Panáček v reality show

Internet bez cenzury: nechte si projít hlavou

19. Červen 2011 | napsal(a): | reality show: O serveru

Času je málo, poslanci by měli o zákonu ve třetím čtení rozhodovat už v úterý 21.6.!

V rámci novelizace zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách se parlament chystá zavést povinnost pro všechny poskytovatele elektronických prostředků (de facto všichni, kdo v České republice provozují internetové připojení) zajišťovat nemožnost připojení uživatelů ke stránkám, které nabízí, propagují či informují o loteriích a podobných hrách provozovaných společnostmi, které nemají povolení českého ministerstva financí.

Tato povinnost je v konečném řešení nepřijatelnou cenzurou internetu. Pokud se státní moci nelíbí nějaký web, jakým právem si osobuje nárok na to, aby svobodným občanům k tomuto webu zamezila přístup? Nyní se státní moci znelíbila jedna část internetového obsahu, jindy to může být jiný obsah – a jsme opět v cenzurou ovládané společnosti.

Zaujal vás problém? Navštivte pak web http://www.internetbezcenzury.cz/ a když tak podepište petici proti této poslanecké blbosti. Děkuji.

související články k problematice

Česko znovu chystá cenzuru internetu. Přílepkem loterijního zákona / Lupa.cz

SUNíčko

Ten, který kolem roku 2005 měl trochu více času a tak ho napadlo, že spustit si bložínek o reality show, které tehdy začaly vtrhávat do českých i slovenských televizí, bude dobré na ukrácení času. Dopadlo to, jak vidíte. Panáček v reality show žije dodnes, když už to rozhodně není one man show, ale výtvor mnoha autorů, bez kterých by to skutečně nešlo. Chcete mě kontaktovat? Pak sunicko[at]centrum[dot]cz Díky.

O serveru

Diskuze k článku

Počet komentářů: 32
1
koc
Reagovat

to je zase zmrsena novelizaace zakona .. to jako ze vse co je posvecene MF je vhodne ? .. osobne bych zakazal vsechny sazkove on-line stranky .. nemam rad gamblerstvi a lidi co na gablerech vydelavaj .. jsou to jen sofistikovanejsi herni automaty ..proc lidem jejich zavislost usnadnovat ..

Reagovat

koci, gambling se mně taky nelíbí a to v jakékoliv formě, ale mnohem více mě vadí mít zákonný nárok, co se mně může v prohlížeči zobrazovat a co ne. O tom si skutečně chci rozhodovat jen a pouze já a nikoliv stát skrze poskytovatele připojení k internetu. Nejsme sakra v Číně.

3
koc
Reagovat

2 – jak sem rekl .. me se to nelibi cele .. uz jen myslenka ze vse co posveti MF je dobre je zcestna :( .. kdo si bude chtit vsadit/vyhodit penize muze zvednout zadek a jit nekam kde je pobocka s povolenim .. netreba to usnadnovat .. ale je pravda ze ja nejsem objekltivni kdyz muj bratr podlehl gamblingu a odstrelil se :(
PS : ted sem videl ukazku na HIMYM s titulkama .. me ucho pohladil lahodny zvuk originalu

Reagovat

koci, já za celým tímto přílepkem vidím pouze lobbing českých sázkovek, kterým zkrátka vadí, že ty peníze netečou na jejich účty, ale do zahraničí. Dobro člověka je to poslední, na co myslí. Já bez problému podepsal.

5
koc
Reagovat

4 – jj .. s tim nelze nez souhlasit .. proste cela ta novela je trosku mimo misu :( .. kdyz si vezmes co se stalo s videoloterijnima terminalama :) .. MF to schvalovalo jak na bezicim pasu ale neni to nic dobreho .. ne vse co schvali PS PČR je rozumne a ne vse co podle zrmseneho zakona schvali MF je pozitivni :( .. je to spatne

Reagovat

koci, tento týden mě v té souvislosti zarazila tahle korupce na úřednické úrovni http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-52090250-urednice-nevedela-co-je-definice-skoly-a-tak-povolila-herny

Nevěřím, že ta paní je tak blbá, ale když někdo pošle pár šustivých na správné účty, tak proč ze sebe blbou nedělat.

