmi zjednodušeně takto – prodej 80 vozidel týdně. 65 zaměstnanců. Spokojenost M. Rostocka s manažerským týmem. Očekávaný obrat na letošní rok 40 mil. Nabídka stavebních a zemědělských strojů. Možnost obchodovaní s vojenskou technikou.

Po delší době už to tak růžově nevypadá. Celá strategie se změnila, společnost zeštíhlela a  rozhodla se napřít své síly do nabízení e-aukcí jiným firmám. Společnost dnes vystupuje pod názvem Tendromat.

DisCryptor

Před investory předstoupila dvojice mladých podnikatelů-informatiků Jakub Mahdal a Pavel Krátký s nabídkou 10% podílu ve společnosti Cosect za 500 tis Kč. Firma Cosect vyvíjela bezpečnostní software pro jednotlivce i firmy. Dnes už najdete celý projekt na webu pod názvem Safetica. Nejvíc nedůvěřivým zaměstnavatelem je nejspíš M. Rostock, a proto se rozhodl do společnosti investovat. Společnost pronikla na trhy v USA a Japonsku. Distributory má ve 42 zemích po celém světě. Podle slov pana Rostocka se v těchto měsících rozhoduje o bytí a nebytí společnosti.

související odkazy: motejlek.tv: Jakub Mahdal má našlápnuto mezi miliardáře

Limitované edice fotografií

Investoři – D. Bérová, M. Rostock. Investice – 500 000 Kč,- za 50% podíl do splacení investice, následně 20% do roku 2020. Po tomto datu klesne podíl na 10% (bez odkupu – pouhé snížení podílu). Společnost vystupuje pod názvem THEditions. Na projektu dnes pracuje jen jeden z tvůrců –  Jan Vojtek. Druhý pán z prezentace Američan Todd Forsgren dostal nabídku učit na vysoké škole ve Spojených státech a na projektu se podílí už jen zviditelněním v zemi za velkou louží. Společnost nabízí fotografické tisky nebo nafocené grafiky.

Pro M. Rostocka je firma hobby projektem a neočekává od toho zbohatnutí. Pán si též rýpnul do české a slovenské střední třídy. Nemá si kupovat obrázky z Ikea, ale investovat do „pravého“ umění v limitované edici.

GoPay

Univerzální platební brána/Elektronická peněženka – projekt, do kterého nikdo z investorů v pořadu své peníze nevložil.  Ihned po natáčení kontaktoval M. Rostock a D. Bérová  autora projektu P. Schwarze a začala dlouhodobá diskuze. Po určité době zůstal v projektu zainteresován pouze M. Rostock. P. Schwarz nastavil takové podmínky, které akceptoval pouze Mistr Sorry. Do projektu vložil asi 1 mil Kč.

GoPay má dostat nebo již dostal od ČNB licenci na převod většího množství peněz. P. Schwarz zve schopné programátory do jižních Čech ke spolupráci na pěkném projektu.

Echoz

Využití odpadního tepla v provozech pomocí rekuperačních jednotek. Výměníky tepla Echoz mají využití všude tam, kde mají klimatizaci, chladící zařízení nebo tepelné čerpadlo.  Další z projektů, které investory nezaujal při natáčení. Tvůrci nedokázali potencionálním partnerům vysvětlit svůj projekt, a tak se jejich prezentace ani neodvysílala. M. Rostock sice o projekt zájem projevil, ale nikdo z kolegů se k němu nepřipojil. Zdeňka Ehrlicha a Ladislava Eichlera  kontaktoval po natáčení a asi po půl roce dlouhé vzájemné komunikaci se do projektu odvážil vstoupit.

Zdravotní židle

Do distribučního projektu v minulosti investoval O. Bartoš a D. Bérová. Jasná reklama a promo.

Brake2Win

Před investory v minulosti předstoupil se svojí prezentací i Ivan Pilný. Softwarový projekt k hluboké analýze tenisových úderů, pohybu po hřišti, chyb a výhod hráče. Do projektu se rozhodl investovat T. Okamura a M. Nováková. I. Pilný se rozhodl spojit software k analýze tenisové hry se dalším projektem do kterého investoval. Jedná se o výše zmíněný Brain2Win. Podle M. Novákové je v projektu příliš mnoho společníků a aktérů. Dovolil bych si tvrdit, že jde o malou narážku na našeho „budoucího prezidenta“, ke kterému neměla příliš vřelý vztah.

Díl se letmo dotkl i projektu Krkouni do které investovaly obě ženy. Šlo spíš o menší promo, než o nějaké zásadní informace o společnosti.

Značná část pořadu se věnovala ohlednutí investorů za svým působením v pořadu. Většina hlubokých myšlenek, byla podbarvena emotivní hudbou. Podle některých investorů bylo poznat, že se do třetí řady hlásili zájemci s dobře připravenými projekty. K prezentaci všeho není na těchto stránkách dostatek prostoru, a proto doporučuji zájemcům o více či méně důležité rady shlédnout díl na webu ČT. Licence na internetové vysílání je pouze 3měsíční a proto neváhejte.

Náš „budoucí prezident“ si dovolil pronést zajímavou spekulaci. Pořad má pro sledující diváky pravděpodobně spořící efekt. Nejspíš něco jako stavební spoření.

Obzvlášť mne zaujala úvaha Mistra Sorry. Podnikatel podle něj své zaměstnance živí, posílá jim každý měsíc peníze a měli by být vděčni že jim práci dal. Už zapomněl dodat, že zaměstnanec dostává svůj plat za činnost prováděnou pro podnikatele/zaměstnavatele a nebýt zaměstnanců, musel by vše dělat sám.

Mnoho projektů nezačalo kvůli nedodržení dohodnutých podmínek. Buď se lidé nechtěli naplno věnovat projektu a opustit stále zaměstnání, nebo investici zhatil dluh, který by mohl v budoucnosti ovlivnit investované peníze.

M. Nováková je nyní zainteresovaná už jen ve dvou projektech. Pravděpodobně se jedná o Krkouny a Brake2Win..

Představení nových investorů jsme se dočkali až na závěr, a to ve velmi zjednodušené formě a délce cca 90 sekund. Očekával jsem několik otázek na tělo. Třeba proč jdou do pořadu, s jakým očekáváním apod. To, na co jsem se nejvíc těšil, tam vlastně nebylo, a proto si na bližší seznámení s investory musíme počkat do příště.

Den D

Diskuze k článku

Počet komentářů: 4
1
okkvp
Reagovat

díkes za rekap

Reagovat

I já děkuji za shrnutí. Snad 4. řadě Dne D moc neuškodí fakt, že byla natáčena již před mnoha měsíci a tedy vývoj daných projektů je už o dost jinde, než když byly prezentovány v TV.

3
AAA
Reagovat

než 3x odkazovat pod anchorem Den D na kategorii bych uvítal odkaz na epizodu :-).

Přidat komentář