Panáček v reality show

Jste to, co jíte (12.4.): Marek a jeho kila tuku z fast foodu (7.díl, 6. série) + rekap

12. Duben 2012 | napsal(a): | reality show: Jste to, co jíte

[singlepic id=4089 w=420]
Marek (23) je na první pohled sympaťák. Inteligentní společenský student VŠ, který ví, co chce. Stravuje se ovšem jako typický student – v restauracích a fast foodech. Svého času v jednom známém fast foodu i pracoval – a právě odsud si odnesl nejen lásku ke smaženým rychlovkám, ale i pořádný „batoh“ tuku na břiše. Váží 145 kg a to už přestává veškerá sranda.

Příčiny obezity

Miluje i tradiční českou kuchyni: omáčky, knedlíky, bůček, tatarák a maso obecně. Když mu porce v restauraci nestačí, dopřeje si ještě hamburger. Ostatně vystudoval technologii masa a teď je 3. rokem na VOŠ, obor „výroba nápojů“. Jednou by rád vlastnil dobrou restauraci s pivovarem. Pivečko má Marek také rád a nepohrdne ani tvrdým alkoholem. Totální absence pohybu a genetická dispozice, to jsou další příčiny jeho tloustnutí.




[singlepic id=4087 w=420]

Bandáž žaludku – reálná hrozba, která ho přivedla do pořadu

Jeho špatný životní styl se už stihl podepsat i na jeho zdraví. Zvýšený cholesterol, krevní tlak, tuky v krvi, zadýchávání. Ze své obezity ale nemá velké komplexy, hlavní motivací proč zhubnout je pro něho zdraví. Marek byl totiž nedávno u lékaře a ten mu doporučil bandáž žaludku. Do té doby nijak výrazně nepřemýšlel o tom, že by se sebou měl něco zásadního udělat, doporučení lékaře ho ale vyděsilo. Bylo také hlavním motivem, proč se Marek přihlásil do pořadu Jste to, co jíte. Rád by zhubl alespoň na 100 kg a zdravotně se dal víc do pořádku. Chtěl by si zlepšit kondičku, dosahovat lepších sportovních výkonů a nezadýchávat se. Jeho snem je vejít se do brankářské výstroje a chytat proti nějaké hokejové hvězdě z Kladna. Je možné, aby se mu tento sen splnil?

Bandáž nebo změna návyků

Od mala snědl, co viděl. S jídlem nemá problémy ani dnes, což se podepsalo na jeho postavě. Nejenom že se cpe v rychlém občerstvení, ještě je i milovníkem piva. 5-6 kousků je jeho běžná norma. Doktor, který mu nabízel bandáž, uvedl, že jiný způsob hubnutí u něj nevidí, nedokáže prý změnit stravovací návyky. Naši odborníci vedle vyváženého stravování trvají i na abstinenci a zvýšení pohybové aktivity.
Marek 145,5 kg [singlepic id=4102 w=420]

Trest za porušení pravidel

Dlouho přemýšlel, a pokud ho opravdu vyberou a on zklame, předplatí si hodiny aerobiku se ženami. Kateřina navrhuje ještě dámský úbor a květinu do vlasů. Při jeho postavě ale asi nějaké poskakování vhodné zrovna dvakrát není.
Jak se na něm jeho životospráva podepsala?
Tělesného tuku by měl mít maximálně 20kg, aby byl dle slov Havlíčka „masité prase“. On však tahá celých 53,5 kg. Má podprůměrnou pohybovou aktivitu, čemuž se asi nikdo nediví.

Lustrace lednice

Marek vystudoval obor – technolog masa, dobře ví, co má paštika obsahovat. A přesto nečte etiketu a kupuje si nekvalitní náhražky. Podezřelý je i kečup, kečupová omáčka je na tom lépe. Hotovka kuře na paprice je pěkný hnus, který si o kvalitním mase může nechat zdát. Jahodová pomazánka z Polska také neprošla. Nechybí ani ztužený pokrmový tuk, známý to jed. Vločky s ovocem jsou pouze nekvalitní a přeslazená drť. Instantní polévka a těstoviny nemají šanci se svým složením uspět. Přichází na řadu špajz a nádherná zásoba – 22 piv, 7 l vína a ocet. Paráda!

