Panáček v reality show

Jak se staví sen 8.řada – Obyvák v japonském stylu (8.díl)

15. Srpen 2011 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

V posledním odvysílaném dílu prázdninového opakování 8. řady designové show Tv Prima Jak se staví sen jsme byli svědky proměny obyváku mladé rodiny ze středočeské obce Kly. Designérská dvojice Strouhalová + Mačák se pustila do japonského stylu. Jak jejich záměry nakonec dopadly a zda rodině splnili sen si přečtěte v rekapitulaci. Zda by se obyvák líbil i vám můžete hodnotit v tradiční ANKETĚ

Svobodovi – Lenka, Vladimír a tříletý Oliver, se před časem rozhodli vyměnit malé bydlení v obecním za větší. Svépomocí si nedávno dostavěli rodinný dům 4+1 a jako obvykle na zařízení už mnoho financí nezbylo. Zvládli si solidně zařídit kuchyňský kout, ale s navazujícím prostorným obývákem už si pořádně poradit neuměli. V místnosti je jen pár kusů nábytku a celek působí pouze nesourodě a nahodile.




[singlepic id=2217 w=420]
Vše tedy napraví Primácký dekotým. Manželé na sebe prozrazují, že mají rádi vzdušnost a lehkost, přírodní barvy i materiály, vše světlé a hodně prosvětlené, tedy hlavně nic tmavého. Chtějí zachovat podlahu ze smrkových prken a vytvořit místo pro 12 pavoučích miláčků dosud schovaných ve skleníkové skříni v rohu. [singlepic id=2218 w=420]
Přílišná prosvětlenost pokoje se paradoxně designerům dost nezdá. Nicméně najít nějaké tři zásadnější chyby byla pro stavbyvedoucí Zdeněk Němce asi dost těžká fuška: [singlepic id=2219 w=420]
-Nedodělaný krb, pro nějž je ve stěně udělán sice vývod, ale schován je pod svatebními fotografiemi
-Velmi nízký strop – na hranici povoleného minima 250cm (paneláky mají 255cm)
-umístění ledničky na hraně kuchyňského výklenku

Záměr a plán prací?

Pokoj se prý bude proměňovat v japonském stylu Zen. Designéři se budou snažit prostor s kuchyní propojit a zcelit, rozdělit do jednotlivých zón a zároveň vyřešit drobné nedostatky jako je nízký strop a přílišnou přesvětlenost. Chtějí vytvořit odlehčenou obývací stěnu, nějakou důstojnou konstrukci na výstavku chovaných exotických pavouků a budou se snažit volit světlé struktury a světlé barvy.
Bude se tedy drobně upravovat elektroinstalace pro zásuvky a nové osvětlení, bude se malovat, osazovat krbová kamna a zařizovat.

Domek je nový a tak je stavebních prací skoro netřeba. Přesun stropního osvětlení je jednoduchý – v sádrokartonovém stropu se jen vyříznou nové otvory a do nich se přetáhnou kabely. [singlepic id=2220 w=420] Ani tady však sádrošovci hubu úplně neutřou – alespoň podstropní rampu pro zářivky si tu mohou střihnout.

[singlepic id=2221 w=420]Hlavní stavební činností je tentokrát malování. Malíři používají válečky, designeři pak projektor, pastelky a malé štětečky – japonský styl si žádá i stylizované sakury.
Tak ještě na kalené sklo posadit luxusní krbová kamna, sestavit nábytek, pověsit posuvné závěsy, pod lustr naaranžovat zlatavou průsvitnou látku a hotovo. [singlepic id=2222 w=420]

Kolik to ale všecko stálo :

