Panáček v reality show

Jak se staví sen – Moderní duše obrovského obýváku (6/12) – rekapitulace a recenze

14. Únor 2012 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

Vážení, doufám, že jste v sobotu neváhali a na výroční, 150. díl Jak se staví sen jste se dívali. Prima nám do něj přichystala několik překvapení. Viděli jsme působení dvou nových designérů. Jak možno z titulku tušit, zařizoval obývák určený pro mladý pár. A tady nás čekalo další překvapení, protože Míša Doubravová a Milan Peroutka nejsou lidé neznámí. Jde totiž o dobře známou účastnici pěvecké RS Robin Hood – cesta ke slávě a jejího přítele, známého z mnohých seriálů, reklam a zábavných pořadů. Rekapitulace, recenze, ANKETA




Oficiální anotace k pořadu praví, že Michaela a Milan jsou sympatičtí mladí lidé, kteří začínají společný život. Míša (20) studuje konzervatoř – obor herectví a hraje v divadle. Svou práci miluje, ale kromě toho ráda chodí i ven se psem, vaří, připravuje saláty… Milan (21 let) studuje Vyšší odbornou školu informačních služeb, studijně byl dva semestry v Německu. Rád a prý dobře zpívá – díky tomu se poznali s Míšou na letním hereckém soustředění. Míša si přestěhovala své věci k Milanovi, ale oficiálně spolu budou bydlet až po dokončení proměny obývacího pokoje.

Na ofiku se dočteme, že „prostor, který si přejí přetvořit, je v současnosti zimní zahradou“. Anotace dodává, že místnost je velká bezmála jako taneční sál, ale je takřka prázdná, studená, nemoderní, jako vystřihnutá z osmdesátých let minulého století.

[singlepic id=3455 w=209] [singlepic id=3456 w=209]
[singlepic id=3457 w=209] [singlepic id=3458 w=209]

Další foto v externí galerii zde

Míša s Milanem si prý přejí moderní, příjemný obývací pokoj v barvách podzimu – zelené, hnědé a béžové. Chtějí jen nezbytně nutný nábytek, mají rádi prosté, soudobé tvary, světlo, hodně dřeva nebo dřevěného dekoru a zajímavé, nezvyklé detaily. Jak jejich loňský předvánoční sen splnila nová designérská dvojice Michaela Procházková a Ladislav „Bivoj“ Kožíšek na to se podrobněji podívejme právě teď.

Jsme v Záběhlicích na kopci, v domě Milanových rodičů

V domě z osmdesátých let. Mladí tu mají v nejnižším podlaží k dispozici malý byt – 2+ kuchyň v předsíni. Pokoj, který má Dekotým přetvořit je velký 35 m2, otočený na jih, výhled do zahrady a tam kde oku stromy nebrání, se pohledu otvírá údolí Hamerského rybníka a za ním panorama sídliště Na Chodovci a Spořilov (lidské oko ale nemá dlouhé sklo a kamerou předvedené panorama bez dalekohledu takhle samozřejmě nevnímá).

Aby se mohlo proměňovat, musí se napřed vystěhovat. Tož to jde celkem snadno, původního zařízení není mnoho. Než se vystěhují i velké skříně a odhalí působiště pavouků, tak se dozvídáme co, že se s místností stane. Krb se líbí, jen se vylepší , podlaha z terasa by byla v obýváku úlet, nahradí ji dřevo ořechu a celý pokoj rozdělí na tři zóny – obývací, jídelní a relaxační.

Plán práce? Vybourat futra a pak se vrhnout na sádroš. Nad okny se z něj vyrobí kastlík pro schování tyčí závěsů a aplikaci LED pásků, místo skříní se z něj vyrobí policová nika. Krbu se prodlouží podesta a obloží se kamenem. Jak se designeři v přípravě činili je vidět na vizualizacích jako živých. [singlepic id=3472 w=420]Ale už se bourá, už se staví. A vyhazují pojistky. [singlepic id=3473 w=420]Krb dostává onen lepší kabátek a sádrokartonáři už taky skoro končí [singlepic id=3474 w=420]

Pravá chvíle jít vybrat podlahu a diváka přitom trochu zmást. [singlepic id=3475 w=420]Showroom PARKET ATELIER EXCLUSIVE, je sice věnován zejména špičkovým 2-vrstvým dřevěným podlahovinám, ale z produkce Berry floor tam mají hlavně laminát. Nevadí. Bivoj si dřevo do Záběhlic prosadí, okouzlila jej tam ta úplně největší bomba. [singlepic id=3476 w=420]

Řemeslníci se tuží s prací do noci – už se maluje [singlepic id=3477 w=420]Pokládají podlahu. Kop čut už jede parotěsná folie, kop čut na ni mirelon a už se BerryLOC®-kají lamely. [singlepic id=3478 w=420]Instalují se hodiny, montují světýlka, stěhuje se nábytek. [singlepic id=3479 w=420]

Akorát čas na jednu zajímavou reportáž. „Naši“ mladí měli štěstí na byt od rodičů, ale co ti méně štastní? Doba je prý plná mýtů o drahých bytech. Ale né, co třeba startovací byty developerské firmy (geosan) Poví nám o nich paní project managerka , inženýrka Jitka Krajdlová, štábem vtipně přejmenovaná na Krajdovou. Propagací 30 leté hypotéky na malometrážní byty 30-50m2 od 1,8 mil si o to říkala. [singlepic id=3480 w=420]Lenochům to semsviňsky spočítám. Za třicet let přeplatíte nákupní cenu na úrocích o celý jeden milion, a na tržní ceně se to vůbec neprojeví . I výhody to samozřejmě má. Například si můžete být téměř stoprocentně jistí, že v takové kuní noře vám děti na krku dlouho viset nebudou a až to v těch cca pětapadesáti stresem uštvaný konečně doplatíte, tak oceníte, že na stará kolena je to veliké tak akorát.