Stůl hrůzy

Naházené jídlo bez ladu a skladu. Hromada potravin, litry piva a sladkých nápojů. Celkově to Markovi pěkně páchne. Denní příjem – 4000 kcal. Z toho je 165 g tuku, norma uvádí 80-90 g. Za měsíc utratí kolem devíti tisíc jen za jídlo, o víkendech si na to vydělává. Při tomto stravování játra tukovatí, cévy kornatějí, mozek se málo prokrvuje, obaluje se tukem a má sedativní účinky. Marek je proto unavený a ospalý.
[singlepic id=4103 w=420]

Hra na žaludek

Názorná ukázka, jak to vypadá v jeho žaludku, když se dvacet dní v měsíci stravuje po fast foodech. Žaludek představuje velká nádoba a můžeme ji začít plnit – 3 kg mouky, 3 kg cukru, 260 g soli (denní norma je 5-8 g), 3 800 g oleje, 8 kg mletého masa. Vlákniny je 440 g, ta pochází z mouky, ale mělo by jít být jednou tolik.
[singlepic id=4104 w=420]

Zdravý stůl

Sice nezná brokolici, ale jinak se celkem orientuje. Překvapila mě hromada ovoce a zeleniny.
Bandáž žaludku definitivně zavrhnul, i když je její úspěšnost 70%. Metoda našich odborníků je úspěšná jen u 5-10% hubnoucích. I přes zákaz alkoholu a strašáka v podobě pohybu se rozhodl pro změnu životního stylu.
[singlepic id=4105 w=420]

Pohyb a zas jen pohyb

Martin Šťastný je tu od toho, aby ho naučil správně cvičit. Série na zahřátí, posilování a hlavně si hlídat tepovku. Veslovací trenažér je jeho, rovnou si ho může odnést domů a poctivě denně cvičit.

Nákup a vaření s Petrem a Robertem

Nákup surovin patří ke klasice. V mase se Marek orientuje, tam problém není. Nakoupit a rychle do kuchyně.

Steaky s čočkou a avokádovým dipem

Suroviny – steaky:
Hovězí svíčková
Hovězí roštěná
Jehněčí kotletky naložené v oliv. oleji, česneku a tymiánu
Krůtí prsa
Vepřová kýta
Telecí maso
Postup: Maso nakrájíme na asi 4cm steaky. Jemně opepříme a necháme na pánvi asi 3-4 minuty z obou stran péct. Poté maso na chvíli vyndáme z pánve a necháme odpočinout. Po 3 minutách vrátíme maso na pánev a ještě krátce dopečeme. Hotové maso nakrájíme na tenké plátky, jemně osolíme a zakápneme olivovým olejem
Stejným způsobem můžete připravit jehněčí kotletky, hovězí roštěnec, telecí maso. Vepřové, krůtí a kuřecí maso musíme nechat úplně propéct.
[singlepic id=4106 w=420]

Avokádový dip:

Avokádo 1kus, chilli paprička, olivový olej, šťáva z půlky citronu nebo čtvrtky grepu.
Postup: Avokádo oloupeme a důkladně rozmixujeme, nasekáme jednu chilli papričku, vmícháme lžičku olivového oleje a zakápneme šťávou z citronu nebo grepu. Jemně osolíme.

Čočka:

černá čočka Belluga 300g, šalotka 3ks, rajčátka 2ks, zázvor
Postup: Černou čočku Beluga vaříme 10 až 15 minut a po té ji scedíme. Na trošce olivového oleje osmahneme šalotku, přidáme nastrouhaný zázvor. Přisypeme čočku a promícháme. Vložíme nakrájená rajčata a ještě krátce prohřejeme. Nakonec jemně dosolíme.

6. týden

Režim mu nedělá problémy. Cvičí, chystá si jídlo, nakupuje. Jediné, co mu chybí je pivo. To si v budoucnu dá, ale v daleko menší míře než dříve. Maminka ho o víkendu ve změně podporuje. Celá rodina se přizpůsobila. Marek jí musí ale kontrolovat, maminka moc solí.

8.týden – plnění snu

Hokej má rád, ale bruslení mu moc nejde. Rád by si zachytal v bráně proti nějaké hvězdě. Má šanci si vyzkoušet, jaké to je na ledě a má i trenéra.
[singlepic id=4107 w=420]

11.týden – ples školy a přepadovka

Oba naši odborníci ve společenském oděvu jdou na kontrolu přímo na ples. Kateřina zvolila černou toaletu doplněnou kožešinovým boa s rudou saténovou mašlí. Mě tím zrovna neoslnila, navíc šaty mohly být delší a šperk, který zvolila je zbytečně masivní, hlavní ozdobou je boa. Marek nezhřešil, pivo ani alkohol si nedal. Ale chuť na pivo ho neopouští. Neochutnal ani z nabízených dobrot a žvýká v kapse ukryté rýžové chleby. Taneček s Kateřinou a pochvala – obstál.

Plnění snu

Brankářskou výstroj obleče bez problémů, může se tedy postavit do brány a hrát si na brankáře. Nájezdů se ujala hvězda kladenského ledu Pavel Patera. Nechybí společné focení a podepsaná hokejka na památku.

Finále

S pohybem se skamarádil, odrazilo se to na svalové hmotě na nohách a pažích. Dál by se měl zaměřit na prsa a břicho, tam má zatím pořád deficit.
Výsledky :
Z původních 145,5 kg se dostal na 120 Kg. Zhubnul 25,5 kg, z čehož je necelých 23 kg tuku, zbytek aktivní hmota. Přes břicho „splasknul“ o 19 cm, na bocích ubyly 4 centimetry.