Stavební práce 30.500,-, nábytek včetně krbových kamen 181.065,- osvětlení 8.880,- doplňky 20.649,- celkem 241.094,- Kč
[singlepic id=2223 w=420] [singlepic id=2224 w=420] [singlepic id=2225 w=420] [singlepic id=2226 w=420] [singlepic id=2227 w=420] [singlepic id=2228 w=420] [singlepic id=2229 w=420] [singlepic id=2230 w=420]
Rodinka vypadá spokojeně a dávají za jedna s hvězdičkou neboť prý autoři trefili přesně jejich styl. Co si však o proměně myslíte vy, čtenáři panáčka?
Prostor k vyjádření názorů máte v diskuzi i v naší Anketě na konci článku

Okkvp : Jedna sakura japonské jaro nedělá

V bytovém designu je momentálně japonský styl celosvětově hodně oblíbený. Je tomu tak i v české kotlině a nejen v bytovém designu. Typické tady u nás je ale především matení pojmů a prohlašování vrabce s jedním barevným brkem za papouška. Tak jako japonskou zahradu neuděláte postavením jedné japonské lucerničky doprostřed záhonu růží, tak se také podle mého nedá o pokoji v Klech prohlásit, že je v japonském stylu. Ten totiž vypadá poněkud jinak. Inspirace japonským stylem v Klech samozřejmě je, ale jen velmi volná. Odmyslíme-li si ten nejviditelnější „japonský prvek“ – stylizovanou sakuru na zdi, tak asi většina interiér bez mrknutí oka označí za moderní městský styl. To ale to jen tak trochu mimochodem, protože jsem na to zdejší „japončíkování“ docela citlivá.

Jinak dnes nemám moc o čem psát. Stavební činnosti se víceméně ani žádné nekonaly a nemůžu říct nic ani proti dispozičnímu uspořádání místnosti. Jen mi maličko vrtá hlavou, jak to designeři mysleli s tím sjednocením a propojením s prostorem kuchyně, když ji tak pěkně vlastně odpojili ;-) Zvolená barevnost a materiály jsou i pro mne hodně příjemné a souhlasím s designery, že použití tmavších ploch výmalby místnosti neuškodilo. Líbí se mi dobře rozmyšlené osvětlení, včetně nápadu s podvěšenou látkou. Líbí se mi i vyrobená policová stěna, ale osobně bych ji raději viděla využitou jinak než pro pavoučí domov.

Chyby já opravdu najdu všude

Jednou z největších je tu výběr jídelního stolu. On je totiž poměrně malý (průměr 110 cm) a má uprostřed díru, což mi přijde poněkud nepraktické. Leda snad jak včera pravila jedna má kamarádka – pořídit psa a do díry házet kosti od oběda. [singlepic id=2231 w=420]
Ovšem hlavní nevýhodou tohoto stolu je, že má tři nohy a tudíž pohodlné sezení je u něj jen pro tři, když usedne čtvrtý, tak dva musí poněkud obkročmo. Asi proto je čtvrtá židle postavena zřejmě někde úplně jinde. Ano, rodina je sice jen tříčlenná, ale otázka je, zda už navždy a také je otázka, zda ke Svobodům nikdy nechodí žádné návštěvy.

Druhá záležitost, kterou bych vytkla jako chybu, je použití lávových kostek jako konferenčního stolku. Kromě toho, že jsou velice malinké (36 x36 cm), tak díky svému tvaru musí stát dost daleko od sedačky. [singlepic id=2232 w=420] Pro cokoliv na stolku se tudíž člověk musí docela řádně natahovat. Oficiálně se to sice jmenuje servírovací stolek, ale podle mne jde o dekorační předmět, kterému bych byla ochotna přisoudit funkci tak akorát přístavného stolku.