Mimochodem tohle je taky dobrá aktivita http://www.osbrneni.cz/mapa-heren/

7
koc
Reagovat

6 – o inteligence uredniku si iluze nedelam :) .. ale je pravda ze to nemusi byt jen o blbosti ale i par bankovkach :(

8
Belisana
Reagovat

podepsano :)

9
Belisana
Reagovat

a jeste jedna vec
nejde jen o cenzuru internetu, jde i o zasahovani do podnikani
je ten byznys legalni? Je. Takze zadny omezovani.

10
fx
Reagovat

Podepsáno, rozesláno všem přátelům a známým a také celé naší škole (Informační studia a knihovnictví – tudíž je to z oboru) ;-)

11
Vlk
Reagovat

Bel – nechci se hádat, ale myslím, že ten byznys legální není ;-)
Hazard a podobné loterie jsou legální za podmínky registrace u MF ČR a za předpokladu odvodů ze zisku na území ČR. Což ty zahraniční neplní…

12
Vlk
Reagovat

Kdybyste, pro změnu, chtěli místo hazardu a těch, co na něm rejžujou bez placení „daní“, podpořit správnou věc, tak bych doporučil angažovat se ve věci zachování reklamy na ČT.
Viz např.
http://www.digizone.cz/clanky/nova-nas-navrhem-filmove-dane-poskozuje/

13
jojo
Reagovat

Já to vidím takhle. České sázkové kanceláře mají jedny z největších marží, k tomu manipulační poplatky i při sázení přes internet, což u žádné ze zavedených sázkovek v zahraničí není. Stačí se podívat na kurzy na pinnaclesports a betfair.com, dvě s odstupem nejlepší sázkovky na světě. Naše marže 20 procent + dalších 5 manipulační poplatek, pinnacle pouze 6 procent marže. Samozřejmě, když je možno koupit nějaký produkt, který je výhodnější, v zahraničí, tak si ho koupíte v zahraničí. A peníze tečou tam. V našem případě do sázkovek legálně registrovaných v zahraničí, většinou v zemích EU, kde platí daně (předpokládám nižší, ale to se pak dá vztáhnout i na běžné zboží). Sázet u nich je pro nás ale nelegální, stát občanovi zakazuje svobodně utratit peníze, kde se mu zrovna zachce. Kdyby byly menší marže u nás, peníze by zase tekly sem. Píšu o kurzovém sázení, předpokládám, že tam jde drtivá většina peněz.
Z toho i plyne, že nejde o žádnou snahu odstranit společensky nebezpečný problém (to jsou stejně spíš automaty), protože u nás díky nevýhodným kurzům prohraje sázející více a nemá prakticky šanci v delším časovém úseku vyhrát. Jde hlavně o to, aby náš trh neohrožovala konkurence ze zahraničí, protože naše kanceláře nejsou konkurenceschopné a mohlo by se časem stát, že by v nich nikdo nesázel, přítok peněz do státní kasy by se zastavil úplně. Zatím tomu tak není, protože naprostá většina obyčejných sázejících o tom neví, že kupuje šunt a může koupit něco lepšího jinde. Paralela k tomu, jako kdyby se zakázalo internetové nakupování levnějšího, či nedostatkového zboží v zahraničních obchodech. Stejné platí i pro případ, že jsem na dovolené v zahraničí a nebudu mít povoleno si tam koupít ani rohlík, protože obchodník není registrovaný u nás a stát nedostane daně. Nevidím žádný rozdíl. Také by zákaz státní kase prospěl. Jenže to by neprošlo, nemá to tu nálepku „společensky nebezpečné“. Čekal jsem, že s cenzurou pro naše blaho přijdou první spíš lidovci nebo komunisti…

14
koc
Reagovat

13 – sak to predklada poslanec TOPky ;-)

15
jojo
Reagovat

Nj vlastně, samej bývalej lidovec :-) Nějak naivně jsem předpokládal, že jsou to ti liberálnější

16
Vlk
Reagovat

jojo – 13 – máš z větší části pravdu. Ale mimo mísu, dle mého. Tady se proti tomu „bojuje“ z titulu cenzury, což je nonsens. Kdo by nebyl „proti cenzuře“?