Ale vraťme se ke štastným. Ellen Benešovská je použitým osvětlením v Záběhlicích nadšená – bodejť, však jim to jako zástupkyně Osram sama prodala. A navíc kdo z diváků by netoužil – LED pásky na dálkové osvětlení, výběr barvy tlačítkem se neomezí jen na jednu jednotnou, barevně se může i blikat a každý úsek jinak. [singlepic id=3481 w=420]

Noví designeři se osvědčí – před předáním mají dokonce čas si číst knihy nakoupené na kila, od jednoho titulu. [singlepic id=3482 w=420]
Nebo, žeby z Prima fundusu? Že by takhle nějak udal knihy spisovatel Paroubek? (asi proto mi PR Primy orig foto nepošlou)

Jak se pokoj za 213 tisíc tedy vyvedl? Podle Cejnara se účastníci zblázní.

[singlepic id=3484 w=209] [singlepic id=3485 w=209]

[singlepic id=3486 w=420] [singlepic id=3487 w=420] [singlepic id=3488 w=420]

[singlepic id=3489 w=209] [singlepic id=3490 w=209]

Další foto v externí galerii zde

A co na to diváci, ti se také zbláznili? No doufám, že u televizí se tolik nevášní a k vyjádření vám bude stačit naše Anketa.

Pro zvídavé tu mám ještě info ke kuchyni. Kde ji Milan s Míšou mají nevíme, výklenek vstupu nedhalí strýček Google ani teta Marushka. [singlepic id=3483 w=420]Nicméně je z fotek jasné, že stůl ke konzumaci se jim tam vážně nevejde. Ovšem cesta s jídlem od sporáku na stůl bude nejspíš drobet dlouhá a složitá i s pouhým salátem.

Duše obýváku propadlá peklu

Hlavní je nevybočit z koncepce pořadu – podivné šaškárny a amatérské deklamace kostrbatých textů, designová nuda a šeď

Nám pravidelným už je dávno jasné, že koncepcí pořadu je vyrábět interiery jako znárodněný Baťa cvičky Jarmilky, které jsme my starší měli na tělocvik povinné (přes všeobecnou nenávist dětí i ortopedů ) a které byly tak oblíbené, že se rozšířily i do Polska.

Výsledek proměny mě nepřekvapil. Portfolio nových designerů jsem na netu projela už o pár týdnů dříve a tudíž jsem vlastně přesně tohle čekala. Přesto tahle proměna mým spisovatelským buňkám zas dala pořádně zabrat a mnohokrát jsem přepisovala. Jsem totiž hodně znechucena neboť má představa o řešení prostoru je diametrálně odlišná od výsledku. Já totiž nevidím mladý, ale ani mladistvý interier, nevidím modernost, nevidím vzdušnost, nevidím kultivovanost. Já vidím zabité všechny klady místnosti a několinásobně znásobené všechny její nectnosti a problémy.

Problém je tu však v tom, že jediné co mě překvapilo, a dost významně, bylo vyslovení Míšiných a Milanových představ o řešení. Mě být dvacet, tak bych měla naprosto jiné požadavky, ale u nich je vysoce pravděpodobné, že jim to opravdu přesně padlo do noty a to mě tedy dost děsí. Já bych obývák viděla přiměřený pro čtyřicátníky, padesátníky.

Kvalitní práce předků si važme a z jejich chyb se poučme

Jak už jsem psala v rekapu, místnost je otočená na jih a západ a jejím hlavním plusem je přímá návaznost na zahradu. Výhled z oken sice není do kolen srážející, a francouzská okna bohužel nejsou vyřešena nijak ideálně, ale spolu s velikostí místnosti a její základní architektonickou dispozicí je to imho snad nejhodnotnější prostor, který se v JSSS vůbec kdy řešil.

Samozřejmě problémů, poplatných době vzniku domu, je tam dost. Původní krb se nijak moc nevyvedl – nelogickou tektonikou jakoby padal drobet na jedno ucho, dlažba z nejzprofanovanějšího terasa tu taky zrovna moc parády neudělala, poplatné době je i topení a doba vzniku je znát i na způsobu prosklení, respektive typu rámů, byť je to zřejmě hliník. Alespoň se mi zdá, že jde o původní prosklení Prosklení má ale problém – otvírací k větrání je totiž jen jedno okno a pak už jen dveře. To je v místnosti na jih bez klimatizace zatraceně málo a lze tam očekávat velké výkyvy teplot.

„Naši“ noví designeři se ovšem v prostoru zachovali, jako kdyby jej snad předem ani neviděli. Místo využití nabídnutého pohledového propojení pokoje se zahradou se k oknům otočili zády. Místo řešení problémů přehřívání prostoru pomocí nějakých žaluzií, rolet, posuvných závěsových stěn, se přidali další dva – polovina topných těles je schovaná za nábytkem a k jedinému oknu, kterým je možno větrat je nutno přeskakovat kytku a plazit se podél zdi nebo šplhat a balancovat při natahování se ke klice na sedačce. [singlepic id=3491 w=420]Ani to komunikační propojení se zahradou a dlážděnou terasou se vlastně nijak neřešilo. Na otevírání dveří a procházení mezi stolem a křeslem je místa jen tak tak na projití. [singlepic id=3497 w=420]Vůbec se nepomyslelo, že zvenčí se taky dovnitř něco nanese, že ze západu v Praze nejen nejvíc fouká, ale i prší a že by to mokro a bahníčko s kamínky laminátové podlaze nemuselo vůbec dělat dobře. Zapuštěné čistící zóny k Dekotýmu ještě nedošly stejně jako kuchyňské zásuvkové lišty.

Nemyslelo se ani na to, že samotné dveře uprostřed čelní stěny s krbem jsou prostorově determinující. Novým dispozičním řešením se prostor roztrhal přímo na kusy. Na čtyři úplně odlišně ztvárněné a vzájemně nekorespondující kouty.