[singlepic id=4108 w=420]
[singlepic id=4109 w=420]
[singlepic id=4110 w=420]
Kateřina i Petr jsou z jeho výsledku nadšeni. Petr si s Markem potykal při vaření, Kateřina mu ho nabídla nyní. Věří, že to má v hlavě srovnané a nepoleví ani v budoucnu.

Zdroj obrázků : PR odd FTV Prima, archiv iPrima.cz

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Jste to, co jíte

Diskuze k článku

Počet komentářů: 15
1
koc
Reagovat

fuj az sem se lekl .. to mi Ajdo nedelej .. strcit to velike bricho hnedka nahoru cloveku pod nos

Reagovat

:D to já koci schválně, aby ses u pc nepřejídal… jako já! Já když píšu rekap k JTCJ, mám strašné chutě, sladké, slané, tato RS je pro mě riziková :D

Ten kluk potřebuje sundat tak 60 kg, moc tomu nevěřím.

3
Tomas
Reagovat

I
tak to jsem teda zvedav 145 to je hodne
o jidelnicek co mu p Havlicek
predepise bych mel zajem , kde jsou ty jidelnicky na webu, hledal jsem toho kamionaka a nenasel
II
sledoval jsem porad kde Havlicek soutezil s blondynou
a bohuzel prohral, priznal jogurt a cerealie.
kdyby si dal panaka na lacno pred startem mohl byt uspesnejsi skoda ze se nezeptal

dekuji T.T.
fanousek poradu

dekuji T.T.

4
KK
Reagovat

mno, ta první fotka je teda pěkně jedlá:-D moc hezky vyfocený.. každopádně by mě zajímalo, kde bere peníze na žívení se v fast foodech? Taky studuju a do těhle „jídelen“ jdu jednou za uherskej rok, když mám na něco fakt obří chuť, páč to docela leze do peněz..

Reagovat

3 Tomas,
jídelníčky jednotlivých účastníků jsou určené pouze pro ně, nikde je nenajdeš. Jediná možnost je, nechat si za peníze sestavit vlastní.
Po internetu koluje tato verze http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=6540 , ale zda je to přímo od Havlíčka, těžko říci.

6
okkvp
Reagovat

tedy fujtajbl fialovej co mu to tam v tom škopku míchali

7
jaruna
Reagovat

Jídelníček od Havlíčka bude stoprocentně na míru, váhu, množství tuku v organismu a taky druhu pohybu. Nebude to žádný prefabrikát.

8
anja
Reagovat

taky to te´d sleduju. V poslední době mě začíná pěkně štvát ty reálné ukázky takzvaného stolu hrůzy. Tolik jídla co se tam naskládá jen pro moment na kameru a pak se to všecko vyhodí……

9
X
Reagovat

Borec prekvapil, cekal jsem zase nejakeho radoby soumena jako byl ten idiot z Brna v predchozi rade. Chtel bych ho videt treba za rok, dva. Nicmene maminka je docela stihla, zajimalo by me jake geneticke dispozice meli na mysli…

10
Ywetta
Reagovat

Nechápu toho doktora co mu chtěl vnutit bandáž žaludku,barbarství.Markovi věřím, že to už má vše pod kontrolou,bezvadnej chlap.

11
chleba s máslem
Reagovat

Tohle je rozumnej kluk, žádnej arogantní pozér jako ten blbeček z Brna. Fakt udělal velkej pokrok!! Moc mu to přeju!

12
Ajda
Reagovat

Kluk překvapil, hlavně aby to dodržoval i nadále, nejen do požadované váhy. Pak má vše zpátky.

ad jídlo – kdysi Havlíček v nějakém rozhovoru řekl, že používají prošlé potraviny, ale tomu se mi nechce věřit. Osobně mám radši, když je stůl hrůzy „naporcovaný“.

13
anja
Reagovat

10 Yweta, takhle to úplně běžně u lékaře funguje. Bandáž? žádný problém! uděláme!… lékař si zaoperuje, je to celkem jednoduchá operace na zdravém těle, pojišťovna to zaplatí… bandáže jsme tu už řešili někde u minulých dílů a je fajn, že to bylo teď tak dobře všechno rozebráno. Tleskám tvůrcům!

a genetické dispozice pro obezitu a s ní spojené zdravotní další komplikace máme dost tak jako všichni. V každé rodině se najde předek, který má diabetes, cholesterol, kardiovaskulární problémy atd atd

Klučina šikovný až mě dojal. A toho oblíbeného pivka se do budoucna vzdávat nemusí, když si to ošetří přiměřeně :)

14
Jitka
Reagovat

Marek mě moc překvapil a je fakt dobrej. Hlavně se mi líbil jeho přístup a pevná vůle, kéž i já bych ji měla:-)

Přidat komentář