„Stát“ občanovi nezakazuje svobodně utratit peníze, kde se mu zrovna zachce. Stát chce přinutit provozovatele hazardních her, u kterých občan zdržující se na území republiky sází, aby zaplatily tomuto státu daň z hazardu podle zde platných zákonů. A dělá to tímto, řekněme pochybným, způsobem, který je ale zřejmě technicky poměrně aplikovatelný, na rozdíl od metod správnějších, avšak nepoužitelných. Domácí firmy profitující z hazardu, které by dodržovaly zde platné zákony, by nikdy nemohly konkurovat těm zahraničním.
Obdobně od letoška je zdaňováno (clo plus DPH) zboží ze zásilkových obchodů mimo EU. Taky to není cenzura ;-)

17
jojo
Reagovat

Proto jsem zmínil, že je většina registrovaná v zemích EU :-) Většinou Anglie, Německo, Gibraltar. Jasně že je chce přinutit platit daně tady. Pro sázkovky v zahraničí jde od nás jen hrstka z celkového objemu peněz. Nějaké zavádění pravidel i pro nás by je jistě stálo peníze, administrativní problémy, zbytečně by nabubřeli, když jinak vše funguje na jednotném principu… U nás mají, mám ten dojem, povoleno internetové sázení jen ty, které zde mají kamenné pobočky. To je stojí hodně peněz. Kdyby sem pustili ty zahraniční bez tohoto požadavku, i s placením českých daní, obávám se, že nízkonákladové a efektivní zahraniční by přinesly naprostou zkázu těm našim. Nebo by se musely přizpůsobit, snížit náklady a profitoval by zákazník. Cenzura to, imho, je. Někde je nějaký levnější produkt, a mně je bráněno zákonem, abych si ho koupil. Jako když někde v EU vyrobí levnější boty, protože jsou efektivnější, mají menší daně… a pro mě bude nelegální si je koupit. Bude mi dovoleno jen ty dražší u nás.

18
Vlk
Reagovat

Nevím, kde jsou většinou registrované a už vůbec nepředstírám, že tuším, jak je v EU zdaňován hazard, ale na věci to nic nemění.
Nejde o kamenné pobočky, jde o „daně“. Nejde o cenzuru, maximálně o „technickou cenzuru“. Cenzura je kontrola a omezování sdělování informací (wiki). Tady vůbec nejde o žádné informace (jiné, než v technickém slova smyslu). Tytéž „informace“ jsou naprosto tolerovány, pokud jsou řádně „zdaněny“.

19
jojo
Reagovat

Moc ti nerozumím, takže to raději uzavírám :-) Jen poslední poznámka k tomu, co jsem psal předtím, reaguju sám na sebe :-) Zahraniční sázkovky nemají žádný velký důvod se tu registrovat, prostě provozují nějaký legální obchod, kde mohou nakupovat lidé odevšad. Když si, jako český občan, vsadím fyzicky přímo na pobočce v zahraničí, tak to snad nelegální není. Beru to, že i když sedím za počítačem v České republice, virtuálně jsem na pobočce v zahraničí a něco si tam kupuju, něco lepšího a levnějšího. Oni si ve své zemi zisk legálně zdaní. Samozřejmě to nebudou danit dvakrát, ještě navíc u nás. Když danit, tak mě jako výherce. Jen kvůli nějakým sázejícím od nás se tu nebudou registrovat, odlišovat, kdo z které země vsadil, kolik mají platit státu, oddělovat od jiných zisků. Ještě kvůli vyšším daním a zvýšené administrativě by kurzy možná byly nepatrně horší, aby se jim to vyplatilo (ale stále o hodně lepší než u nás) Velice těžko by se oddělovalo a vysvětlovalo, že mají v každé zemi jiné kurzy, typická jednotnost, na které je to stavěné, by úplně zmizela, nedovedu si to představit. Takhle to nefunguje.

20
jojo
Reagovat

Kdyby to někoho zajímalo, tak u nás je nejlepší tipsport. Mají celkově nepatrně lepší kurzy. Ale hlavně, když se na nějakou příležitost sází, třeba vítěz duelu, tak je obvyklé, že klesne kurz, zatímco na druhé straně se zvýší. Tím se řídí jen tipsport, u fortuny a dalších se často stává, že prostě jen sníží kurz na první příležitost, a druhou nechají stejnou. Abych jen nechválil ty zahraniční. V okamžiku, kdy někdo začne dlouhodobě vyhrávat, jeho konto je zrušeno. Zájem mají jen o zákazníky, kteří pravidelně prohrávají. Neplatí to pro ve všech směrech profesionální pinnaclesports. Nebo betfair, ale ten je založen na jiném principu, nikdy být ztrátový nemůže.