Velkorysý prostor se pocitově zmenšil tmavou výmalbou.

Kultivovaný architektonický výraz se zabil osramým barevným šantánem a stejně šantánově lesklými nahňoucanými hadry u oken a spoustou různých po různu rozestavěných pičičand a pracholepů. Funkčnost nula, estetická hodnota kýče. Upřímně řečeno, prd by se stalo, kdyby se paní designérka byla rozhodla pro lampu fialovou. Mohla se zeptat ve štábu, k jaké barvě onoho odpovědného za prezentace srdce táhne. Vždyť bije do očí, že už několikátý díl jsou LEDky k fotografování vždy důsledně nastaveny zrovna na fialovou.

Design nábytku je opět v tradičním zmatku

Moc pěkně se to ve Stardecu vybíralo při houpání na židlích a pěkně se to radilo o výhodnosti vysokého bílého lesku. Ty stoly, židle a nízké skříňky k sobě jdou opravdu dobře. Zmatek jistí, ale všechny zbývající kusy. Kožená sedačka, zbytečně macatá a fotrovsky humpolácká, [singlepic id=3496 w=420]křesílko z ikea s výrazem šunt jsem a ještě větší šunt za pár měsíců budu. [singlepic id=3494 w=420]Vestavná knihovna s jinak pojatými policemi vedle krbu. A samozřejmě Bivojova bomba a rádoby vtipně pojaté hodiny z hranolků – dva oltáříčky vedle sebe s funkčností značně pofidérní. Televize proti slunci je opravdu vymakanej špek, zvlášť pro herce, zpěváky, baviče. Jak možno shlédnouti na fotkách původního stavu, v prosinci se od devíti do tří na telce vůbec nic neuvidí, protože slunce jde až přes ni, zelený laintuch tomu nezabrání a v jiných měsících to nebude o moc lepší.

Samostatnou kapitolou je krb a jeho nový kabátek. Na jednu stranu mu protažení spodní podesty pomohlo, dost dobře vypadá i prostor s dřevem. Ale proč tam proboha zůstala na té pravé otevřené stěně odhalená linie šamotek. [singlepic id=3493 w=420]
Říkat tomu sprostému sádrobetonu kámen je imho urážka. Znám tedy ještě zhruba dva tři horší, ale taky spousty výrazně lepších. Ovšem vzhledem k ostatnímu zařízení místnosti, tam ten obklad vlastně vůbec nemá co dělat. Možná se mělo pomyslet jak to po nabobtnání objemu pohledově dopadne s výklenkem pro komínovou (odtahovou) klapku. Co takhle schovat to za nějaká nenápadná dvířka, však se s tím nevrklá nijak moc často.

Nevhodně je zvoleno i ochranné sklo na podlaze. Místo čtverce zasahujícího zbytečně hluboko do místnosti, měl být obdélník podél celého tělesa – tzn i za roh. [singlepic id=3492 w=420]

Stránky technické a finanční

Celou dobu, co zdejší rekapy píšu, se tu snaživě proflakuji jako perfekcionista a hnidopich. Jistě jste už také pochopili, že nemám ráda věšení bulíků na nos a citlivá jsem na rozpory mezi řečmi a akcí. Doprovodné hlasy čtoucí komentáře v pořadu za to nemohou, ty texty jim píše někdo jiný. Mě třeba rozčílí, když se nám snaží namluvit, že nové dveře jsou posunuté a větší. Prdlajs. Jsou přesně stejné a na stejném místě plus mínus fous, protože za nimi je úzká chodba a tudíž s nimi nebylo možno hnout. Jen se pan designer rozhodl, že je nutno vybourat i původní futra. To co šikulovi při rvaní ze zdi upadlo, to tam pak zas musel pracně dozdít.

Tady jsem ale samozřejmě nejvíc startovala při zmínce o dřevěné podlaze. Celková cena je sice vysoká, ale přece jen 35 m2 v dřevu (vrstvené lamele) ořechu (cca 1,9-2,5 tis/m2) je položka nemalá a jsme v řadě, kde se sponzoři už zdaleka tolik nerozdávají. Navíc se podlaha neobjevila v ofic rejstříku. A opravdu není takový problém zjistit, kde se podlaha nakupovala a zapátrat v nabídce. Tady se dalo ze záběrů dokonce načíst i výrobce. Berry Floor sice dělá ořech i v kategorii podlah dřevěných, ovšem pak zas neodpovídá rozměr lamel použitý při pokládce. Ten odpovídá podlahovině laminátové – ořech Belluno v ceně 522,- /m2. Dřevo bylo to první prkno, co se designerům nehodilo do konceptu.

A jen tak mimochodem, vyčíslená cena za proměnu opět neodpovídá rozpisu výrobků. Bez podlahy, tedy jen to, co je tam položkově vypsáno dá podtrženo a sečteno 204.190,-Kč. Devět tisíc na podlahu nestačí (19.320,-), navíc tam není spousta dalších věcí. Jak se v odpovědích na dotazy admin ofika vyjádřil, v seznamu nikdy není všechno. Fajn, to si ale také můžeme přeložit do české polopatštiny tak, že si ty čísla zpola cucaj z prstu a rozhodně je nelze pokládat za nějaké měřítko alespoň k porovnání jednotlivých proměn mezi sebou. Nebylo by lepší se na ně tedy vyprdnout a nemást davy?

Jídelna já nevím pro koho

Při tvorbě článku mi na dost dlouhou dobu, zaměstnalo i přemýšlení, kde jen ta zatrolená kuchyň Míši a Milana může být. Ona totiž nejspíš nebude hned za těmi vpravo prosvítajícími dveřmi, protože to by v baráku muselo být nějaké atrium a to podle všech dostupných ortofotopohledů není. K vedlejší místnosti chybí ještě celá šířka stěny s televizí a ani šířka té další místnosti šířce kuchyně = chodby neodpovídá. [singlepic id=3495 w=420]Navíc jak možno zjistiti pohledem na barák zvenčí – tato část domu má oproti obýváku zvýšenou podlahu o tři schody. Můj soukromý odhad je, že kuchyň je o celé patro výš – tedy po schodech rovně a pak někam vpravo.

