Panáček v reality show

Star Dance – v porotě zasedne i Michael Kocáb

6. Září 2006 | napsal(a): | reality show: StarDance

Světově úspěšná taneční show Star Dance aneb Když hvězdy tančí (formát BBC Strictly Come Dancing), kterou od konce října každou sobotu nabídne Česká televize se nezadržitelně blíží svému uvedení na našich obrazovkách. Celkem osm tanečních párů vytvořených z profesionálních sportovních tanečníků a osmi našimi celebritami se už v nejbližších dnech začnou tvrdě připravovat na svá první vystoupení v soutěži. Je tedy nejvyšší čas na novinky za zákulisí této show.

Složení poroty

Známe už jména těch, kteří zasednou ve čtyřčlenné porotě show. Kromě hudebníka a podnikatele Michaela Kocába v ní zasedne i baletní mistr, choreograf a herec Vlastimil Harapes spolu s odborníky na standardní a latinskoamerické tance Evou Bartůňkovou a Zdeňkem Chlopčíkem.

Další novinka je pro fanoušky reality show docela děsivá, ale v Česku už to tak zkrátka chodí, že ti neúspěšní a odpovědní za televizní průšvihy se rychle oklepou a pokračují vesele dál ve své činnosti, a tak ve štábu najdeme na pozici hlavního dramaturga Jana Potměšila, ano toho Potměšila, který dělal hlavního dramaturga i takovým televizním „hitům“ jako byli VyVolení 2 a BAR. Nezbývá nám asi nic jiného než se dát na modlení a nebo možná rovnou začít praktikovat woodoo.

Soutěžní páry – celebrita a profesionální tanečník

Jolana Voldánová (moderátorka) a Jan Tománek
Jana Švandová (herečka) a Zdeněk Fenčák
Mahulena Bočanová (herečka) a Jaroslav Kuneš
Helena Zeťová (zpěvačka) a Eduard Zubák
Tomáš Dvořák (atlet) a Kamila Tománková
Roman Vojtek (zpěvák) a Kristýna Coufalová
Václav Vydra (herec) a Petra Kostovčíková
Jan Čenský (herec) a Tereza Bufková

Tyto páry soutěží v živé vyřazovací soutěži, každý týden s novým tancem (viz článek), pokud nejsou vyřazeni ze soutěže. Myslím, že je docela škoda, že Česká televize nesáhla po některé zahraniční hvězdě ze Slovenska, podobně, jak to udělala televize Markíza, která připravuje stejnou show pod názvem Tanečná horúčka a angažovala Helenu Vondráčkovou a Kateřinu Brožovou (viz článek)
Vítězný pár je vyhlášen králem a královnou sálu a obdrží trofej.
Moderátory taneční show budou Marek Eben a Tereze Kostková (viz článek)

A jaký bude systém vyřazování?

Pár s nejnižším dosaženým hodnocením je na konci každého pořadu vyřazen ze soutěže, s výjimkou prvního týdne. Hodnocení je rovnoměrně rozděleno mezi porotce a diváky doma, čímž je zajištěno, že není možné předvídat, jaký skutečně bude konečný výsledek každého dílu soutěže.
Po odtančení páru každý porotce zveřejní své hodnocení (1-10). Výsledky se ukazují na tabulkách. Maximální počet bodů, které může porota udělit, je 40, protože jsou v ní čtyři porotci. Poté, co odtančí všechny páry, vytvoří se podle počtu dosažených bodů výsledné pořadí. Pár s nejnižším počtem bodů od porotců obdrží 1 výsledný bod a pár s nejvyšším počtem bodů od rozhodčích získá 8 výsledných bodů. Pokud bude v soutěži již jen 6 párů, maximální počet výsledných bodů, které je možno udělit, je 6.
Postup vyhodnocení diváckých hlasů probíhá stejně jako v případě známek od rozhodčích, tj.: pár s nejnižším počtem hlasů diváků dostane 1 bod a pár s nejvyšším počtem diváckých hlasů dostane 8 bodů (pokud ještě soutěží 8 párů).
Takto přidělené body od rozhodčích se sečtou se stejně získanými body od diváků – ale neukážou se veřejnosti – a pár s nejnižším počtem bodů je vyřazen ze soutěže. V případě shody bude zachráněn ten pár, který získal vyšší počet bodů na základě diváckého hlasování.

Použity materiály České televize

StarDance

Diskuze k článku

Počet komentářů: 8
1
Atomový hovado
Reagovat

Malá drobnost. Společenský tanec bylo označení pro obě skupiny soutěžních tanců. Správné označení v současnosti je sportovní tanec, který se dělí na dvě skupiny – tance standardní a latinskoamerické.

Co se týče poroty, tak nevím co v ní dělá Kocáb. Není to žádný odborník přes tanec a kvalitních trenérů a porotců máme v zemi dost, aby nemusel tanec odborně hodnotit člověk, který o tom nemá ani páru. Chlopčík a Bartuňková jsou velcí odborníci na latinskoamerické tance a zvládnou v pohodě i tance standardní. Horší to bude u Harapese, který se maximálně může soustředit na „umělecký projev“ a možná držení linií. Jinak i on není odborníkem přes sportovní tanec.

Vybraní tanečníci (nikoli celebrity) jsou na špičkové úrovni, jen nevím, co čekat od Fenčáka a Tománkové. Fenčáka jsem tancovat neviděl a Tománková vyučuje techniku tance.

2
Toony
Reagovat

Atom. hovado: Dík za upozornění – opraveno.
Je to hlavně zábavný pořad, ne klasická soutěž, proto je v porotě i někdo ze „showbyznysu“ – a vpodstatě by v porotě měl byt naprostý laik, který by měl říkat názory podobných lidí, co sedí u obrazovky – Harapes tam asi bude za hodného a chválit – a odborníci by divákovi měli přiblížit, co je složité a co taneční pár zvládnul a kde udělal chybu.

btw. chtěl bych se pokusit najít autora/autorku, s tanečními znalostmi, který by byl ochotný psát o Star Dance články – myslím, že by to mohlo být zajímavý, když o tom bude psát někdo, kdo má páru o tom, jaká je to dřina
Takže jestli má někdo zájem, tak se ozvěte.

3
Kvetova
Reagovat

Těším se na sobotní večery, byli jsme u TV spokojeni. Nechápu v porotě M.Kocába, nechtěla bych ho vidět tančit, není spravedlivý ani vtipný je tam pro penízky? Líbila se mi dvojice R.Vojtek s K.Coufalová, které porota ukřivdila. Pořad má malý švih. HK

4
HanaRousova
Reagovat

kde prosím seženu lístek na Star Dance. Děkuji Rousová

5
HanaRousova
Reagovat

Kde seženu lístek na Star Dance. Děkuji R.

6
jgjg
Reagovat

hustý

7
anonym
Reagovat

Je to super moc ste mi pomohli. Diky

8
Eva Dvořáková
Reagovat

Dobry den, kde prosim sezenu listek? Dekuji

Přidat komentář