21
Vlk
Reagovat

Čemu na cenzuře nerozumíš? :))

OK. Jak by to mělo být, aby to bylo „spravedlivý“? V rámci EU by to teoreticky neměl být problém. Buď by se odváděla jednotná daň do společného rozpočtu EU (kompenzováno snížením jiné daně), nebo by se vybraná daň přerozdělovala podle poměru sázek z jednotlivých zemí. Jenomže s tímhle nikdy ty země, co z toho profitují, nebudou souhlasit.
A nemyslíš, že kdyby se hazard a podobné loterie pořádně zdanily (aby z toho státy, jejichž občané tam utrácí, něco měly), že by se ty firmy nepřestěhovaly do daňových rájů? Kde už beztak dneska taky jsou? A jakou „cenzurou“ bys tohle chtěl řešit?
Porovnávat to s rohlíkama neobstojí. Jde čistě o elektronické transfery peněz, které mají v cestě po celém světě jen minimální překážky.

22
jojo
Reagovat

Už jsem to uzavřel :-) Mimo jiné nerozumím tomu, proč mi vysvětluješ, co je to cenzura :-) Ale tohle je úplně jedno, jen slovíčkaření, snad si rozumíme, představ si třeba slovo restrikce. Definitivně uzavírám a už nezareaguju :-)

23
Bobby Brown
Reagovat

Vlk 11 a 18:

Legální to je a s registrací a tudíž placením daní, kde máš registraci, to souvisí – resp. (dle 18) na věci to tedy mění a to podstatně.

Probohasvatýho, oni platí daně v té zemi, kde jsou registrováni. Je to internetový byznys => přístup má „celý svět“. To mají jako platit daně celému světu? Co je to za blbost? Nelegální by bylo, kdyby podnikali tady v ČR a ty daně ČR neplatili, to je jiná.

ČR se rozhodla blokovat přístup z ČR na tyto servery, ne proto, že by to bylo snad dobré, ale protože z toho státní pokladna nic nemá a tak peníze nesmějí putovat. Tedy putovat můžou, ale ČR z toho musí mít vejvar, pak je to OK, jak jinak.

24
koc
Reagovat

23 – cus .. ty zijes ? ;-)

25
Vlk
Reagovat

Bobby – 23 – nejsem právník a nerad bych zabředával do této problematiky. Ale:
Zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, v platném znění (dále jen „loterijní zákon“), v § 4 odst. 11 stanoví, že „Provozování cizozemských loterií včetně prodeje cizozemských losů, účast na sázkách v
zahraničí, při nichž jsou sázky placeny do zahraničí, a sbírka sázek pro sázkové hry provozované v zahraničí nebo zprostředkování sázek na sázkové hry provozované v zahraničí je zakázáno…“

Viz http://dvp.sehnalek.cz/files/prispevky/04_finance/Salinkova_Alena_(3899).pdf

26
Bobby Brown
Reagovat

Vlk 25:

Mno, když už můžu jít za kovářem, nechodím za kováříčkem – to u mě znamená, že jsem si stáhl ten zákon samotný. Je to tam, to je fakt, ale pak se nebavíme o tom, že je nelegální provozovat tu loterii na internetu, to je prostě pitomost, ale nelegální je dle tohoto „ochraňujícího“ zákona se těchto zahraničních sázek účastnit. Či-li vinen jsem já jako účastník (resp. občan ČR), nikoliv ten provozovatel loterie. Což je trapárna zrovnatak – ale když jde státu o prachy…

27
Bobby Brown
Reagovat

24 koc:
Čus, žiju, akorát ne Panáčkem, bo tu momentálně není co jedovatě, ZLE atd. pomluvit, jak by řekly legie ochránců Pídi a spol.

28
Vlk
Reagovat

Bobby – choď si, kam je ti libo ;-) Ale nepiš mi pak nesmysly (že to není nelegální) :) Na tom odkaze jsou i další zajímavý souvislosti…
Nelegální je obojí, jasně je to tam napsané. Jenomže cizozemský provozovatel se může vymlouvat, že přece nic takového nedělá, že nemůže za to, že si u něho Češi z česka sází. Prostě vynutitelnost práva je v tomto případě prakticky nulová. Takže to zkouší ošéfovat takto. A prej, že je to cenzura :))

29
Bobby Brown
Reagovat

28 Vlku: můžeš mi říct, kde je tam „jasně napsané“ (a hlavně v zákoně! resp. ve směrnici EU, bo článek je jedna věc a zákon druhá), že provozovat loterii na internetu je zakázáno? V tom zákoně je zakázáno účastnit se na sázkách v zahraničí, při nichž jsou sázky placeny do zahraničí – a o tom je celý spor, proč chtějí cenzurovat internet.
Celá problematika toho článku, a toho proč je kolem tolik křiku, je ta, že jde o daně – kde, jak a komu se mají platit prašulky.
Takže provozovat internetovou loterii nelegální není – zatím!