A teď mi tu prosím vykládejte, že by se vám chtělo na nějaké takové složité trase běhat s talíři, příbory, skleničkami (v pokoji není žádný nábytek, který by mohl sloužit jako příborník) a následně s hrnci nebo servírovacími nádobami jak tydýt. I přespolní běh s naloženými talíři v rukou málokoho baví – já bych to brzo vzdala a raději obědvala na schodu vedle linky. Ne, že bych principálně proti tomu stolu v pokoji něco měla, ale za těchto okolností se tam zdá poměrně zbytečný.

Na závěr česká klasika nevkusu a bez prominutí – pitomosti

Ne, mě zády k francouzskému oknu narvaná sedačka nepřekvapí. Potkala jsem jich za svůj život už tolik, že to opravdu považuji v jistých kruzích za českou klasiku. Ale ještě nikdy jsem takovéto řešení nepotkala v bytě, kde „řádil“ nějaký alespoň průměrný architekt, bytový designer! Možná si tu pán s dámou měli dát práci a spodní půlku těch francouzských oken zazdít. Nejlépe osobně. A bez dortíku!

Známka vás po tomhle mém výlevu už asi moc nepřekvapí. Se sebezapřením – tedy s přihlédnutím k dlouhodobé úrovni proměn a s přihlédnutím k předpokládanému přijetí díla ze strany Míši a Milana dávám dnes za tři a za tu otočenou sedačku seberu nehájené dvojici kytku.

Jak už jsem ale naznačila, v hloubi duše bych sama za sebe byla o mnoho tvrdší. Realizované řešení považuji za trestuhodné, zvlášť když se v oficiální upoutávce psalo, že proměna se ponese v duchu minimalismu. Kua, viděl ten někdo, kdo takové plky psal, vůbec někdy jak minimalismus vypadá? Pochopil, přečetl o čem že to je? Nejspíš viděl jen fotky ve zdejších lifestylových magazínech a četl pod tím textíky jakože věci rozumějících redaktorek, původem účetních. Dík za jejich „osvětu“ a vzhůru k bydlenkám a trpaslíkům.

Zdroj obrázků: PR odd. FTV Prima (původní stav), iprima a bydlení idnes







okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 54
1
kolecko
Reagovat

ten prostor vypada skvele. na to sem vazne zvedava

2
Jana
Reagovat

v tom rohu pod těma kabátama je vážně ta zeď tak vlhká? tak tady nemá cenu dělat žádný dekoratérský úpravy ale v první řadě izolovat

3
okkvp
Reagovat

2 – nevím, může to být blbou omítkou – to co se tmavší – já to zatím neprohlížela nijak důkladně

4
Jana
Reagovat

3 – je to na tuty vlhká zeď, máme to na chalupě a až loni v létě se nám s tím podařilo trochu zatočit, holt kamenná zeď a 200 let starý barák, ale tenhle dům by snad měl mít izolace lepší, tak uvidíme v tv jestli o tom bude zmínka

5
okkvp
Reagovat

Jana – teď jsem se podívala na originály (4256×2848 px) a opravdu nevím. Zavlhlé by to být mohlo, jde o nejproblematičtější úsek v místnosti, taky podle venkovní strany by to zavlhnutí odpovídalo. Ale podobné fleky jsou i na jiných místech a to by spíš napovídalo na špatně uhlazený štuk/ sanační omítku.

6
Jana
Reagovat

5 – ty fleky nad topením vidím jednoznačně jako důsledek dlouhodobé absence vymalování, asi tam dost topí a od toho fouká špína, ta místnost před tím prostě byla zanedbávaná, ale v tom rohu to je podle mě fakt vlhký. zkoukla jsem článek na idnes – ty LED pásky jsou teď nějaký povinný, nebo co, mě to tedy připomíná vykřičenej dům nebo televizní estrádu

7
okkvp
Reagovat

Komentáře (rozsáhlejší) stavu po proměně prosím nechat až na sobotu …

(sponzorem je OSRAM – imho ještě musíme vydržet 1-2 díly, ujetej bude nejsíš rejža/hl kameraman, páč ono to dokáže svítit i obyčejně bíle, ale na všech fotkách z poslední doby je ta bordelová fialová)

To co vypadá na podlaze pod kabáty jako kanálek je vyndaná dlaždice, páč zřejmě kohouty topení – alespoň to na foto kohouty připomíná ze všeho nejvíc

8
Jana
Reagovat

jestliže tenhle mladej pár vstupuje do vztahu s tím že ona si klade podmínky a on je plní, tak už ho má teď pěkně zaháčkovanýho, až na to ten mladej přijde tak bude možná pokoj předělávat pro nějakou jinou

9
anja
Reagovat

mně taky naskakujou představy co bych s tím udělala :) imho to stačí vymalovat na bílo, ta terasová dlažba je naprosto skvělá….