Třetí záležitost mi připomněla jeden diskuzní příspěvek u minulého dílu. Rozmístění bílých poliček v relaxačním koutku opravdu vypadá, že designerům …. „jel mozek na plný výkon stylem „co bychom tady ještě dali“ aka „jak bychom to ještě přeplácali, domrvili a zprasili“ … no tak k sakuře přidali ještě tři ptáčky jarabáčky. [singlepic id=2233 w=420]
A když už jsem tady, tak se taky dotknu té fontánky. Na videu a fotkách nevypadá špatně a šplouchající voda je i v místnosti velmi příjemná. To ano. Já bych ale raději kámen než nakašírovaný sklolaminát. Osobně bych také asi nebyla příliš nadšena z použité ratanové lenošky. Už před lety se mi sice na pohled v katalogu ikei zalíbila, ale už mnohokrát jsem tam do ní v naději usedla a pokaždé zjistila, že rozhodně není tvarovaná na mé poměrně průměrně narostlé tělo a že je kupodivu nesmírně tvrdá a studená. Malý Oliver ale vhodné využití našel ihned – používal ji jako skluzavku.




Hodnocení

Tentokrát budu za hodnou, protože se mi proměna dost líbí. Ne, že bych upadla na záda, ale myslím, že se tentokrát designerům podařilo vytvořit příjemný interiér s přijatelně specifickou atmosférou a chyby jsou jenom drobné. V rámci všeho co jsem zatím měla čas z primáckých proměn nakoukat s plnou odpovědností dnešní proměnu prohlásím za jednu z nejpovedenějších. Líbí = za jedna mínus (ale klikat musím za dvě).

Na závěr si ale dovolím poznámku k samotné stavbě domu. Mé stavařinou lehce nakoplé srdce se totiž u fotografií základů pěkně rozbušilo. Tou rozbředlou a křivolakou základovou spárou by se pan Vladimír tedy rozhodně chlubit neměl. [singlepic id=2234 w=420] U hrubé stavby jsem zas vzpomínala, jak mi odborník na slovo vzatý názorně předváděl, kde a jak vznikají tepelné mosty a ztráty. No a při pohledu na příliš nízko vytaženou vnější izolaci podezdívky jsem Svobodovým v duchu popřála v okolí co největší meliorace a na příštích 60 let suché subtropy. Jak bylo na pár záběrech vidět – už aby začly. [singlepic id=2235 w=420]

Zdroj obrázků: bydleni.centrum.cz + TVprima

Videoarchiv TvPrima zde



okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 25
1
okkvp
Reagovat

OT – nebudu psát text se zapnutým dělením slov, nebudu psát text se zapnutým dělěním slov, nebudu psát text se zapnutým dělením slov …

2
koc
Reagovat

1 – :)

3
Janča
Reagovat

ahoj, můžu se zeptat, zda se navrhováním interierů živíš nebo se jedná jen o koníčka? Tvé hodnocení proměn se mi moc líbí a kolikrát si všimneš drobností, na které by asi člověk přišel až při fungování v prostoru. A v neděli ráno na Prima Love dávali Jak se staví sen s proměnou dvou pokojů pro dvě mladé sestry, budeš taky psát hodnocení?

4
koc
Reagovat

domeček měl menší nehodu :) .. do dalších let pořídit opravdu veliké plenky pro dum
stejne jako autorka rekapu jsem ani pod lupou nenasel nic japonskeho .. ani fotku Tomia aby se to dalo povazovat za ceskojaponske ..
ptaci policky vytrhat a natlouc venku pod strechu .. treba je vyuziji vlastovky
za lepsi tri
diky za rekap madam :)

PS : japonsky moderní obyvak (10 sec googleni – tip pro disegnery)

5
okkvp
Reagovat

Janča: Živím se navrhováním, ale s interiery to má společeného jen málo – architektura a design jsou mi profesně blízké a zároveň mně to baví sledovat, ale koníček to asi úplně není – na to se tomu věnuji příliš málo.
Na Prima Love pokud vím opakují nějaké starší série, ale vždycky to propásnu a dodatečně v archivu tv programu už ani nenajdu o jaké díly se přesně jedná. Takže ne – na to recenze nepíšu. Taky bych už se asi moc neuživila, protože jsem při psaní strašlivě pomalá. Pokud bys měla zájem, tak bych ale mohla sáhnout do svých zásob nasyslených informací a fotografií k tomuto pořadu a napsat něco kratičkého do diskuze. Ale potřebovala bych vědět co mám okouknout – pokojů pro dvě dívky se dělalo několikero.