A cenzura to je, protože by se jednalo o kontrolu webů, které sice existovat mohou, ale my ti zatrhneme na ně chodit.
Nevím jak se tomu říká u tebe, ale u nás se tomu říká cenzura.

30
Vlk
Reagovat

Jasně jsem citoval zákon. Potvrdils, že ta citace v něm opravdu je. Tak nevím, co ještě chceš. Pokud máš problém s porozuměním textu, tak nemůžu dál sloužit. A nechoď na mě s demagogií, že tvrdím „provozovat loterii na internetu je zakázáno“
Druhá věc je, že je to šedá zóna, pač internet nezná hranice. Čehož ti cizozemští provozovatelé zneužívají a podnikají i v zemích, kde nemají „licenci“ (že to dělají úmyslně – viz reklama). Tohle je vlastně takový pokus na internetu kousek hranic vystavět.
O daně samozřejmě jde, to tvrdím od začátku.

Taktéž k „cenzuře“ jsem se vyjádřil – viz (18)

31
Bobby Brown
Reagovat

11 a 18 +

BB 26 – „Je to tam, to je fakt, ale pak se nebavíme o tom, že je nelegální provozovat tu loterii na internetu, to je prostě pitomost,…“

28 Vlk: „Nelegální je obojí, jasně je to tam napsané.“

Ne, není.

***
Já na tebe nechodím s demagogií (to bych si vyprosil), ale z výše uvedeného mi to tak jasně vyplývá.

mmch: v tom článku ta dáma sama potvrzuje fakt, cituji „Právní úprava hazardních her a účasti na nich není jednotně upravena unijním právem. Členské státy mají ve své pravomoci regulaci této oblasti.“
Proto je takový humbuk, bo odpůrci tvrdí, že se to nesmí, když u nich neplatí daně (mají svoje národní normy), ti druzí tvrdí, že ano, když jsou registrováni „někde jinde“, protože internet je místo bez hranic.
V českém zákoně to udělali šalamounsky, zakázali se těchto sázek účastnit. A protože na to lidi prdí, tak chtěli cenzurovat přístup na servery. Toť vše.

***
Ad cenzura:
Tvé 18: „Tytéž „informace“ jsou naprosto tolerovány, pokud jsou řádně „zdaněny“.“
Tak k tomuto už není co dodat.

Pokus vystavět jakési územní (resp. politické) hranice na internetu je rádobyochranářská prasárna.
Hazard, je jenom dobře znějící záminka.

32
Vlk
Reagovat

Je, je :)
Nevím jak ty, já se nebavím o tom, že je nelegální provozovat tu loterii na internetu… Bavím se o tom, že provozování cizozemských loterií a podobných hazardů je u nás (ČR) nelegální (a to tak, že oboustranně, i na straně „uživatelů“), pokud nejsou splněny podmínky registrace u MF ČR (což zřejmě předpokládá odvody ze zisku vyprodukovaného na území ČR). Což mi tu bylo (zatím neúspěšně) vyvraceno popíráno, mj. i tebou ;-)

Pokud to nemám hodnotit jako demagogii, tak jak by se ti líbilo plácání pátého přes deváté? :))

Členské státy mají ve své pravomoci regulaci této oblasti. Z toho jasně vyplývá, že je v této oblasti národní právo suverénem. Takže co tvrdí ti druzí, není až tak podstatné…

Ad cenzura… taky myslím, že není co dodat…

Pokus vystavět jakési územní (resp. politické) hranice na internetu je rádobyochranářská prasárna. S tím se dá souhlasit. Osobně s tím problém nemám, pokud jiná (neprasácká) řešení nejsou schůdná. V tomto případě hazard NENÍ jenom dobře znějící záminka. Jednak jde o slušný prachy, druhak si tuzemští provozovatelé oprávněně stěžují na nekalou soutěž, nerovné podmínky, nekonkurenceschopnost.

Přidat komentář