10
okkvp
Reagovat

Jojo, reklama na startovací byty pořizované na 30 letou hypotéku fakt pobavila, ono je těch bankrotářů asi pořád málo

11
Jana
Reagovat

tak můžu říct, že až na ty LED proužky, které mě moc neoslovují, tak se mi to zdálo celkem fajn… co se mi líbilo moc, tak byl krb, ale ten je moje úchylka.-) ale předpokládám, že jsem určitě přehlédla x nešvarů, které mi unikly a okkvp je určitě nepřehlédla.-)

12
okkvp
Reagovat

11 – jasněže pár špeků zas mám :))

ale OT – už zase mám drobet problém s videem a PR odd Primy jsem taky přechválila – fotky nového stavu zatím neposlali. Tož hledám opět náhradní řešení, ale prosím o pochopení s časem vydání rekapu.
Pitomostma s Cejnarem na mizině se ale obtěžovat obtěžovali…. :-(

P.S. Vilda v trikotu s křídélky mi zvedl žaludek

13
Daniela
Reagovat

Tak a je to…
musím přiznat že jsem nejdřív koukla na naši anketu s trochou zvědavosti, jaký je as lidu hlas – a s jistým uspokojením jsem i já přiklikla na „líbí“ –
designeři se barevně trefili do mého vkusu i minimalistického pojetí – měla jsem i dobrý pocit na navázání na zahradu (nevím kdy se to točilo, ale na zimu to zdaleka venku nevypadalo-s nyní napadlým sněhem by to tak nevyznělo) ty netradiční hodiny mě fakt dostaly – v kladném … Oosram se prosadil, ale ne nevratně (ty šantány nad oknama se dají naštěstí „uklidnit“ dle nálady)
Jistě se najdou technické kiksy (třebas strop mi přišel i v letmých záběrech jaksi krabatý – ale dokonalost je někdy nudná… nepochopila jsem, co je kus černého čtverečku čouhajícího vedle krbové dominanty.
Vnímám pocitově z celého prostoru pohodu a souznění se zahradou za francouzskými okny. Chtělo se mi tam usednout a slyšet praskání dřeva v krbu…

14
okkvp
Reagovat

13 -Původní stav je fotografován 3. prosince 2011 dopoledne.
Ten černý obdélník vedle obložení odtahu krbu je klapka odtahu

15
Ajda
Reagovat

Stěny přetřít na bílo a líbí! Velké plus za kytky, těch není nikdy dost.

16
kanárek
Reagovat

Dnes se mi to líbilo. Fakt že jo a to jsem už myslela, že to o tomhle pořadu neřeknu. Nábytek, materiály i barvy.
Míša Doubravová je dost profláklá, ale odkud znám toho jejího kluka?
Okkvp- Vilda též předstíral jakési vytírání země jednou rukou mopem…ke konci pořadu. Začínám přemýšlet, jestli si účast v pořadu nezaplatil.
Vystříhat či vyhodit Vildu, utlumit Cejnara a bylo by to super :-)

17
okkvp
Reagovat

16 – ráčejte kolegyně nakouknout zde není to nejspíš úplně nejaktuálnější

18
Rena
Reagovat

Na iDNES píší – V JSSS se designéři vybírají na základě referencí a zaměření i jejich přístupu k designu, musí zapadnout do koncepce pořadu. Střídají se, aby měli čas si proměnu připravit. Pracují na ní MINIMÁLNĚ MĚSÍC DOPŘEDU. Výběr se řídí i lokalitou, protože pak musí dojíždět denně kontrolovat stavbu.
– Každý designér má vytipované své řemeslníky, s nimiž spolupracuje a na které se může spolehnout. Odborné montáže provádějí specializované firmy.

Pokud na to mají měsíc, vlastní řemeslníky, proč to potom někdy dopadá tak katastrofálně?!

Dnes líbí s menšími výhradami – není ten prostor na dříví (a ještě koš) trochu velký? Proč nemají žádný úložný prostor? Místo hodin by byly nějaké skřínky pěkné… Jako snad ještě nikomu, dali na velkou podlahovou plochu pokoje dřevo..
Nevím, zda zrovna tito 20tiletí mladí lidé si tuhle proměnu zasloužili.. Dle čeho se vybírá?

19
okkvp
Reagovat

Měsíc na návrh při jiné jejich běžné práci/zaměstnání, měsíc např na výrobu atyp nábytku, měsíc na sehnání všeho potřebného – to je pořád celkom velmi velmi šibeniční termín!

20
okkvp
Reagovat

18 – k tomu zasloužili, nezasloužili – ehm, zrovna posledně jsem o tom psala. Proč by si to měli účastníci něčím zasluhovat? Je takový problém se srovnat s tím, že někdo má kliku (v 90% je to stejně klika od rozvrzaného kolovrátku) a ten pokoj mu zařídí i když má třeba ve štrozoku narváno tisícovkama? Ve sportce se taky nikdo na potřebnost sázejících neohlíží.
Tento pár si to možná zasloužil díky své mediální profláknutosti – zvýšení sledovanosti (i zpětně z archivu). Možná opravdu jen náhoda, ale podobná místnost ještě pokud vím nebyla, zasloužili si to v pořadu, pokud vím, ještě neřešeným typem místnosti – prostorem odlišným od paneláků, činžáků, vesnických domků i novodobých pseudobarok satelitů

21
siki
Reagovat

Priznávam, že nezdieľam všeobecné nadšenie a z realizácie sa mi páči iba krb. Inak je to také staré-mladé, dobré pre päťdesiatnikov – ale pre mladých? No, neviem.

Za vyslovené barbarstvo považujem otočenie sedačky chrbtom k oknu pri takom krásnom výhľade do záhrady. Navyše tam nijako nie je vyriešené zatienenie, takže na telku oproti oknu sa nebude dobre pozerať, aj keď nebude svietiť slnko – osobne by som ju dala na stenu, kde je knižnica, aby sa dalo pozerať na ňu alebo von, podľa nálady.

Nezvládnuté je aj ďalšie sedenie pri krbe – pre dvoch mladých jedno kreslo?

Nou koment aj ku rastline vrazenej k radiátoru do rohu za stôl.