6
okkvp
Reagovat

4 – jj, já na ně byla hodná a hledala jen moderní japanese styl a nikoliv tradiční japonský styl v moderním podání ;-)

7
okkvp
Reagovat

4 – ta nehoda se nejpravděpodobněji jmenuje schody ze ztraceného bednění či víceméně téhož – levnějších betonových bloků. To totiž cucá vodu jak houba a pokud je nedobře udělaná vnější izolace, tak je velmi zle. Dost pochybuji, že je na podezdívce vedle vchodu lepenka vytažena až do výšky schodiště – tam může vadit i dodatečné navařování.
Mimochodem epesní jsou i vnější omítky – dost jsem přemýšlela jestli budou dávat ještě nějakou dodatečnou tepelnou izolaci, protože ty tlusté napojeniny se finální omítkou srovnají a schovají aby se neznačily jen velmi těžko.

8
koc
Reagovat

tak sem se mrknul na fotky zakladu a zavzpominal si na serial Dobrodruzstvi kriminalistiky – dil Stopa ;-)

9
kanárek
Reagovat

Před čtením rekapu. Nechápu ta tři světla a taky si myslím, že pavouci na horních policích pojdou hladem. Kdo by tam za nima lez?

10
kanárek
Reagovat

Ta kamna mi tam vzhledově taky nesedí. Moc mohutná a černá.

11
okkvp
Reagovat

Ta kamna stála hlavně pěknou ránu (70 tis). Vzhledem k tomu, že tam mají i normální topení, mi přijdou až zbytečně výkonné

12
Sima
Reagovat

Pavouci! No ještě že jsem se na ten díl nedívala.
No a jinak proměna… Líbí se mi jednotlivé kusy nábytku, ale dohromady mě to nějak nezaujalo. Chybí mi asi nějaký šmrnc – a ani by nemusel být japonský :) Moc hezký je ten lustr nad jídelním stolem. Za osvětlení vůbec dávám palec nahoru (i když ta zářivka mi skoro přijde už zbytečná). A vrzla bych tam víc kytek ;)

13
anja
Reagovat

kdyby tam nebyly ty hnědé kostkované a bílé rohaté police, kdyby tam nebyly ty nanic vázy s tím šíleným chroštím a kdyby tam nebyla ta zmalovaná stěna a kdyby tam nebyla ta nepohodlná proutěná válecí křesílka bo co to je, jo a ještě – kdyby tam nebyla ta hnusná zářivka a ty dva malé dřevěné kulaté trojnožkové stolečky …. bylo by to i docela hezké

14
anja
Reagovat

jo a dík za odkaz od okkvp na ten po japonsku interiér, to je přesně šálek mého čaje, černo bílo červenou kombinaci v interiéru přímo zbožňuju

kcoovy linky jsou taky lahodící oku, děkuji :)

15
okkvp
Reagovat

13 anja :-)))))

16
RenataE
Reagovat

Než jsem začala psát, anja už skoro všechno řekla :) Záznam mi nejde přehrát, tak okomentuji jen podle fotek v rekapu.
Domnívám se, že někoho z dekařů v dětství uhranul švec, tolik verpánků v jedné místnosti se hned tak nevidí. Všimněte si, že všechny trojnohé předměty na fotkách vypadají, že jsou kulhavé.
Za nejhorší považuju osvětlení, které ve skutečnosti skoro nic neosvětluje. Asi měli v IKEA nebo kde výprodej, pořídit pět svítidel za 9000,- tomu se asi nedalo odolat. Podvěšený lajntuch bych tipla na něco, co měli v ateliéru a přestalo se jim to líbit.
V těsném závěsu jsou krbová kamna, která by s přehledem zvládla vytopit skoro celý dům. Pokud rodinka zapálí více než tři třísky, bude v pokoji vedro, protože teplo vyzařuje z celého tělesa. Dokonce možná chytne i ten posuvný látkový (?) panel, oddělující kuchyň. Až Svobodovi spálí to dekorační roští, stejně nebudou mít kam ukládat dřevo, takže buď si pořídí nějaký vkusný tepaný nesmysl na polínka a potřebné nářadí nebo do krbu navždy umístí umělou rostlinu v květináči (to má moje tchýně, ale musím podotknout, že v zahradním grilu a při grilování rostlinu vyndavá). O tom, že podložka pod kamny je rozměrově nevyhovující, snad ani není třeba psát.
Třetí v pořadí je fontánka. Tekoucí voda v obýváku se smrkovou podlahou (tekoucí voda kdekoliv) je sen každého tříletého Olivera :)
Poličkové hejno už je jen třešnička.
Nad téměř každou proměnou přemýšlím o tom, kde ti lidé mají knihy – nebo snad žádné nemají?