22
okkvp
Reagovat

21 – nejsi sama kdo nadšení necítí ;-)

23
Rena
Reagovat

20 – myslela jsem – podle čeho konkrétně si ty zájemce, kterým splní sen, vybírají – mají jich tam jistě desítky… je pravda, že tak obrovská místnost s fr. okny zde asi ještě nebyla…

21 – ano, to jsem také chtěla zmínit – otočení sedačky zády k oknu, to se mi také nelíbilo – vzhledem k tomu, jak mají krásný výhled do zahrady (a to i v prosinci). To křeslo si snadno dokoupí, možná už nebyly penízky na druhé, mají drahou dřevěnou podlahu… Krb je pěkný, ale zdá se mi tam moc prostoru na to dřevo…Určitě to k uskladnění na zahradě nemají nijak daleko. A nevím, zda nebudou létat z otevřeného ohně do pokoje uhlíky.
A to chybějící zastínění oken – to je také obrovské mínus. Pokoj asi není na sever… v létě tam bude pěkné vedro – a na telku se bude moci koukat, až slunce zajde…

Při hodnocení se dívám na to, zda já bych zde mohla bydlet – a musím říci, že mohla… výhrady tu ale samozřejmě jsou (a OKVP jich najde jistě ještě více). Ale proti jiným šílenostem v posledních měsících, je to obyvatelné a docela pěkné. Na tu místnost s tím obrazem, na tu asi nikdy nezapomenu… :-((

24
Belisana
Reagovat

dtto 15 Ajda

25
Kami
Reagovat

Tato promena se mi celkem libi, hodne kladnych emoci ve mne vzbuzuji nadherna okna vedouci na zahradu. Bohuzel v nich vidim i nedostatek – a to prilis male soukromi. Zda se, ze zavesy jsou jen takove lehoucke, mozna by to chtelo ty uplne zarolovavaci zaluzie, pres ktere ac se bude v mistnosti svitit, nebudou videt siluety postav co vsechno delaji 8-)
Nemohu zbavit dojmu firemniho showroomu a premyslim, kdepak je umistena kuchyn. Behani z ni do obyvaku a zpet aby byl stul naservirovat a vlastne vubec prostren musi byt pekna fuska. Zadne ulozne prostory jaksi nevidim.
U mladych lidi a tak velkeho prostoru bych mozna i vyclenila mistecko na pracovni kout s notasem.

26
okkvp
Reagovat

25 – soukromí v soukromé zahradě, kam není z okolních domů bez optických pomůcek vidět (tak aby bylo něco, soukromí ohrožující možno rozeznat). Šmírovat mohou jen rodiče a babička. Paparazzi bude možná i vítán

27
Kami
Reagovat

Tak to jo, to potom at si delaji za velkymi okny co chteji :-)
Jeste jsem chtela dodat, ze novi designeri mi moc nesedli. Slecna jeste jo, ale chlapek.. to je utrpeni kdyz recitoval do kamery tipy a triky. Trhalo mi to usi

28
okkvp
Reagovat

OT – reakap bude snad večer, leze to ze mě zas jak z chlupatý deky, navíc nemám dost slušných obrázků. Prosím vydržte, usilovně na tom pracuji

29
Pasithea
Reagovat

Na rekap se už moc těším.
Za mně se mi část pokoje líbí a část ne. Líbí se mi co provedli s krbem a jídelní část. Ale v té obývací části se mi tlučou dveře, podlaha a ta deska za televizí. A taky se mi moc nelíbí to tmavé orámování knihovny.
Myslím si, že vzhledem k věku tohoto páru se mohli designaři víc odvázat, ta sedačka je hodně usedlá. A souhlasím s ostaními (Siki, Rena) ohledně její polohy.
A už se těším, co všechno jsem ještě přehlédla.

30
RenataE
Reagovat

Pustila jsem si to z archivu a dávám se sebezapřením trojku. Tentokrát nikoliv kvůli nějakým podstatným chybám technicko-technologickým (i když tam asi také něco bude, viď, okkvp?). Ale proto, že je to naprosto nevyužitá příležitost. Ta místnost není pojatá pro dva mlaďochy cca 22 let. Výsledek je příliš usedlý a vlastně se atmosféra téměř nezměnila. Takové řešení bych označila za tvůrčí impotenci.
Z tohoto dílu příšerně trčí nutnost použít materiály sponzorů, nejlépe ty, které už se válí ve skladu tak dlouho, že jsou odepsané jako neprodejné.
Obklad krbového komínu je nejen nepraktický, ale hnusný a nadbytečný. Přívlastky si můžete ve větě libovolně prohodit.
Dřevěný nesmysl za TV dtto.
Už jsem dříve psala,že nemám nic proti LED osvětlení. Ale proč už asi počtvrté ta cirkusovo-akvarijní produkce se změnou barev? Osvětlení je podle mého jedna ze slabin řešení, výběr každý pes jiná ves (stojací lampy se mi vysloveně nelíbí, ale to je můj vkus) a stropní svítidla podle mého nedostačující.
Akvarijní atmosféru vydatně podtrhly zmačkané zelenkavé záclony, jestlipak také jsou na dálkové ovládání?
Sedací nábytek je další mínus. Velká sedačka je jistě pohodlná, ale proč má tak odpornou barvu a sestavu? V tak velké mísnosti – a při vědomí věku uživatelů – by opravdu sezení nemuselo evokovat situaci „Pepa s Mařkou přišli ze šichty a zírají na seriál“. Křeslo před krbem je mimo diskusi a ten hadroidní mikrokobereček pod ním mě přinutil hýkat. Alespoň něco mě pobavilo.

Tuším, že v úvodu zazněl výsměch na téma „je to jak z osmdesátých let“. Výsledek ovšem je takový, jaký by v osmdesátých letech vytvořil superdesignér s kontakty v kapitalistické cizině (rozuměj dvakrát do roka by mu někdo propašoval časopis Domus, Abitaire nebo podobný).

Celkově mám dojem, že možná někdo z produkce čte rekapy zde, protože za posledního půl roku se nápadně zrychlil střih pořadu a ani z průběhu realizace, ani z výsledku už toho v TV moc vidět není. O to větší prostor dostává trapný Vilda a „perličky z natáčení“.

31
okkvp
Reagovat

30 – mluvíš mi z duše, ale ještě jsem je nedala do kupy natolik, aby byla publikovatelná :-) Nicméně doufám, že do rána bílého (poledne) sem i recenzi dokopu a pak to tu bude poněkud dvojmo. A s mnohými dalšími alespoň zčásti taky.

32
koc
Reagovat

za 4 ..
uzavření místnosti sedačkou je dost neodpustitelné .. sedackou zakryte 1 1/2 okna a dva radiatory .. tento prostor byl pojat jako zimni zahrada a nekdo z toho udelal mistnost pro sledovani TV ..

33
siki
Reagovat

30 – lepšie by som to nenapísala – „Pepa s Mařkou přišli ze šichty a zírají na seriál“. Čakala som viac variabilného, prípadne mobilného sedacieho nábytku – mladí sá chcú zabávať, majú návštevy – niekedy aj náhodných nocľažníkov, takže nejaká jednoduchá rozkladacia vec by sa šikla namiesto tej šialenej megasedačky, ale sponzor zrejme potreboval vypucovať šourúm.

Zo svetiel som skoro chytila psotník a koberček v akože relaxačnom kútiku ma tiež rozosmial.

Nevšimla som si ale, či tam majú nejaké voľné zásuvky na hifi, dvd, noťas a podobne – predpokladám, že sú asi priaznivci technických noviniek ako teraz skoro všetci mladí. Neviem ani, kam sa rozložia s nejakou prácou na ntb, keď by potrebovali zároveň použiť aj stôl na stolovanie.

Skrátka, taškařice (to slovo milujem :)) a kopa vyhodených peňazí na blbosti namiesto rozumne využitého priestoru. 36m2 – kto z Vás to má? :) Za rovnakú cenu by to lepšie zariadila aj moja plyšová ovečka.

P.S. Vilda to len „korunuje“.

34
anja
Reagovat

na mne to taky působí usedle, na vině bude ta změť hnědých a příliš tmavých a neladících barev…… nemá cenu to komentovat, ten prostor bych si, samozřejmě pro sebe, představovala jinak

las vegas kasino styl osvětlení, chlupatiny na zemi, obří hodiny, svítidla každý pes jiná ves, takhle si představuju nevkus a přeplácanost

35
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

:-)))Tak to jsem pak nevkusná a usedlá:-))) Mně se to líbí, hlavně barvy, jsou uklidňující. Pochopitelně bych se obešla bez těch podivných hodin a televize připíchnuté na kamenném obkladu.

36
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Aha, to je dřevo, ale platí to stejné:-)))

37
okkvp
Reagovat

OT – recenze hotova, externí fotky nového stavu ještě doplním, pár jsem jich na netu nahonila

38
koc
Reagovat

diky madam za rekap .. to nastvani z poslednich odstavcu mi kape az na klavesnici ;-)

39
mandella
Reagovat

Rekap superrr! Hrozně by mě zajímalo, zda tady tu diskuzi čtou tvůrci pořadu, příp. architektonických řešení. A jestli si z toho občas něco vezmou :-)

40
Kami
Reagovat

Mne se to celkem libi (az na vetsi/mensi vyhrady prave k cleneni prostoru a orientaci nabytku). Podle mne je ale nejvetsi chybou prave to pojeti. Pro mlade bych si predstavovala uplne neco jineho.

41
anja
Reagovat

37 počki, oni se tam opravdu oháněli minimalismem? já jsem ten pořad chytla jen pár posledních minut, takže nevím a myslela jsem, že se tady v komentáři 13 jen nějaká daniela „upsala“, když naťukla minimalismus… ne fakt, to je leda k pousmání

42
okkvp
Reagovat

41 – jestli to na plný pecky zaznělo i v pořadu si nejsem jistá, ale v textu na ofiku je „Designéři budou pečlivě naslouchat vkusu zamilovaných a podle něj pak vytvoří interiér snů. Ten se tentokrát ponese ve stylu elegance, minimalizmu, funkčnosti a kontrastu tmavých a světlých ploch. Jak takové výrazné prvky v interiéru skloubit?“
zde : http://www.iprima.cz/jsss/moderni-duse-velkeho-obyvaku

43
okkvp
Reagovat

41 anja – ono je bohužel smutné, že spousta lidí opravdu minimalismus chápe s touhle „lidskou tváří“ – tzn vše když nedáš nábytkovou stěnu až do stropu a máš hranatý skříňky. Taky je to náležitě moderní a vlastně vodvaz. Koukáš ty vůbec s dětmi na realitních stránkách na fotky interiérů? A taky přece alespoň občas koukáš na Prostřeno – tam to vidíš i slyšíš.

44
anja
Reagovat

43 no když se minimalismem ohání nějaká Mařka z Rybího, beru to s rezervou, ale tady o minimalismu plantá študovaný dizajnér a pak jde takhle zprasit krásný a prostorný pokoj, to je na ránu

45
okkvp
Reagovat

39 – jeden tu prokazatelně četl i „hovořil“, ten už tam ale nepůsobí. Strouhalová napsala v chatu, že je zpětná vazba samozřejmě zajímá. No, možná tu čtou, ale nejspíš jen klikaj ty užásňáky, otlemení mi ještě nikdo rozbít nesliboval ;-)
Nicméně chápu, že o názory a spokojenost diváků v podstatě nikomu z nich nejde. I negativní reklama je reklama a mnohdy ještě působivější než chvála, zájemci se určitě hrnou (možná i k nelibosti žádaných) atd atd. Ono opravdu o celkem nic nejde, výchovný pořad to není, stačí si říct že lidí, kterým to takhle stačí je v populaci pořád dost i bez nějakého JSSS, tak se jim prostě jen plní přání. Na jednu stranu je to i správně. Činnost designera je vzhledem ke klientovi služba a má tudíž ta přání plnit. Opačná cesta taky nefunguje, jak se víceméně každoročně lze přesvědčit při různých soutěžích, anketách o dům roku, stavbu roku. Nesem si v sobě prostě ty socialistický paneláky, lidový činžáky a vesnický chalupy hozený na štok pro dcéru. Kvalitní architektura a design je tu pořád synonymem povýšenectví a špinavých peněz.