17
RenataE
Reagovat

Dodatek: Který osel k těm bílým stojatým cuketám navrhl černý kabel? A vypínač se jistě nachází na tom kabelu, tedy je velmi pohodlně dostupný, zvlášť u cukety umístěné v televizním rožku.

18
okkvp
Reagovat

koukám, že jsem byla nejen nemístně hodná, ale asi i nějak ovíněná či co – děkuji za doplnění
(např tu podložku pod kamna jsem si kvůli rozměru spešl hlídala a dělala skeny – k napsání už nedošlo)

19
okkvp
Reagovat

16 – video kupodivu opravdu zlobí – před měsícem, kdy jsem stahovala běželo ihned a bez upozornění (teď se mi po chvilce rozjede s upozorněním, že pojede jen v nízké kvalitě, ale běží – FF)

20
james73
Reagovat

nemohl by sem někdo hodit nějaký článek o the Voice? Protože lokální verze této soutěže budou mít letos na podzim premiéru v Polsku, Německu a Velké Británii.

22
Janča
Reagovat

okkvp: Díky za odpověď. Uvažujeme s přítelem o přístavbě k současnému domu a já pořád hledám někoho, jehož vkus by se mi líbil a pořád nemůžu nikoho najít. Asi nejsi architektka nebo něco takového? Já mám jen představu, jak bych chtěla, aby to vypadalo, ale radši bych, aby mi někdo poradil…

23
okkvp
Reagovat

22 Janča: já jsem v tomhle oboru jenom poučený amatér, ale doporučím usilovné googlení. Můžeš zkusit nějaké oborové stavební či architektonické rozcestníky, projíždět solidnější časopisy a vyhlížet architekta podle obrázků realizací a pak si dotyčného autora dohledat. Cesta může vést i přes komoru architektů – tam je dostupný jmenný seznam autorizovaných (což tedy také není vždy záruka kvality). Znám spoustu lidí, kteří takto nakonec svého „krále“ našli a nelitovali. Hlavně se nebát oslovit více lidí, třeba i z větší dálky a nebát se ani „velkých“ jmen

24
kanárek
Reagovat

Fontánu jsem úplně přehlédla…to je to šedé se zdviženými rohy u hnědé zdi? Myyslela jsem, že je to další podnožník nebo stolek. A naopak si myslím, že na obývák je to ideální…děti hrající si s vodou jsou nejtišší a nejhodnější :-)

25
okkvp
Reagovat

Janča (3) – dnes jsem sithla alespoň mrknout co dávají na té Prima Love za sérii JSSS- tož to je pátá série z jara 2009 a z té jsem v premiéře neviděla snad ani jeden díl. Z natahaných materiálů ale vím, že jde zrovna o výživné díly (např Jančušková umí diváky asi dobře nadzvednout – pokoje pro princezny 21.století jsou dobrá divočina). Problém je, že psát rekapy i na to bych už dost těžko stíhala a také nevím co by na to velký šéf SUNíčko. Abychom to tu nezadesignovali, přece jen nás sledovačů není mnoho.

Přidat komentář