46
KK
Reagovat

super rekap, nechápu, jak to děláš okkvp, ale vždycky si všimneš věcí, který mi uniknou a já si vždycky říkám – „no jo vlastně“.. jinak se vzhledem interiéru jako takovým moc problém nemám, ale vždycky mě úplně bolí ta nepraktičnost.. to sklo před krbem si jako slečna Míša při vytírání nejdřív náležitě vopleská hadrem a pak ho bude do zblbnutí leštit? Nebo ho bude při každým vytírání zvedat, protože pod něj bude zalétávat mikroprach? A ta móda koberců s vysokým chlupem je fakt úplně na hlavu, nejlépe když jsou pod jídelním stolem, už vidím, jakou mám radost, kdybych si na něj omylem vkydla třeba jogurt.. „podlaha“ za televizí jde úplně mimo mě, ale proti gustu.. jinak prostor je to krásnej, ale když si představím, co všechno (listí, kamínky, zeminu, sníh) by byl s sebou schopnej natahat můj drahý přímým vstupem do obydlí ze zahrady, páč si nedává zrovna pozor, co mu kde ulpělo, tak je mi úplně zle:o))

47
kolecko
Reagovat

mela bych opet maly offtopic dotaz. Jak sakra vybrat dobryho bytovyho architekta/designera? Hrozne rada bych jednoho najala, ale co sleduju tyhle promeny, tak mam strach, ze se trefim na neumetela. Jako laik to spatne poznam. Nemate nake rady na co si dat pozor/kde hledat?

48
okkvp
Reagovat

47 – nejlepší doporučení jsou známí s podobným vkusem, pak známí s odlišným vkusem, pak internet – prohlížet potrfolia, projet živnošták a googlem dotyčného prolustrovat – fotky, reference. No a pak to prubnout dotazem, následně pokecem atd.

49
Rena
Reagovat

ano, také to beru z pozice svého věku, již nějakou dobu mi není 20. Pro takhle mladé lidi to ale opravdu není… a pokud by tam měli žít, tak by tam potřebovali ten kuchynský kout, protože v přízemí asi opravdu není… a místnost je zbytečně veliká. Kdepak asi mají veškeré své věci, když mají už jen ložnici a kuch. kout někde nahoře v chodbě?
Rolety si myslím stejně brzo pořídí sami (mám okna také na jih a západ) a tu sedačku také otočí…
Nechápu, proč se v pořadu mluvilo o dřevěné podlaze, když tam není.
edit okkvp: 15.1. vyloveno ze spamu, nevím proč to tam opakovaně padalo

50
romantička
Reagovat

já tě zdravím a konečně jsem tu sebou zase sekla pod stůl
paroubkova literatura mě dostala – no, tak přesně na tohle jsem se těšila
;)

51
Dan
Reagovat

To co stvořili mi připomíná obývák u babičky z let 1975-90,chlupaté koberečky, polštáře si babička sice vyráběla sama,ale vypadalo to stejně,měli i podobnou mega sedačku,nad oknama též fialové světlo-tenkrát to asi byly zářivky.

52
okkvp
Reagovat

50 – jojo, já na ty fialová svítíčka v oknech úplně zapomněla :-))) Na vesnici (tam u nás) to měl každej „lepší“, ono to snad mělo mít i nějaký léčivý účinek a taky pak nebylo tolik vidět dovnitř

53
Daniela
Reagovat

Naprosto souhlasím s článkem kritizujícím tuto proměnu. Jsem také architekt a troufám si říct, že vím, co je minimalismus a tento „lunapark“ s tím opravdu nemá nic společného. Je to splácanina první kategorie!!! Kdybych psala článek o této proměně já, neubránila bych se podobně ostrému tónu. Použití X odstínů hnědé, neskutečně těžkopádný obklad horní části krbu, fialové světlo v oknech, tupé typové obrázky z nějakého supermarketu, to vše je jen kapka vody v celém moři designových prohřešků provázející tuto nešťastnou realizaci.

54
KaMo
Reagovat

Ta fialová světýlka – to mi připomíná jeden zážitek, kdy jsme se s manželem nastěhovali do nového bytu (který jsme celý rozkopali, vydláždili, vyndali umakartové bytové jádro a vyzdili koupelnu i záchod, nenechali jsme kámen na kameni a vše se neslo ve stylu účelnosti a jednoduchosti) a sousedi (tehdy 21 a 20 let) nás na uvítanou pozvali na návštěvu, aby se pochlubili svým novým zařízením. Celou dobu návštěvy jsme se nezmohli na slovo. Na zemi kytičkované oranžové nebo fialové koberce, navazující od předsíně až po ložnici střídavě plynule na sebe, vysoká stěna neurčité barvy do stropu ve vysokém lesku a s nezbytným minibarem, který po otevření začal hrát a blikat asi 10 barvami. V kuchyni na každé poličcce připíchlé oranžové dederonové volánky, samozřejmě stejným druhem látky byla opatřena i okna. Vrcholem přehlídky byla dřevěná vitrínka visící na stěně , vepředu sklo , za ním nějaké žárovičky. Od začátku jsme to potají zkoumali, aniž bychom přišli na to, co to je. Bylo nám to vzápětí odhaleno – jednalo se o barevnou hudbu. Abychom nebyli ochuzeni – zhaslo se a vzápětí zazněla ryčná muzika, přičemž z obýváku se rázem stala diskotéka. Ve vitrínce se v pravidelných intervalech střídal asi 6 barvami blikající barevný nápis: Disco a Jožka (Jožka byl pán domu). Mlčky jsme se sebrali, vymluvili na ranní vstávání do práce, poděkovali a vrátili s úlevou do svého rozkopaného, leč poměrně vkusného bytu:)

Přidat komentář